O Παύλος Μυλωνάς -σε πρώτο πλάνο- αναλαμβάνει και επισήμως τα ηνία της Εθνικής Τράπεζας. Τα στοιχήματα που του έχει «κληροδοτήσει» ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης πολλά και δύσκολα | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Αντιμέτωπος με την «κληρονομιά» Φραγκιαδάκη στην ΕΤΕ ο Παύλος Μυλωνάς

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε την υποψηφιότητα του μεταβατικού διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας για να αναλάβει επισήμως το τιμόνι της σε μια κομβική στιγμή, κατά την οποία καλείται να χειριστεί μια σειρά από δύσκολες εκκρεμότητες
Protagon Team

Μια νέα εποχή στην Εθνική Τράπεζα φαίνεται πως σηματοδοτεί η απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εγκρίνει την υποψηφιότητα του Παύλου Μυλωνά για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ, διαδεχόμενος τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη που παραιτήθηκε τον περασμένο Μάιο.

Η έγκριση της υποψηφιότητας κ. Μυλωνά από το ΤΧΣ έμοιαζε μια λογική εξέλιξη· είναι ένας άνθρωπος της ΕΤΕ στην οποία εργάζεται εδώ και δύο δεκαετίες, εκτελεί ήδη εδώ και δυόμιση μήνες καθήκοντα μεταβατικού CEO, ενώ από την άλλη ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης ανακοίνωσε μέσω Twitter την Τρίτη την αποχώρησή του από τη διαδικασία.

Ετσι, ο κ. Μυλωνάς είδε και το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας να επικυρώνει την εισήγηση του ΤΧΣ το πρωί της Τετάρτης, ενώ το επόμενο ορόσημο είναι αυτό της Πέμπτης 26 Ιουλίου στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ.

Αλλά εδώ κάπου τελειώνουν τα εύκολα για τον αμερικανοσπουδαγμένο οικονομολόγο. Οπως εκτιμά το capital.gr, ο κ. Μυλωνάς αναλαμβάνει την ΕΤΕ σε μια κρίσιμη καμπή της πορείας της και η ατζέντα του είναι «βαριά», καθώς η τράπεζα καλείται από τη μία να προβεί σε εξορθολογισμό του λειτουργικού της κόστους και να ρυθμίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και από την άλλη να διοχετεύσει την σχετικά υψηλή ρευστότητά της προς την οικονομία και να κινηθεί στη νέα ψηφιακή εποχή.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά.

Ενα εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μια υπόθεση που έως τώρα έχει αποδειχθεί σε μέγα φιάσκο της ΕΤΕ αλλά και της κυβέρνησης. Το ναυάγιο με τους ελληνοαμερικανούς «επενδυτές» (διαβάστε εδώ το σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Protagon) άφησε ως μόνες ενδιαφερόμενες κινεζικές εταιρείες και με αυτές καλείται να διαπραγματευτεί ο νέος CEO, σε ένα τίμημα που όμως θεωρείται μικρό.

Μετά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, υπάρχουν οι εκκρεμότητες των πωλήσεων της Banca Romaneasca –για την οποία η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας δεν ενέκρινε την πώλησή της στην ουγγρική OTP– της Εθνικής Κύπρου –για την οποία αναμένονται οι προσφορές τον Σεπτέμβριο– και της Stopanska Banka στην ΠΓΔΜ.

Ενα διαφορετικό και εξίσου δύσκολο στοίχημα για τον κ. Μυλωνά έχει να κάνει με τον ΛΕΠΕΤΕ, τον Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας. Με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης της ΕΤΕ και υπό την πίεση του SSM, από τον περασμένο Νοέμβριο διακόπηκε η χρηματοδότηση του λογαριασμού από την Εθνική Τράπεζα με συνέπεια οι 16.500 συνταξιούχοι της να μη λαμβάνουν επικουρική σύνταξη!

Οι συνταξιούχοι προετοιμάζονται για δυναμική παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 26 Ιουλίου, την ημέρα δηλαδή της «ενθρόνισης» του κ. Μυλωνά. Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν την προηγούμενη διοίκηση ότι δεν τους προστάτευσε, ενώ είχε το ενδιαφέρον της αλλού, ίσως στα Panama Papers, όπως αποκάλυψε το Protagon.

O κ. Μυλωνάς καλείται να διαχειριστεί όχι μόνο μια ιστορική τράπεζα σε μια κρίσιμη στιγμή της, αλλά και την «κληρονομιά» σε αυτήν του προκατόχου του.