Το ιδιοκτησιακό και υπαρξιακό θρίλερ της Τσέλσι λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στον ρώσο αναμορφωτή της, τον βαθύπλουτο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, έλαβε τέλος: ο αγγλικός σύλλογος, πρωταθλητής Ευρώπης το 2021, επιβεβαίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι υπήρξε συμφωνία με την κοινοπραξία της οποίας ηγείται ο αμερικανός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης των Λος Άντζελες Ντότζερς (θρυλικής ομάδας του μπέιζμπολ), Τοντ Μπόλι, για την απόκτηση της ποδοσφαιρικής ομάδας.
Η Τσέλσι ανακοίνωσε τη συμφωνία 4,25 δισ. λιρών (4,97 δισ. ευρώ).
«Η Τσέλσι μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχουν συμφωνηθεί οι όροι για μια νέα ομάδα ιδιοκτησίας, υπό την ηγεσία των Τοντ Μπόλι, Clearlake Capital, Μαρκ Γουόκερ και Χάνσγιοργκ Βις, για την απόκτηση του συλλόγου», ανέφερε η ανακοίνωση. «Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου με την επιφύλαξη όλων των απαραίτητων ρυθμιστικών εγκρίσεων. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν εκείνη τη στιγμή».
Η Τσέλσι ανέφερε επίσης ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν 2,5 δισ. στερλίνες για την αγορά μετοχών, ενώ θα δεσμευθούν επιπλέον 1,75 δισ. λίρες για να επενδύσουν στο στάδιο, στη γυναικεία ομάδα του συλλόγου, την ακαδημία και το Ιδρυμα Τσέλσι.
Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε ότι όλα τα έσοδα θα τοποθετηθούν σε «παγωμένο» τραπεζικό λογαριασμό του Ηνωμένου Βασιλείου και πως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος επί του παρόντος υπόκειται σε κυρώσεις που έχει επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση σε ρώσους ολιγάρχες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, θα δωρίσει όλα τα έσοδα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η ανακοίνωση έγινε μόλις τρεις εβδομάδες πριν εκπνεύσει η ισχύς της τρέχουσας άδειας λειτουργίας του συλλόγου, η οποία λήγει στις 31 Μαΐου.
Ο Αμπράμοβιτς είχε ανακοινώσει την πώληση του συλλόγου στις αρχές Μαρτίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που άρχισαν να επιβάλλονται σε ρώσους ολιγάρχες και στις επιχειρήσεις τους στη Βρετανία και στην ΕΕ.
Ο όμιλος του Μπόλι ο οποίος, εκτός από τους Ντότζερς, είναι ιδιοκτήτης του επενδυτικού κολοσσού Eldridge Industries, είχε στο πλευρό του και τον 86χρονο ελβετό δισεκατομμυριούχο Χάνσγιοργκ Βις, ο οποίος πλούτισε χάρη στη δραστηριότητα της Synthes Holding AG, εταιρείας που πουλά ιατρικό εξοπλισμό.
Η κοινοπραξία βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την αγορά του Τσέλσι, μετά την απόρριψη μιας καθυστερημένης προσφοράς από τον βρετανό δισεκατομμυριούχο Τζιμ Ράντκλιφ.
Η εποχή Αμπράμοβιτς: Χρήμα και τίτλοι
Κάπως έτσι φτάνει το τέλος της εποχής Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι, ξεκινώντας από τότε που ο ρώσος ολιγάρχης αγόρασε τον σύλλογο της Premier League το 2003, μετατρέποντάς τον σε τακτικό διεκδικητή του τροπαίου, προτού αναγκαστεί να πουλήσει την ομάδα του Λονδίνου, 19 χρόνια μετά.
Αυτή είναι η διαδρομή του, όπως την κατέγραψε το Reuters:
2003-2004
Ο Αμπράμοβιτς αγόρασε τον σύλλογο της Premier League από τον Κεν Μπέιτς το 2003 για 140 εκατ. λίρες (163,8 εκατομμύρια ευρώ). Ο Ρώσος έφτασε στην Τσέλσι τον Ιούνιο και ξόδεψε 100 εκατ. στερλίνες στην πρώτη του μεταγραφική περίοδο, φέρνοντας στο «Στάμφορντ Μπριτζ» τους, Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν, Ερνάν Κρέσπο και Κλοντ Μακελελέ.
Η ομάδα, με προπονητή τον Κλαούντιο Ρανιέρι, τερμάτισε δεύτερη πίσω από την πρωταθλήτρια Άρσεναλ στην Premier League και έφτασε στα ημιτελικά του Champions League, πριν ο ιταλός προπονητής απολυθεί στο τέλος της σεζόν.
2004-2007
Ο πορτογάλος προπονητής Ζοζέ Μουρίνιο έφτασε στην Τσέλσι μετά την κατάκτηση του Champions League με την Πόρτο τον Μάιο και την οδήγησε στην κατάκτηση της Premier League και του League Cup στην πρώτη του σεζόν. Η Τσέλσι διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλήματος την επόμενη σεζόν και πρόσθεσε άλλο ένα League Cup καθώς και ένα Κύπελλο Αγγλίας στη συλλογή της το 2006-07, αλλά παραχώρησε το «στέμμα» του πρωταθλήματος στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
O Μουρίνιο δεν κατάφερε να πανηγυρίσει με την Τσέλσι την κατάκτηση του Champions League, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, και έφυγε από τον σύλλογο τον Σεπτέμβριο του 2007.
2007-2009
Ο Αβράμ Γκραντ διαδέχθηκε τον Μουρίνιο τον Ιούλιο και οδήγησε την Τσέλσι στον πρώτο της τελικό του Champions League το 2008, αλλά αποχώρησε μετά από μια διαδρομή χωρίς τρόπαια.
