Φωτογραφία από την έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες | REUTERS
Επικαιρότητα

7η Εκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας: Yφεση 9% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021

Τα εύσημα και οι «κίτρινες κάρτες». Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
Protagon Team

Στο 9% θα διαμορφωθεί η ύφεση στη Ελλάδα το 2020 και στο 6% η ανάπτυξη το 2021, σύμφωνα με την 7η Eκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, με πρωτογενές έλλειμμα στο 5,8% του ΑΕΠ και ανεργία κοντά στο 20% το 2020, η επαναφορά του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019 δεν αναμένεται πριν το 2022.

Οπως σημείωσε στη σχετική δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «πρόκειται για την τέταρτη θετική έκθεση αξιολόγησης των θεσμών σε λιγότερο από ένα χρόνο – αποτέλεσμα της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του Πρωθυπουργού»

«Η έκθεση επισημαίνει την έγκαιρη και στοχευμένη υλοποίηση ενός μεγάλου πακέτου μέτρων, προκειμένου να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, συνολικού ύψους 20,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουλίου. Μέτρα τα οποία, μαζί με αυτά που υλοποιήθηκαν μεταγενέστερα και αυτά που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, θα υπερβούν τα 24 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα, τόνισε, η έκθεση υπογραμμίζει τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον και το οικονομικό κλίμα, ενώ κάνει θετική αναφορά και στη διαμόρφωση, μέσω επιτυχημένων εκδόσεων χρέους τους τελευταίους μήνες, και διακράτηση σημαντικού ύψους ταμειακών διαθεσίμων, ώστε να υποστηριχθεί το θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που απορρέουν από τη μεγάλη, σε παγκόσμιο επίπεδο, αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημίας.

Η Εκθεση ωστόσο περιλαμβάνει και «κίτρινες κάρτες», αφενός για την «απροσδόκητη αύξηση των εκκρεμών συντάξεων» και αφετέρου για τη μη επίτευξη του στόχου της μείωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, συνολικά.

Τον Ιούνιο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου ανέρχονταν σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 667 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο έναντι του οποίου είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση. Οσο για τις εκκρεμείς συντάξεις, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για επικαιροποίηση των στόχων στο τέλος Οκτωβρίου.