Η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Αυστρία, που έχει τις γνωστές σκληρές θέσεις, και η διαχείριση του Μεταναστευτικού από δύο επίσης σκληρούς υπουργούς στη Γερμανία και την Ιταλία, άλλαξε τα δεδομένα. Πέρα όμως από κάποιες συναντήσεις και κάποιες πρώτες συνεννοήσεις, ως σήμερα δεν είχαμε δει πολλά για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί η πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μια πρώτη ευκαιρία μας την έδωσε η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών στην Αυστρία την Τετάρτη και την Πέμπτη, στην οποία μετείχε και ο Νίκος Τόσκας από την ελληνική πλευρά.
Ο γερμανός υπουργός, ο Χορστ Ζεεχόφερ είχε από ημέρες δηλώσει ότι τα τρία τέταρτα των μεταναστών και προσφύγων που έρχονται στο ευρωπαϊκό έδαφος περνούν από την Ιταλία ή την Ελλάδα. Η στάση της Ιταλίας, όπως την εκφράζει ο Ματέο Σαλβίνι, είναι απόλυτα αρνητική σε ό,τι αφορά τις διασώσεις από τη θάλασσα.
Ο Monde αναφέρει ότι η Ελλάδα ζήτησε από τη Γερμανία, σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των μεταναστών, να δέχεται η Γερμανία περισσότερες οικογενειακές επανενώσεις από την Ελλάδα. Και η Ιταλία θα ζητήσει από το Βερολίνο να ανακτήσει τους μετανάστες που σώζονται στη Μεσόγειο, πράγμα δύσκολο να δεχτούμε για τη Βαυαρία.
Εν τω μεταξύ η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία, δια των υπουργών τους, προσπαθούν να βρουν από κοινού λύση τις επόμενες εβδομάδες, ως το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου. Πάντως ο Ζεεχόφερ έκανε λόγω για πολύ θετικές συναντήσεις αλλά δύσκολες συζητήσεις.
«Η προτεραιότητά τους είναι να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και, αν δεν πετύχουμε, θα τεθούν σε εφαρμογή τα εθνικά μέτρα», διαβεβαίωσε ένας διπλωμάτης στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας όπου συναντήθηκαν οι ευρωπαίοι υπουργοί.
Εν τω μεταξύ, το όραμά του για το Μεταναστευτικό ανέπτυξε και ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ.
Υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι μετανάστες δεν μπορούν πλέον να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Θεωρεί ότι οι ιδέες για «πλατφόρμες» σε τρίτες χώρες θέτουν σοβαρά νομικά προβλήματα, γιατί πρακτικά εξάγουν την πολιτική ασύλου της ΕΕ σε τρίτες χώρες.
Το μόνο πράγμα που ενώνει αυτόν τον εύθραυστο άξονα της Αυστρίας-Ιταλίας-Γερμανίας είναι η επιθυμία να εμποδιστεί το πλήρες κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Αλλά και να αποφύγουν το ακανθώδες ζήτημα των επανεγκαταστάσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Τι ευελπιστεί όμως η προεδρεύουσα Αυστρία με αυτόν τον εύθραυστο «άξονα», ρωτά ο Monde; Ισως την προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας όσο το δυνατόν πιο δεξιά, 10 μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Το οποίο με τη σειρά του μπορεί να βάλει σε κίνηση άλλες πολιτικές εξελίξεις.