Μάσκα μούμιας που εντοπίστηκε στην ανασκαφή στη Σακάρα | REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
Επικαιρότητα

«Θησαυρό» πληροφοριών για τις μούμιες της Αιγύπτου δίνει αρχαιολογική ανακάλυψη

Το εργαστήριο μουμιοποίησης που εντοπίστηκε στη Σακάρα χρονολογείται σε μια από τις τελευταίες δυναστείες που βασίλεψε, λίγους αιώνες πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο
Protagon Team

Η γη της Αιγύπτου φαίνεται ότι κρύβει πολλά μυστικά από το φαραωνικό παρελθόν της και εξακολουθεί να τα αποκαλύπτει στους αρχαιολόγους.

Η τελευταία μεγάλη ανακάλυψη έγινε στη νεκρόπολη της Σακάρα και ήδη θεωρείται μια μοναδική ευκαιρία για να αποκαλύψουμε τα μυστικά της αρχαίας αιγυπτιακής τεχνικής μουμιοποίησης, μιας μοναδικής μεθόδου που κρατούσε τα πτώματα σχεδόν ανέπαφα με ελάχιστες αλλοιώσεις.

Πρόκειται για ένα εργαστήριο μουμιοποίησης και ένας γειτονικός τάφρος καθώς και πέντε σφραγισμένες σαρκοφάγοι που θα ανοίξουν το προσεχές διάστημα. Βρέθηκαν ακόμη ειδώλια και μια επιχρυσωμένη μάσκα μούμιας από ασήμι και όνυχα.

Το εργαστήριο χρονολογείται σε μια από τις τελευταίες δυναστείες που βασίλεψε από το 664 π.Χ. ως το 404 π.Χ.

Δοχεία που εντοπίστηκαν στο εργαστήριο στη Σακάρα (REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

Οι αρχαιολόγοι είναι  ενθουσιασμένοι: «Είμαστε μπροστά σε ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών», λένε. Όπως εξηγούν ότι βρέθηκαν δοχεία με έλαια και επιγραφές που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να βρουν την ακριβή τους σύσταση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν έχουν και οι μούμιες μέσα στην τάφρο που ήδη δείχνουν τη διαφορετική οικονομική και κοινωνική προέλευση των νεκρών.

Ο χώρος όπου βρέθηκε το εργαστήριο μουμιοποίησης ανασκάφηκε αρχικά στα τέλη του 19ου αιώνα, ωστόσο μια κοινή αιγυπτιακή και γερμανική ομάδα επέστρεψε σε αυτόν το 2016.

«Η Αίγυπτος χρειάζεται ένα δεύτερο γύρο ανασκαφών, με επίκεντρο τις τοποθεσίες που εξερευνήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα» με νέες τεχνικές, εξηγούν αιγύπτιοι αρχαιολόγοι  και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα βρεθούν περισσότερα συναρπαστικά ευρήματα στο μέλλον.

Η ανακάλυψη έρχεται σε μια περίοδο που η Αίγυπτος ελπίζει να προσελκύσει νέους επισκέπτες και τουρίστες. Επενδύει δε πολλά στο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο που θα ανοίξει κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας το 2019.