| REUTERS/Joshua Roberts
Επικαιρότητα

98 ημέρες πολέμου: Ο Μπάιντεν στέλνει στην Ουκρανία προηγμένους εκτοξευτήρες ρουκετών

«Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της» επέμεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξηγώντας το είδος της νέας στρατιωτικής βοήθειας προς τον Ζελένσκι και διαβεβαιώνοντας ότι στόχος του δεν είναι η ανατροπή του Πούτιν
Protagon Team

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει στον ουκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα του επιτρέψουν να πλήττει «με περισσότερη ακρίβεια στόχους-κλειδιά στα πεδία των μαχών» στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε κείμενό του που δημοσίευσε Τρίτη η εφημερίδα New York Times, στις σελίδες της με άρθρα γνώμης.

Αν και ο Τζο Μπάιντεν δεν ανέφερε ονομαστικά στο άρθρο αυτό σε ποια συστήματα αναφερόταν ακριβώς, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξήγησε μετά τη δημοσίευση του άρθρου σε δημοσιογράφους πως πρόκειται να σταλούν HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), δηλαδή εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών με εξελιγμένο σύστημα στόχευσης, προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα.

Τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν δραστικό βεληνεκές περίπου 80 χιλιομέτρων. Δεν πρόκειται επομένως για όπλα με μεγάλη ακτίνα δράσης, αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων, που διαθέτουν επίσης οι ΗΠΑ στο οπλοστάσιό τους.

Τα οπλικά αυτά συστήματα αποτελούν μέρος του νέου, μεγαλύτερου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 700 εκατ. δολαρίων, ορισμένες λεπτομέρειες για το οποίο αναμενόταν να αποκαλυφθούν αργότερα -άλλωστε μπήκαμε στην 98η ημέρα αυτού του εφιαλτικού πολέμου.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, η βοήθεια θα συμπεριλαμβάνει πυρομαχικά, ραντάρ του πυροβολικού, ραντάρ για την επιτήρηση του εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα κ.λπ..

Διαβεβαιώνοντας πως θέλει η Ουκρανία να βρίσκεται σε «όσο πιο ισχυρή θέση είναι δυνατόν» σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ο αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε: «Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», δηλαδή πλήγματα στη Ρωσία.

Ο κ. Μπάιντεν, από το ξέσπασμα του πολέμου, τονίζει πως δεν θα στείλει στην Ουκρανία όπλα που, όπως το θέτει, θα μετέτρεπαν τις ΗΠΑ σε εμπόλεμο μέρος στη σύρραξη με τη Ρωσία.

Στο άρθρο του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο Δημοκρατικός πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός έχει βρεθεί αντιμέτωπος με εξαιρετικά εντατικές επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πως «δεν θα ασκήσει καμία πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση, κατ’ ιδίαν ή δημόσια, για να παραχωρήσει εδάφη της».

Οι ρωσικές δυνάμεις λένε ανοικτά πως στόχος τους είναι να κυριεύσουν ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η βιομηχανική ανατολική Ουκρανία. Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες, με την υποστήριξη της Μόσχας, πήραν τον έλεγχο μέρους των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας το 2014.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Τρίτη το μεγαλύτερο μέρος της Σεβεροντονέτσκ, αστικού κέντρου στρατηγικής σημασίας στα ανατολικά της χώρας.

Οι Ουκρανοί ζητούσαν εδώ και κάποιο καιρό να τους σταλούν εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που θα τους επιτρέπουν να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε πρόσφατα γιγαντιαίο χρηματοδοτικό πακέτο, ύψους 40 δισ. δολαρίων, για την αποστολή κυρίως στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Στο άρθρο του στους NY Times, ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε πως σκοπός της κυβέρνησής του δεν είναι η ανατροπή του προέδρου της Ρωσίας, του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ζελένσκι: Με τον κατάλληλο οπλισμό θα απελευθερώσουμε εδάφη 

Στο μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πρέπει να περιμένουν να λάβουν τον κατάλληλο οπλισμό προτού αναπτυχθούν για να απελευθερώσουν τα τμήματα της χώρας που έχουν κυριεύσει τα ρωσικά στρατεύματα.

Χρειάζεται ο σωστός εξοπλισμός «για να απελευθερωθεί ο μέγιστος αριθμός των πολιτών μας», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους,  κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα. Επέμεινε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα βιαστούν να δράσουν σε κατεχόμενα εδάφη, διότι αυτό θα συνεπαγόταν δεκάδες χιλιάδες απώλειες.

Ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα θεωρεί πως θα χρειαστούν για τέτοιες επιχειρήσεις. Εδώ και καιρό ωστόσο ασκεί πιέσεις στη Δύση να προμηθεύσει με βαρύ οπλισμό τον ουκρανικό στρατό.