Καμμένος και Κοτζιάς μαζί στο Υπουργικό. Οι διαφωνίες τους ανοιχτές, αλλά ο υπ. Εξωτερικών τις θεωρεί «συζυγικούς καβγάδες» | Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Επικαιρότητα

Αδειασμα Κοτζιά στον Καμμένο: Δεν ήταν όρος της συμφωνίας το δημοψήφισμα

Οι διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων είναι «ένα καβγαδάκι μεταξύ παντρεμένων» κατά τον υπουργό Εξωτερικών που προεξόφλησε ότι η ελληνική Βουλή θα επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών
Protagon Team

Μια έμμεση απάντηση στα σχόλια του Πάνου Καμμένου περί άκυρης συμφωνίας μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έσπευσε να προσθέσει ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν κάνει εξωτερική πολιτική.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε ότι το δημοψήφισμα δεν αποτελούσε νομικό όρο ή προϋπόθεση βάσει των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τόνισε ότι «εξωτερική πολιτική κάνει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του».

Απέρριψε πάντως την κριτική ότι υπάρχει διγλωσσία στην κυβέρνηση: «Είμαστε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες. Ο κ. Καμμένος έχει διαφορετική γνώμη για το θέμα των Σκοπίων. Υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχες διχογνωμίες» είπε και αναφέρθηκε στη διαμάχη μεταξύ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά  στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πάλι για το Σκοπιανό.

Οι διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό, όπως είπε χαρακτηριστικά, «καβγάς μεταξύ παντρεμένου ζευγαριού. Τώρα, αν ο καβγάς πάρει άλλα χαρακτηριστικά, όπως ορισμένοι προαναγγέλλουν, τότε εδώ είμαστε και θα το δούμε».

Πρόσθεσε: «Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Οποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς».

Για την κυβέρνηση είπε ότι «δεν θα πέσει έτσι, θα πάει σε εκλογές όποτε το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός».

Για την επικύρωση της συμφωνίας από αυτή τη Βουλή είπε ότι «εμείς είμαστε σοβαρή κυβέρνηση. Κάναμε τη διαπραγμάτευση διότι είχαμε σοβαρές ανησυχίες για την επιρροή στα Βαλκάνια τρίτων δυνάμεων που δεν είναι ιστορικά φίλα διακείμενες σε μάς. Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση και κάναμε σοβαρή διαπραγμάτευση».

Η συμφωνία «πρέπει να φτάσει στη Βουλή τον Μάρτιο. «Γίνεται μια μάχη για να υλοποιηθεί η συμφωνία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος θεωρεί δεδομένο ότι θα περάσει η συμφωνία. «Το 151 είναι δεδομένο. Και παραπάνω.  Αν δεν ψηφίσουν κατά συνείδηση οι βουλευτές το πρόβλημα θα το έχει η συνείδησή τους. Ειδάλλως το πρόβλημα θα το έχουν οι αρχηγοί το κομμάτων».

Ακόμη εκτίμησε ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών στη ΠΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ πιθανότατα θα τις κερδίσει, όπως προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Η Αθήνα, όπως αποκάλυψε τέλος ο υπουργός, είχε πληροφορίες από την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι η συμμετοχή θα ήταν ανάμεσα στο 40% και 45% ενώ περίμενε συμμετοχή γύρω στο 41%.