Ο Γιάνης Βαρουφάκης με παλαιστινιακή μαντήλα σε διαδήλωση στην Αθήνα | INTIME NEWS
Επικαιρότητα

Η Γερμανία εξέδωσε απαγόρευση εισόδου στον Γιάνη Βαρουφάκη

Την απαγόρευση εισόδου όπως και κάθε πολιτικής δραστηριότητας στη Γερμανία επέβαλε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, λόγω των θέσεών του για τον πόλεμο στο Ισραήλ. Επίσης του απαγορεύτηκε και η συμμετοχή σε ομιλίες μέσω της πλατφόρμας Zoom
Protagon Team

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε «Betätigungsverbot» (απαγόρευση δραστηριότητας) εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη και ακόμα δύο ακαδημαϊκών μετά την εισβολή της αστυνομίας στο Συνέδριο για την Παλαιστίνη, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο. 

Τελικά το συνέδριο ακυρώθηκε με απόφαση των γερμανικών Αρχών. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε επέμβει για να διακόψει τις εργασίες της συνάντησης, όταν μέσω διαδικτυακής σύνδεσης μιλούσε ο παλαιστίνιος συγγραφέας Σαλμάν Αμπού Σίτα, στον οποίο έχει απαγορευτεί η είσοδος και η πολιτική δράση στη Γερμανία. 

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Το ΜέΡΑ25 εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, όπου αναφέρει ότι η απόφαση «συνεπάγεται όχι μόνο απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία, αλλά και απαγόρευση ακόμα και διαδικτυακής συμμετοχής και δραστηριότητας σε πολιτικές εκδηλώσεις στη χώρα, με τη γερμανική κυβέρνηση να ξεπερνά κάθε όριο αυταρχισμού». 

Οι άλλοι δύο άνθρωποι για τους οποίους εκδόθηκε αντίστοιχη απαγόρευση είναι ο ακαδημαϊκός Σαλμάν Αμπού Σίτα και ο χειρουργός, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης Χασάν Αμπού Σιτάχ. 

Και οι δύο, μαζί με τον κ. Βαρουφάκη, επρόκειτο να συμμετάσχουν στο συνέδριο για την Παλαιστίνη που διοργάνωναν η «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη» και το ΜέΡΑ25 Γερμανίας,.

Στη συνέχεια ανέβασε και βίντεο στο Twitter με το οποίο ανακοίνωσε ότι ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών τού απαγόρευσε την είσοδο στη Γερμανία όπως και τη συμμετοχή σε κάθε ομιλία ακόμη μέσω της πλατφόρμας Zoom ή κάποιου άλλου βίντεο. Κι αυτό γιατί, λέει ο κ. Βαρουφάκης, λόγω ομιλίας «που δημοσίευσα στο μπλογκ μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Απαγορεύτηκε να εκφωνήσω αυτήν την ομιλία στο Παλαιστινιακό συνέδριο στο Βερολίνο, όπου η αστυνομία με τη σοφία που διαθέτει μπήκε στον χώρο και με τη βία διέλυσε την εκδήλωση».

 

Μάλιστα στη συνέχεια του βίντεο αναρωτιέται εάν η Γερμανία αισθάνεται άνετα που στη δημοκρατία της συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ έκανε λόγο για προαναγγελία θανάτου των διαστάσεων της δημοκρατίας.

Εντονη αντιπαράθεση

Το «Συνέδριο για την Παλαιστίνη» είχε προκαλέσει ήδη έντονη αντιπαράθεση, καθώς οι γερμανικές Αρχές θεωρούν ότι διοργανώθηκε από «μέλη του εχθρικού προς το Ισραήλ κινήματος μποϊκοτάζ BDS, μέλη ακροαριστερών ομάδων και σεκτών», ενώ ομοσπονδία και κρατίδιο είχαν προειδοποιήσει για «συνεπή δράση, εάν σε αυτή τη συνάντηση προκύψουν αντισημιτικές δηλώσεις ή εγκλήματα».

Την Παρασκευή το βράδυ και ενώ στους συνέδρους απευθυνόταν με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Σαλμάν Αμπού Σίτα, ο οποίος έγραψε πρόσφατα στο προσωπικό του ιστολόγιο ότι εάν ήταν νεότερος (σ.σ. είναι 86 ετών), θα συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, περίπου 250 αστυνομικοί μπήκαν στο κτίριο του συνεδρίου και ζήτησαν από τους παρευρισκόμενους να αποχωρήσουν. Προηγουμένως η αστυνομία είχε διακόψει την παροχή ρεύματος στον χώρο.

Σε ετοιμότητα 2.500 αστυνομικοί

Για την περιφρούρηση του Συνεδρίου όλο το Σαββατοκύριακο, είχαν τεθεί σε ετοιμότητα περίπου 2.500 αστυνομικοί. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της αστυνομίας, ο λόγος της διακοπής ήταν πράγματι η ομιλία του παλαιστίνιου συγγραφέα, στον οποίο δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα, αλλά ούτε και η οποιαδήποτε πολιτική δράση, έστω και διαδικτυακά. Επειτα από εξέταση της νομικής διάστασης του θέματος, αποφασίστηκε η πλήρης ακύρωση του Συνεδρίου, εξήγησε η εκπρόσωπος, η οποία ταυτόχρονα επισήμανε ότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης μπορούν ασφαλώς να προσφύγουν εναντίον της απόφασης.

Νωρίτερα, η γερουσιαστής του Βερολίνου αρμόδια για εσωτερικές υποθέσεις Ιρις Σπράνγκερ (SPD) είχε ξεκαθαρίσει ότι εάν στο συνέδριο διαπιστωθεί διάδοση μηνυμάτων μίσους, η εκδήλωση θα διαλυθεί άμεσα. Ειδικότερα, η κυρία Σπράνγκερ είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο οι συμμετέχοντες να αμφισβητήσουν το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ.