Η έπαυλη-έπαθλο του Πούτιν ονομάστηκε «ντάτσα του Χρουστσόφ», επειδή την εντολή ανέγερσής της είχε δώσει ο Νικίτα Χρουστσόφ, ως γραμματέας του ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης | Reuters / Wikipedia/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Αμπχαζία: Ο Πούτιν πήρε και την «ντάτσα του Χρουστσόφ»

Παρά τις διαμαρτυρίες των ντόπιων, ο φιλορώσος ηγέτης της αυτόνομης περιοχής του Καυκάσου παρέδωσε στον «τσάρο» μια βίλα-κόσμημα της σοβιετικής εποχής. Εκεί ενδέχεται να κατασκευαστεί και ρωσική ναυτική βάση
Protagon Team

Στα βορειοδυτικά της Γεωργίας, στον Καύκασο, βρίσκεται η αυτόνομη περιοχή της Αμπχαζίας, η οποία διαθέτει δική της κυβέρνηση αλλά κουμάντο κάνουν οι Ρώσοι με τα λεφτά τους και τον στρατό τους. Η Αμπχαζία αναδύθηκε στην επικαιρότητα λίγο πριν από το γύρισμα του χρόνου επειδή οι τοπικοί άρχοντες παρέδωσαν στη Ρωσία την κυριότητα μιας ντάτσας (επαύλεως) σοβιετικής εποχής στην παραθαλάσσια τοποθεσία Πιτσούντα.

Η «ντάτσα του Χρουστσόφ» την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν φιλοδοξεί να μετατρέψει σε ένα καταφύγιο αναψυχής

Μαζί με αυτήν την «ντάτσα του Χρουστσόφ», όπως λέγεται, επειδή την εντολή ανέγερσής της είχε δώσει ο Νικίτα Χρουστσόφ, όταν είχε γίνει γραμματέας του ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης, οι Ρώσοι πήραν και γη με τη μέθοδο της εκμισθώσεως: ένα φυσικό καταφύγιο όπου «ο Πούτιν θα χτίσει σύγχρονη κατοικία για τις ανάγκες του» κατά πώς λένε οι ντόπιοι αξιωματούχοι και η Repubblica, όμως δεν επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο.

Πού βρίσκεται το ενδιαφέρον στοιχείο; Στο ότι ο λαός της Αμπχαζίας αντέδρασε στο θέμα της ντάτσας. Δεν τους αρέσει, λένε, η εξάρτησή τους από τη Ρωσία, παγιωμένη μετά το τέλος του ρωσο-γεωργιανού πολέμου το 2008. Εκτοτε, κατά την εκτίμηση της Repubblica, η σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας είναι σταθερή διότι η Μόσχα έχει πολύ στρατό στην Αμπχαζία, ώστε να εγγυάται πως η Γεωργία δεν θα επιχειρήσει ποτέ ανάκτηση της αυτόνομης περιοχής και της πρωτεύουσάς της, Σουχούμι.

«Η Αμπχαζία σήμερα καταρρέει. Είναι παράδεισος για τους λάτρεις των εγκαταλειμμένων τόπων, των σοβιετικών υπολειμμάτων που είναι εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης και στην επέκταση της βλάστησης. Ετσι, σαπισμένη, είναι και η ‘‘ντάτσα του Χρουστσόφ’’, που μόλις κατέστη κτήμα της Ρωσίας. Εκεί ο Χρουστσόφ έμαθε τον Οκτώβριο του 1964 ότι απολύθηκε, εκεί ο αντικαταστάτης του, ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, συνάντησε τον γάλλο πρόεδρο Ζορζ Πομπιντού. Μάλλον ο Πούτιν την πρωτόειδε και την ερωτεύτηκε το 2013 ή το 2017, όταν πήγε στην Αμπχαζία».

Υπάρχει μια πληροφορία πίσω από το ειδησάριο που έχει τα φόντα να γίνει καλή είδηση, αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως φαντάζεται η Repubblica. Πάντα κατά τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Αμπχαζίας, υπάρχει συμφωνία μεταξύ Αμπχαζίας και Ρωσίας με σκοπό τη δημιουργία ρωσικής ναυτικής βάσης στην παραλιακή πόλη Οτσαμτσίρα. Σε τέτοια περίπτωση η νέα ρωσική βάση θα «βλέπει» στον Νότο τον Πόντο (την Τουρκία) και στον Βορρά την Κριμαία.