Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άσκησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, με αφορμή την τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Εκανε λόγο για ευτελισμό των θεσμών και ανέφερε πως το συζητούμενο νομοσχέδιο Κλεισθένης «με την πρόοδο των συζητήσεων εξελίχθηκε, δυστυχώς, σε μία βιοτεχνία θεσμικών τεχνασμάτων». Σημείωσε ακόμη την τεράστια σημασία που είχε η παρέμβαση που έγινε στο Σύνταγμα με την αναθεώρηση του 2001, όταν θεσπίστηκε η ρήτρα της αυξημένης πλειοψηφίας των 2/3, για την άμεση τροποποίηση του εκλογικού συστήματος στις βουλευτικές εκλογές.
Σε ό,τι αφορά το σενάριο των τριπλών εκλογών, τόνισε πως «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να φθάσει αυτή η ιστορία μέχρι τον Μάιο του 2019», συνδέοντάς το με το «τι γίνεται στο ΝΑΤΟ με αυτήν την κωμική εικόνα, όπου ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και για την πρόσκλησή της στο ΝΑΤΟ, υπό τους όρους της συμφωνίας, και ο υπουργός Άμυνας δηλώνει στους δημοσιογράφους, από την έδρα του ΝΑΤΟ, ότι δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να ισχύσει αυτή η πανηγυριζόμενη συμφωνία για το όνομα και όλα τα συναφή».
Διερωτήθηκε εάν αυτό είναι «εικόνα εξωτερικής πολιτικής ή πιστεύετε ότι αυτά που συμβαίνουν σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της πιθανής κύρωσης της συμφωνίας από τη Βουλή και άρα της ρήξης της Συμμαχίας, αυτής της αιμομικτικής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δεν επηρέασαν την τροπολογία, τη δήθεν βουλευτική, των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που τροποποίησε και απεδέχθη ο κ. Σκουρλέτης, φέρνοντας ξανά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον Οκτώβριο στον Μάιο».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αυτό προφανώς συνδέεται με παιχνίδια του δήθεν διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και άρα με τα παιχνίδια μίας τεχνητής έντασης, που, στην ουσία, υπονομεύει και την εξωτερική πολιτική και τη δημοκρατική ομαλότητα και το κύρος των θεσμών.
«Βεβαίως, όλα αυτά συνδέονται και με τη Δικαιοσύνη, γιατί έχουμε φτάσει σήμερα να είναι 12 Ιουλίου, δεν έχουμε ακόμη, εδώ και 45 ημέρες, επιλογή νέου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και θέλω να ξέρει η κυβέρνηση ότι επειδή τα δικαστήρια και ιδίως το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, έχουν μακρά παράδοση, ιδίως το Συμβούλιο της Επικρατείας που είναι ένα γέννημα του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1929, θα δει εάν οι επιλογές της είναι επιλογές εκβιαστικές, τι σημαίνει αίσθημα αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας του δικαστικού Σώματος στο ανώτερο επίπεδό του», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Τώρα, που μπήκαμε στην εποχή του ευτελισμού των θεσμών, της θεσμικής έντασης, τώρα θα γίνει και το επόμενο βήμα, το μεγάλο παιχνίδι που αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, που αφορά την απονεύρωση των εγγυήσεων του Συντάγματος και που, όπως έχω πει εδώ και πάρα πολλούς μήνες, θα πάρει και τη μορφή της ευθείας προσβολής του Συντάγματος, του άρθρου 110, με τη διοργάνωση και προκήρυξη δήθεν συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για διάφορα δημοφιλή θέματα, τα οποία συνδέονται με την αναθεώρηση του Συντάγματος.
» Ευτυχώς που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης και καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου, έχει ήδη από το 2011 ταχθεί, ρητά και κατηγορηματικά, κατά της δυνατότητας χρήσης της διαδικασίας του δημοψηφίσματος για θέματα σχετιζόμενα με την αναθεώρηση του Συντάγματος» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.
Τέλος, εκτίμησε ότι πρέπει να «ξεφύγουμε από αυτό το κλίμα, το νοσηρό, του εκβιασμού και του ευτελισμού των θεσμών, ας επιταχύνουμε τις εξελίξεις, γιατί αυτό θα είναι λυτρωτικό για τη χώρα, για την οικονομία, για την ανάπτυξη και, κυρίως, για τη δημοκρατία μας».