Οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας ήταν το κομβικό σημείο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες – και η είδηση είναι ότι ενδέχεται να αυξηθούν κατόπιν προτάσεως του Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδίδει και το BBC.
Το ανακοινωθέν που εξεδόθη την πρώτη ημέρα της Συνόδου, την Τετάρτη 11 Ιουλίου, δείχνει σύμπνοια: «Δεσμευόμαστε στη βελτίωση της ισορροπίας στον καταμερισμό των δαπανών και των ευθυνών ως κράτη-μέλη της Συμμαχίας», αναφέρει. Ωστόσο, οι δαπάνες πλέον ίσως… ξεφύγουν και υπεύθυνος για αυτό θα είναι ο αμερικανός πρόεδρος.
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε στους συμμάχους, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ. Μάλιστα, ο κ. Τραμπ πήρε πρώτος τον λόγο για να θέσει το ζήτημα. Η γενική αποδοχή των δεσμεύσεων των μελών της Συμμαχίας διανθίστηκε με την ανησυχία των μελών του ΝΑΤΟ για τις «απειλές που θέτουν η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα».
Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το ζήτημα της αύξησης των δαπανών στο 4% θα πιέσει ακόμη περισσότερο χώρες με δημοσιονομικό και φοροδοτικό πρόβλημα όπως η Ελλάδα, η οποία μάλιστα τηρεί τον κανόνα του 2% και τον υπερβαίνει κιόλας.
Πάντως, ο κ. Τραμπ διαφοροποιήθηκε κατά τι γράφοντας αργότερα στο Twitter (κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου κιόλας) ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει αμέσως να καταβάλουν το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες.
Η πρωινή αντιδικία
Οι αιτιάσεις του αμερικανού προέδρου -«με το καλημέρα» της Συνόδου των Βρυξελλών- εις βάρος της Γερμανίας, ότι τελεί υπό «ρωσική ομηρία» στα ενεργειακά ζητήματα, δεν έμειναν αναπάντητες από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Οπως το BBC μετέδωσε, με έναν τρόπο λιγότερο ωμό από του κ. Τραμπ, η (γεννημένη στην τέως Ανατολική Γερμανία) κυρία Μέρκελ είπε στους δημοσιογράφους: «Θέλω να καταθέσω την εμπειρία μου, έχω προσωπική εμπειρία από ένα τμήμα της Γερμανίας υπό σοβιετικό έλεγχο. Χαίρω ιδιαιτέρως σήμερα, διότι είμαστε ενωμένοι και ελεύθεροι ως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία. Λόγω αυτού ακριβώς του γεγονότος ασκούμε ανεξάρτητες πολιτικές και λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις. Είναι κάτι πολύ καλό αυτό, κυρίως για την ανατολική Γερμανία».
Και ο Guardian συμπλήρωσε μεταδίδοντας ότι, ως απαντητικό σχόλιο στις αμερικανικές κατηγορίες πως η Γερμανία συνεισφέρει ελάχιστα στο ΝΑΤΟ, η καγκελάριος δήλωσε: «Η Γερμανία κάνει πολλά για το ΝΑΤΟ. Είναι η δεύτερη τροφοδότρια χώρα σε αριθμό στρατιωτικών, το μεγαλύτερο μέρος της αμυντικής μας δυνατότητας προσφέρεται στο ΝΑΤΟ, και μέχρι στιγμής έχουμε μεγάλη εμπλοκή στο Αφγανιστάν υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των ΗΠΑ».
Η απογευματινή συμφιλίωση
Με αυτά και με αυτά φθάσαμε στο απόγευμα της Τετάρτης. Τότε ο πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε ότι έχει «καταπληκτική» σχέση με την καγκελάριο Μέρκελ, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. «Συζητάμε θέματα που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες και το εμπόριο. Εχουμε πολύ καλές σχέσεις» είπε.
Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν σοβαροί όταν μίλησαν μαζί στους δημοσιογράφους στην αίθουσα όπου έγινε η συνάντησή τους.
«Εχουμε μια θαυμάσια συνάντηση. Συζητάμε τις στρατιωτικές δαπάνες, συζητάμε το εμπόριο» είπε ο κ. Τραμπ στους δημοσιογράφους. Προσέθεσε ότι εξέθεσε στη Μέρκελ τις ανησυχίες του για τον νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Η κυρία Μέρκελ από την πλευρά της εμφανίστηκε ικανοποιημένη από αυτήν την ανταλλαγή απόψεων. Είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και το εμπόριο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «εταίρος» της Γερμανίας. «Είμαστε εταίροι, είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον» τόνισε.
Το Βορειοκορεατικό
Το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, που υπέγραψαν οι 29 ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξη της Συμμαχίας στην «απόλυτα επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου». Χαιρετίζει, επίσης, τις συνομιλίες που διεξήχθησαν με τη Βόρεια Κορέα και τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ ως «μια συμβολή προς την επίτευξη της πλήρως επαληθεύσιμης αποπυρηνικοποίησης της (Βόρειας Κορέας) με ειρηνικό τρόπο».
«Καλούμε (την Πιονγκγιάνγκ) να τηρήσει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της: να εξαλείψει τις πυρηνικές, χημικές και βιολογικές πολεμικές δυνατότητές της και τους βαλλιστικούς πυραύλους και να εγκαταλείψει όλα τα σχετιζόμενα προγράμματα» σημειώνεται. «Καλούμε όλα τα κράτη-μέλη να διατηρήσουν την αποφασιστικής σημασίας πίεση, περιλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής των υφιστάμενων κυρώσεων του ΟΗΕ».