Διαδήλωση ακροδεξιών και νεοναζιστικών ομάδων στη Γερμανία το 2015 | EPA/OLIVER BERG
Επικαιρότητα

Λίστα με 25.000 «εχθρούς» προς εξόντωση είχαν γερμανοί νεοναζί

Πρόκειται για ανθρώπους που οι εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες σχεδίαζαν να εξοντώσουν εάν τους δινόταν η ευκαιρία ή σε περίπτωση κρίσης
Protagon Team

Ερευνες τις οποίες διενήργησε η αστυνομία στη Γερμανία αποκάλυψαν την ύπαρξη λίστας που καταρτίστηκε από ακροδεξιούς και νεοναζί εξτρεμιστές με τα ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα 25.000 προσώπων που χαρακτηρίζονται εχθροί της άκρας Δεξιάς.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι το γεγονός αποκαλύφθηκε κατόπιν αιτήματος του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), το οποίο κοινοποίησε τα στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή του στο Γερμανικό Πρακτορείο την Τρίτη.

Η έκθεση παρουσιάστηκε την Τρίτη στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού δικτύου Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Ο κατάλογος, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια εφόδου της αντιτρομοκρατικής στο βόρειο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία πέρυσι, περιέχει ονόματα και διευθύνσεις ανθρώπων που η Ακροδεξιά σκόπευε να εξοντώσει εάν της δινόταν η ευκαιρία ή σε περίπτωση κρίσης, σύμφωνα με το υπουργείο.

Περίπου 10.000 από τα έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών κατά της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΝSU που δολοφόνησε μια αστυνομικό και εννέα μετανάστες, ανάμεσα τους, το 2005, και τον έλληνα ομογενή Θεόδωρο Βουλγαρίδη.

Τα περισσότερα ονόματα είχε συγκεντρώσει η ακροδεξιά οργάνωση Nordstern της ανατολικής Γερμανίας.

Όπως ενημερώνει η γερμανική κυβέρνηση στην απάντηση της, οι αρχές ενημέρωσαν τελικά μόνο τρία(!) άτομα από τα 25.000 που βρέθηκαν στις λίστες των ακροδεξιών. Αρμόδια για τα τρία αυτά άτομα που τέθηκαν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων ήταν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (ΒΚΑ).

Για την ενημέρωση των υπολοίπων ατόμων που βρίσκονται στις λεγόμενες «λίστες εχθρών» αρμόδιες είναι οι Υπηρεσίες Δίωξης Εγκλήματος των εκάστοτε κρατιδίων.

Η Μαρτίνα Ρένερ, βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά, καταγγέλλει ότι η στάση της κυβέρνησης δείχνει ότι «αδιαφορεί» για τον ακροδεξιό τρομοκρατικό κίνδυνο. Η ειδικός για θέματα του ακροδεξιού χώρου χαρακτηρίζει μάλιστα «παράλογο» ο Γενικός Εισαγγελέας του κράτους να διεξάγει δίκες κατά νεοναζιστών τρομοκρατών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (ΒΚΑ) να μην ενημερώνει τα άτομα που καταγράφονται στις εν λόγω λίστες.

Επίσης, η Ρένερ καταγγέλλει την πρακτική το ομοσπονδιακό κράτος και τα κρατίδια να διατηρούν ξεχωριστά αρχεία δεδομένων για τα άτομα που βρέθηκαν στις ακροδεξιές λίστες. Η περίπτωση της τρομοκρατικής οργάνωσης NSU αποδεικνύει, σύμφωνα με την ίδια, ότι δολοφονίες και επιθέσεις της ακροδεξιάς συνιστούν «πραγματική απειλή».