Στιγμιότυπο από το εμβολιαστικό Κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι | George Vitsaras /SOOC
Επικαιρότητα

Αδιάθετο στοκ εμβολίων στα ψυγεία των ευρωπαϊκών κρατών

Ποιος ευθύνεται για τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διερωτάται το Politico. Η σχετική διαδικασία καθυστερεί σε πολλά κράτη-μέλη, επισημαίνει, παρά το γεγονός ότι οι δόσεις που έχουν παραληφθεί είναι αρκετές. Τι δείχνουν τα στοιχεία
Protagon Team

Ολοένα και περισσότεροι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ κατηγορούν την Κομισιόν πως ό,τι μπορούσε να πάει στραβά με τα εμβόλια, πήγε: οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν πολύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων καθυστέρησε τις εγκρίσεις, ενώ και οι δόσεις που παραδόθηκαν ήταν πολύ μικρές.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντέδρασε έντονα αυτήν την εβδομάδα, λέγοντας ότι «έχει κουραστεί να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος» για την αργή διάθεση των εμβολίων και έριξε τις ευθύνες στην AstraZeneca, η οποία δεν τήρησε τη συμφωνία και δεν παράδωσε τις δόσεις που όφειλε το πρώτο τρίμηνο του έτους (εδώ).

Ωστόσο, τα δεδομένα, γράφει το Politico, δείχνουν ότι μπορεί και τα ίδια τα κράτη-μέλη να ευθύνονται για την καθυστέρηση του ποσοστού εμβολιασμού των πολιτών τους.

Τα στοιχεία που επικαλείται το Politico δείχνουν ότι σε κάποιες χώρες υπάρχει στοκ αδιάθετων εμβολίων στα ψυγεία.

Βέβαια, ένας σημαντικός αριθμός από αυτά δεν χρησιμοποιείται, ώστε να είναι εξασφαλισμένες οι δεύτερες δόσεις. Και αυτό διότι και η Pfizer και η AstraZeneca έχουν δείξει μέχρι στιγμής ότι δεν έχουν συνέπεια ως προς την παράδοση των δόσεων που βάσει συμβολαίου οφείλουννα παραδώσουν στην ΕΕ.

H AstraZeneca παρέδωσε πολύ λιγότερες δόσεις στις χώρες της ΕΕ από αυτές που είχαν συμφωνηθεί. Ωστόσο, κάποιες χώρες δεν χρησιμοποιούν ούτε αυτές που έχουν παραλάβει, γράφει το Politico. Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι το ποσοστό των δόσεων που παρέλαβαν οι χώρες, απέχει αρκετά από το ποσοστό που χορηγήθηκε στους πολίτες.

Στο Βέλγιο, στην Τσεχία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Σλοβενία έχουν χορηγηθεί λιγότερες από τις μισές δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου. Αν είχαν γίνει τουλάχιστον οι μισές, θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι χώρες φύλαξαν και τη δεύτερη δόση για όσους είχαν κάνει την πρώτη, όμως τώρα, δεν δικαιολογείται η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο.

Στη Γερμανία, όπου αρκετοί πολίτες αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο μετά την ανησυχία που είχαν εκφράσει οι επιστήμονες για την αποτελεσματικότητά τους στις ηλικίες άνω των 64 ετών, πλέον έχει χρησιμοποιηθεί το έναν τρίτο των δόσεων. Ενώ το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, από το οποίο οι χώρες της ΕΕ έχουν λάβει τις περισσότερες δόσεις, χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο.

Καλή η απορρόφηση δόσεων στην Ελλάδα 

Σύμφωνα με την έρευνα του Politico, στην Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί το 91,9% του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και το 63,8% του εμβολίου της AstraZeneca από τις παραλαβές που έχουν γίνει. Κάτι που σημαίνει ότι και στην απορρόφηση των δόσεων βρισκόμαστε σε μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη.

Στη Δανία έχει γίνει το 88,4% του εμβολίου της AstraZeneca και το 98,7% του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Στη Λετονία έχουν χορηγηθεί το 74,9% του εμβολίου της AstraZeneca και το 89,4% του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Σε αντίθεση, το Βέλγιο έχει πραγματοποιήσει μόνο το 19,9% του εμβολίου της AstraZeneca και το 100% του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, η Σλοβενία το 24,1% του εμβολίου της AstraZeneca και το 92,6% του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, η Τσεχία το 22,2% του εμβολίου της AstraZeneca και το 83,7% του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Περισσότερο «ισότιμα» διαχειρίζονται τα εμβόλια στην Κύπρο, όπου έχει πραγματοποιηθεί το 80% των παραλαβών της AstraZeneca και το 83,6% των Pfizer/BioNTech και στην Ιρλανδία, όπου έχουν χορηγηθεί το 79,9% των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και το 77,2% της AstraZeneca.

Η ποσόστωση των σκευασμάτων

Σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα από την έρευνα του Politico, με εξαίρεση τη Βουλγαρία, τη Λετονία, την Κροατία και την Ιταλία, στις υπόλοιπες χώρες πάνω από το 70% των εμβολίων που έχουν παραδοθεί είναι των Pfizer/BioNTech.

Ακολουθεί ένα ποσοστό κάτω από το 10% που αφορά στο εμβόλιο της Moderna και οι υπόλοιπες δόσεις είναι της AstraZeneca.

Στην Ελλάδα το 82,3% των εμβολίων που έχουμε παραλάβει είναι των Pfizer/BioNTech, το 13,3% της AstraZeneca και το 4,4% της Moderna.

Εξαίρεση αποτελεί η Ουγγαρία, με σχεδόν το ένα τρίτο το εμβολίων της να προέρχεται από την Κίνα. Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι σπάνιο.

Ακόμη μία εξαίρεση έχει γίνει για τη Μάλτα, η οποία έχει παραλάβει μόνο εμβόλια των Pfizer/BioNTech.