Η χρήση της μεταμφίεσης από ισραηλινούς πράκτορες για τη σύλληψη ή την εξόντωση υπόπτων τρομοκρατίας ήρθε στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια χάρη στη δημοφιλή ισραηλινή σειρά (του Netflix) «Fauda». Η σειρά εστιάζεται στη δράση των επίλεκτων ισραηλινών μονάδων Μίστα’ αρβίμ, οι πράκτορες των οποίων μεταμφιέζονται σε Αραβες για να συγκεντρώνουν πληροφορίες, να διεισδύσουν σε διαδηλώσεις, να διασώζουν ομήρους και να συμμετέχουν σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Η εβραϊκή λέξη μίστα’αρβίμ προέρχεται από την αραβική μούστα’ριμπ, που σημαίνει «αυτοί που μεταμφιέζονται σε Αραβες». Ωστόσο, η μέθοδος δεν είναι καινούργια.
Εχοντας μεταμφιεστεί σε γυναίκα, ένας μετέπειτα πρωθυπουργός του Ισραήλ πραγματοποίησε έφοδο σε ένα κτίριο σε πολυσύχναστο δρόμο της Βηρυτού το 1973, εκτελώντας αρκετά μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ως αντίποινα για τη σφαγή ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου την προηγούμενη χρονιά.
Την περασμένη Τρίτη, μία ώρα πριν την ανατολή του ήλιου, ισραηλινοί πράκτορες μεταμφιεσμένοι σε γιατρούς, γυναίκες και ασθενείς μπήκαν στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα της Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Οχθη, για να σκοτώσουν έναν διοικητή της Χαμάς και δύο ντόπιους πολιτοφύλακες που επρόκειτο, σύμφωνα πάντα με τους Ισραηλινούς, να διαπράξουν τρομοκρατική επίθεση.
Τι συνδέει, όμως, αυτές τις δύο ισραηλινές αποστολές μέσα στο στόμα του λύκου; Το γεγονός ότι η δεύτερη ήταν ένα «πιστό αντίγραφο» της πρώτης, την οποία εξετέλεσε πριν από μισό αιώνα ο Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος στη συνέχεια επρόκειτο να διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρωθυπουργός του Ισραήλ (από το 1999 έως το 2001).
Στην επισήμανση προέβη, μιλώντας στους Times του Λονδίνου, ο Ασάφ Χεφέτζ, ο ιδρυτής της Γιαμάμ, της επίλεκτης ισραηλινής αντιτρομοκρατικής μονάδας που διεξάγει μυστικές αποστολές. Ενώ, όμως, η αποστολή στη Βηρυτό κατέληξε σε συμπλοκή και προέβλεπε την πυροδότηση εκρηκτικών, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση ενός κτιρίου, στην επίθεση στη Τζενίν μια ομάδα περίπου δέκα ατόμων εισήλθε και εξήλθε από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν και οι τρεις στόχοι τους σε λιγότερο από 15 λεπτά, χωρίς να σημειωθεί ανταλλαγή πυρών.
«Συνήθως χρειάζονται δυο-τρία λεπτά ή, ακόμα καλύτερα, ένα. Για να ελαχιστοποιήσεις τον χρόνο παρουσίας σου στο σημείο και εκτέλεσης των τρομοκρατών, μεταμφιέζεσαι σε Αραβα» είπε ο ισραηλινός βετεράνος των μυστικών αποστολών, εξηγώντας τη μεταμφίεση των ισραηλινών πρακτόρων με στόχο την απρόσκοπτη είσοδό τους στο νοσοκομείο της Τζενίν.
Ο Ασάφ Χεφέτζ ίδρυσε την Γιαμάμ το 1975 με πρότυπο την περιβόητη SEAL Team Six του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, μέλη της οποίας πραγματοποίησαν την επιδρομή στο κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμπονταμπάντ του Πακιστάν το 2011, εκτελώντας, τελικά, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι Times. η αμερικανική αποστολή διήρκεσε 40 λεπτά, ενώ των πρακτόρων της Γιαμάμ στη Τζενίν μόλις δεκαπέντε. Σύμφωνα με την ιδρυτή της, οι πράκτορες της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας εκτελούν μία ή δύο μυστικές επιχειρήσεις σχεδόν κάθε εβδομάδα στη Δυτική Οχθη, «περίπου 120 τον χρόνο – εκπληκτικός αριθμός» είπε.
Αν και διεξήγαγε τη μοναδική επιτυχημένη αποστολή διάσωσης στη Γάζα μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου (της Ορι Μεγκίντις, μέλους των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων), ο Ασάφ Χεφέτζ σημείωσε πως η πρώην μονάδα του δραστηριοποιείται κυρίως στη Δυτική Οχθη, ιδιαίτερα στην Τουλκαρέμ και στη Τζενίν, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.
Οπως συνοψίζουν οι Times στο ρεπορτάζ τους, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή, συλλαμβάνοντας περισσότερους από 2.980 Παλαιστίνιους σε σχεδόν καθημερινές επιδρομές. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι περισσότεροι από 1.350 από αυτούς συνδέονται με τη Χαμάς.
Ωστόσο η είσοδος σε ένα νοσοκομείο για τον εντοπισμό υπόπτων είναι κάτι «πάρα πολύ ασυνήθιστο», σύμφωνα με τον παλαίμαχο ισραηλινό δημοσιογράφο με ειδίκευση στις μυστικές υπηρεσίες Γιόσι Μέλμαν. Σημείωσε, επίσης, ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να εντοπίσουν τον διοικητή της Χαμάς Μοχάμεντ Τζαλαμνέ πριν από την επιδρομή, ούτως ώστε να αποφύγουν να εισέλθουν στο νοσοκομείο.
Η Χαμάς δεσμεύτηκε να απαντήσει στο «έγκλημα πολέμου», στο πλαίσιο του οποίου «εκτελέστηκαν τρεις πολίτες μέσα σε ένα νοσοκομείο, ο ένας από αυτούς κλινήρης». Πράγματι, ένα από τα θύματα, ο Μπασίλ Γκαζάουι, ηλικίας μόλις 18 ετών, νοσηλευόταν στο τμήμα αποκατάστασης μετά τον βαρύ τραυματισμό του τον περασμένο Οκτώβριο, ύστερα από ισραηλινή επίθεση με drone: ο νεαρός Παλαιστίνιος είχε μείνει ανάπηρος από τη μέση και κάτω. Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τη νύχτα της 25ης Οκτωβρίου στη Τζενίν σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 20.
Ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινοί πράκτορες ενδέχεται να διέπραξαν έγκλημα πολέμου κατά την επιδρομή τους, και μόνο επειδή μεταμφιέστηκαν σε ασθενείς και γιατρούς, οι οποίοι χαίρουν προστασίας σε ένοπλες συγκρούσεις βάση της Σύμβασης της Γενεύης.
Με τη μεταμφίεσή τους οι ισραηλινοί πράκτορες όχι μόνο έθεσαν σε κίνδυνο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά διέπραξαν και το έγκλημα της δολιότητας (perfidy), όπως εξήγησε ο Κένεθ Ροθ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οσον αφορά τον 18χρονο παράλυτο Παλαιστίνιο που δολοφονήθηκε εξ επαφής, ακόμη και αν ήταν ύποπτος εγκληματικής πράξης, «στη χειρότερη περίπτωση θα έπρεπε να είχε συλληφθεί».