Ξαφνικά οι δρόμοι γέμισαν φέρετρα | facebook
Επικαιρότητα

Το κινεζικό κράτος σπάζει φέρετρα και προκαλεί τη λαϊκή αγανάκτηση

Η πολιτική της καύσης των νεκρών εφαρμόστηκε με αναισχυντία στην επαρχία Γιανγκτσί: οι Αρχές άρπαξαν από τα χωριατόσπιτα τις νεκρόκασες και τις έσπασαν στον δρόμο! Ο κόσμος εξερράγη, οι βιντεοκάμερες τράβηξαν, όλη η Κίνα οργίστηκε και το κόμμα σάλπισε την οπισθοχώρηση
Protagon Team

Δύσκολος για την (κάθε) εξουσία αποδεικνύεται ο χειρισμός των μικρών, των «απλών» και υποτίθεται ήσσονος σημασίας θεμάτων – των καθημερινών και αναπότρεπτων του λαϊκού βίου, δηλαδή όσων δημιουργούν τον πραγματικό πολιτισμό.

Από αυτόν τον κανόνα γιατί να εξαιρεθεί η Λαϊκή Κίνα; Επειδή ο πρόεδρος Μάο είχε κάποτε πει ότι «η μεγάλη αναταραχή είναι μια θαυμάσια κατάσταση»; Αυτός την «αναταραχή» του θανάτου του μια χαρά την πέρασε: κατέβηκε στον Αδη βαλσαμωμένος – ούτε του έσπασαν την κάσα ούτε τον έκαψαν στον φούρνο.

Τώρα οι αξιωματούχοι του καθεστώτος στις νοτιοανατολικές περιοχές της Κίνας εγκαλούνται κεντρικά για τις «απλοϊκές και ακραίες πράξεις τους» που «πλήγωσαν τα αισθήματα» των ντόπιου πληθυσμού. (Ούτε στην Πολιτιστική Επανάσταση να ήμασταν! Σαν να ακούμε ξανά το θρυλικό «Κάψτε τα επιτελεία!»)

Μα, τι έγινε στην επαρχία Γιανγκτσί;

Εδειξαν υπέρμετρο ζήλο οι ντόπιες Αρχές στην εφαρμογή της αντιταφικής πολιτικής του κράτους: άρπαξαν με τη βία από τα χωριατόσπιτα τα φέρετρα και τα έσπασαν εν μέση οδώ. Ο κόσμος εξερράγη, οι βιντεοκάμερες τράβηξαν, τα βίντεο κυκλοφόρησαν, όλη η Κίνα αποδοκίμασε και το κόμμα σάλπισε οπισθοχώρηση.

Ομως τι γύρευαν τα φέρετρα μέσα στα σπίτια του κόσμου;

Ο Guardian μας λέει ότι στην επαρχία Γιανγκτσί «τρέχει» έναν πρόγραμμα υπέρ της καύσης των νεκρών, στο οποίο φυσικά οι άνθρωποι αντιδρούν καθότι από αιώνων έχουν άλλες συνήθειες: κάνουν πολλά χρόνια οικονομίες για να αγοράσουν ένα φέρετρο καλής ποιότητας για «την κακιά την ώρα» των αγαπημένων τους προσώπων. Συχνότατα οι νεκρόκασες αποθηκεύονται εντός της κατοικίας και περιμένουν υπομονετικά να φανούν χρήσιμες. (Για τους Κινέζους είναι πάντα χρήσιμες, αφού τις θεωρούν γούρικες – πιστεύουν ότι τους εξασφαλίζουν μακοροημέρευση.)

Κάποιοι ηλικιωμένοι χωρικοί έπεσαν μέσα στα φέρετρα ώστε να εμποδίσουν την αρπαγή και την καταστροφή τους. Σε ορισμένες φωτογραφίες βλέπει κανείς ντάνες από κάσες στοιβαγμένες να περιμένουν την μπουλντόζα. Υπάρχει, λέει το βρετανικό Μέσο, και ένα βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστούν τραμπούκοι και κατά πάσα έννοια υβριστές αξιωματούχοι οι οποίοι αποπειρώνται να βγάλουν ένα πτώμα από το φέρετρο, ενώ οι συγγενείς του νεκρού ολοφύρονται χάμω.

Το κόμμα τράβηξε αυτιά: «Να σεβόμαστε τους νεκρούς! Να υπηρετούμε τον λαό!» (Υπέροχη Πολιτιστική Επανάσταση, πάλι.)

Η προϊστορία του θέματος αφορά τις πολυετείς προσπάθειες του κράτους να πείσει τον λαό ότι πρέπει να καίει τους νεκρούς του αντί να τους ενταφιάζει με τον παραδοσιακό τρόπο. Το 1956 η αποτέφρωση είχε προκριθεί από τον συγχωρεμένο τον Μάο που θεωρούσε τα ταφικά έθιμα «φεουδαρχικές προκαταλήψεις». Αλλά ο λαός ποτέ δεν επείσθη, μάλιστα τώρα τελευταία υπήρξαν και αυτοχειριασμοί υπερηλίκων εκεί όπου είχε τεθεί χρονικό όριο για τις νόμιμες ταφές!

Την περασμένη Τρίτη η «Λαϊκή Ημερησία» του Πεκίνου –η κομματική εφημερίδα- χαρακτήρισε τις ενέργειες των Αρχών στην επαρχία Γιανγκτσί «βάναυσες, αυταρχικές και εν ψυχρώ πράξεις» και επέστησε την προσοχή να μην επαναληφθούν λάθη της περιόδου του Μεγάλου Αλματος προς τα Εμπρός, δηλαδή της πρώτης δεκαετίας ζωής της Κόκκινης Κίνας, στα τέλη του ’50.

Σχέδιο εκμαυλισμού

Παρά ταύτα, το αντιταφικό πρόγραμμα εξελίσσεται στην επαρχία Γιανγκτσί. Πλέον βολιδοσκοπούνται οι χωριάτες, αλλά και οι κάτοικοι των αστικών περιοχών, για να διαπιστωθεί αν προτίθενται να παραδώσουν τα φέρετρα-οικοσκευές και ως αντιστάθμισμα να λάβουν 230 ευρώ (σε γουάν, φυσικά). Η καμπάνια δεν πήγε και άσχημα: τον Ιούλιο περί τους 6.000 Κινέζους, από 24 χωριά και κωμοπόλεις, προτίμησαν την… καλοτυχία του ζεστού χρήματος από το γούρι του υπομονετικού αποθηκευμένου φερέτρου.