Αποψη του παλιού, εγκαταλελειμμένου χωριού Γκραναντίγια, στην επαρχία Κάσερες, στην περιφέρεια Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας | Shutterstock
Επικαιρότητα

Αδεια χωριά προς… πώληση στην Ισπανία

Ισπανοί και ξένοι επενδυτές αγοράζουν ερημωμένες κοινότητες προκειμένου να τις μετατρέψουν σε τουριστικά θέρετρα ή σε τόπους διαμονής οικογενειών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα πολύβουα αστικά κέντρα
Protagon Team

Πόσα θα δίνατε για να αγοράσετε ένα εγκαταλελειμμένο ισπανικό χωριό; Σίγουρα όχι μόνο 100.000 ευρώ, όσο δηλαδή θα κόστιζε μια γκαρσονιέρα στη Μαδρίτη ή στη Βαρκελώνη!

Κι όμως, αυτή είναι η τιμή για ένα χωριό στην επαρχία Σεγόβια, στο νότιο τμήμα της αυτόνομης περιοχής Καστίλλη και Λεόν της Ισπανίας, σύμφωνα με τους βρετανικούς Times. Συγκεκριμένα, το χωριό διαθέτει 12 σπίτια και ένα αγρόκτημα 5.500 τ.μ. Υπάρχουν, βέβαια, και οι πιο ακριβές επιλογές, όπως αυτή ενός χωριού που βρίσκεται στην πόλη Αβίλα, στα βορειοδυτικά της Μαδρίτης, επίσης στην αυτόνομη περιφέρεια της Καστίλλης και Λεόν. Το συγκεκριμένο χωριό πωλείται έναντι 900.000 ευρώ.

Ολα αυτά τα χωριά ερήμωσαν, με τους κατοίκους να μετακομίζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα για ανεύρεση εργασίας ή λόγω άλλων συνθηκών και οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν γίνει γνωστές μέσω ενός προγράμματος με την ονομασία «Αδεια Ισπανία» («Εspana vaciana»), λόγω του αραιού και συχνά μηδενικού πληθυσμού τους, αλλά και των υποδομών που στερούνται, συγκριτικά με τις μεγάλες ισπανικές πόλεις.

Ενας κατασκευαστής από το Τολέδο, ο Οσκαρ Τόρες, αγόρασε πρόσφατα ένα χωριό στη νοτιοδυτική Ισπανία, το οποίο ονομάζεται Σάλτο ντε Κάστρο. Διαθέτει 44 σπίτια, ένα ξενοδοχείο, μία εκκλησία και μία πισίνα και είναι χτισμένο σε 65.000 τ.μ., κατά μήκος των κορυφών, στην επαρχία Ζαμόρα, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία. Παρά τη γραφική τοποθεσία του, δεν έχει ούτε έναν κάτοικο και ήταν εγκαταλελειμμένο για περισσότερες επί τρεις δεκαετίες. Αυτός ήταν και ο λόγος, που το συγκεκριμένο χωριό βγήκε προς πώληση έναντι 260.000 ευρώ.

Ο νέος ιδιοκτήτης του σκοπεύει να μετατρέψει την περιοχή σε τουριστικό θέρετρο. Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ο Τόρες θα χρειαστεί να πληρώσει πολύ περισσότερα προκειμένου να ανακαινίσει το χωριό. Η τιμή του έπεσε κατακόρυφα, για παράδειγμα, διότι πολλά σπίτια υπέστησαν βανδαλισμούς μετά την εγκατάλειψή τους, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να δαπανηθούν πολλές χιλιάδες ευρώ για ανακαινίσεις κατοικιών, ασφαλτοστρώσεις δρόμων κ.ο.κ. «Για να γίνει ξανά το χωριό 100% λειτουργικό, τα έξοδα θα ανέλθουν περίπου στα 2 εκατ. ευρώ» λέει η Ελβίρα Φαμπιάν, εκπρόσωπος του ισπανικού πρακτορείου ακινήτων «Αλδεας Αμπανδονάδας» («Εγκαταλελειμένα Χωριά»).

Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ισπανίας, σήμερα υπάρχουν 3.400 χωριά που κινδυνεύουν να ερημώσουν στη χώρα εξαιτίας του υδροκεφαλισμού των αστικών κέντρων ή της γήρανσης του πληθυσμού. «Σχεδόν το 75% των ξένων πελατών έρχονται σε εμάς για συνεργασία», δηλώνει η Φαμπιάν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Diario. «Οι ξένοι δεν αναζητούν πλέον απλώς τον παραλιακό τουρισμό. Θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε χωριά και αγροτικές περιοχές», υποστηρίζει. «Με τις επενδύσεις τους θέλουν να διαφοροποιηθούν. Οι πελάτες μας είναι επενδυτές κυρίως από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή ή τη Βενεζουέλα. Ωστόσο, μπορεί να είναι και απλές οικογένειες που επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τα πολύβουα, μεγάλα αστικά κέντρα, προκειμένου τα παιδιά τους να μεγαλώσουν σε ένα πιο ήρεμο και ασφαλές αγροτικό περιβάλλον».