Ο Λουίζ Φελίπε Σκολάρι έφτασε στο Λονδίνο ως προπονητής που έχει κερδίσει Παγκόσμιο Κύπελλο με ένα λαμπερό βιογραφικό, αλλά απολύθηκε μετά από μόλις επτά μήνες, με την Τσέλσι να είναι τέταρτη στην Premier League.
Ο ολλανδός προπονητής της εθνικής Ρωσίας, Γκους Χίντινκ, διορίστηκε προσωρινός προπονητής μέχρι το τέλος της σεζόν, καθώς η Τσέλσι κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας και εξασφάλισε το Champions League με την τρίτη θέση στην Premier League.
2009-2012
Ο Κάρλο Αντσελότι ήταν ο επόμενος προπονητής στην Τσέλσι και την οδήγησε στο μοναδικό της νταμπλ (Premier League-Κύπελλο Αγγλίας) την πρώτη του σεζόν ως επικεφαλής. Ωστόσο, ο ιταλός προπονητής δεν μπόρεσε να επαναλάβει τα επιτεύγματά του την επόμενη σεζόν, καθώς η Τσέλσι τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα και ο Αντσελότι απολύθηκε μετά από μια σεζόν 2010-11 χωρίς τρόπαια.
Ο Αντρέ Βίλας-Μπόας αντικατέστησε τον Αντσελότι, έχοντας κερδίσει τέσσερα τρόπαια την προηγούμενη σεζόν με την Πόρτο, αλλά ο Πορτογάλος προπονητής απολύθηκε εννέα μήνες μετά, κερδίζοντας λιγότερο από τα μισά παιχνίδια του ως επικεφαλής.
2012-2013
Ο βοηθός του Βίλας-Μπόας και θρύλος του συλλόγου Ρομπέρτο Ντι Ματέο κλήθηκε για το υπόλοιπο της σεζόν 2011-12 και οδήγησε την Τσέλσι στον πρώτο της θρίαμβο στο Champions League, όταν κέρδισε την Μπάγερν Μονάχου μέσα στο σπίτι της, την Allianz Arena.
Ο Ντι Ματέο ορίστηκε τότε μόνιμος προπονητής, αλλά απολύθηκε τον Νοέμβριο μετά τον αποκλεισμό της Τσέλσι από το Champions League και αντικαταστάθηκε από τον πρώην προπονητή της Λίβερπουλ Ράφα Μπενίτεθ για το υπόλοιπο της σεζόν. Η κίνηση δεν ήταν δημοφιλής στους φιλάθλους της, αλλά σημείωσε επιτυχία με την κατάκτηση του πρώτου τροπαίου της Τσέλσι στο Europa League.
2013-16
Ο Μουρίνιο επέστρεψε στην Τσέλσι για δυόμισι χρόνια και κέρδισε τον πρώτο τίτλο του συλλόγου στην Premier League από το 2010, στη δεύτερη σεζόν ως προπονητής. Αλλά μια κακή πορεία τη σεζόν 2015-16 τον οδήγησε να απολυθεί τον Δεκέμβριο.
Ο Χίντινκ έφτασε ξανά για δεύτερη φορά, αλλά δεν μπόρεσε να σώσει τη σεζόν καθώς η Τσέλσι τερμάτισε 10η στο πρωτάθλημα, τη χαμηλότερη θέση της στην εποχή του Αμπράμοβιτς.
2016-2019
Ο ιταλός προπονητής Αντόνιο Κόντε έφτασε και είχε άμεσο αντίκτυπο στην Τσέλσι, κατακτώντας τον τίτλο της Premier League στην πρώτη του σεζόν. Οδήγησε τον σύλλογο στην επιτυχία του Κυπέλλου Αγγλίας το 2017-18, αλλά απολύθηκε αφού η Τσέλσι απέτυχε να τερματίσει στην πρώτη τετράδα.
Ο συμπατριώτης Μαουρίτσιο Σάρι ανέλαβε και απόλαυσε μια επιτυχημένη χρονιά, κερδίζοντας το Europa League και τερματίζοντας τρίτος στο πρωτάθλημα, αλλά έφυγε για τη Γιουβέντους στο τέλος της σεζόν.
Ο θρύλος του συλλόγου Φρανκ Λάμπαρντ επέστρεψε ως προπονητής και οδήγησε την Τσέλσι, που λειτουργούσε υπό μεταγραφικό εμπάργκο, στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος.
2020-2021
Η Τσέλσι ξόδεψε 200 εκατομμύρια λίρες στη μεταγραφική περίοδο πριν από τη σεζόν 2020-21, καθώς προσπαθούσε να γεφυρώσει τη διαφορά από τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά ο Λάμπαρντ απολύθηκε τον Ιανουάριο με την ομάδα να περιορίζεται στην ένατη θέση.
Ανέλαβε ο Τόμας Τούχελ, η Τσέλσι τερμάτισε στην πρώτη τετράδα και κέρδισε τον δεύτερο τίτλο Champions League τον Μάιο του 2021.
Η πρώτη πλήρης σεζόν του Τούχελ περιελάμβανε επιτυχία στο UEFA Super Cup και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, ενώ αυτή τη στιγμή είναι τρίτος στο πρωτάθλημα.
2022
Ο Αμπράμοβιτς έθεσε προς πώληση την Τσέλσι τον Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εν όψει των κυρώσεων που θα επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση στον ολιγάρχη.
Ο σύλλογος ανακοίνωσε στις 7 Μαΐου 2022 τη συμφωνία πώλησης σε κοινοπραξία με επικεφαλής τον Τοντ Μπόλι έναντι 4,25 δισεκατομμυρίων λιρών ή διαφορετικά 4,97 δισεκατομμυρίων ευρώ.