Η κυβέρνηση εγκαλείται συχνά για εμπαιγμό των συνταξιούχων, ειδικά από τότε που ψήφισε την περικοπή των συντάξεων και μετά ξεκίνησε να αντιπολιτεύεται τον εαυτό της, ισχυριζόμενη ότι μάχεται για τη διατήρησή τους στα σημερινά επίπεδα.
Και, πράγματι, όπως αποδεικνύεται από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, η… μέριμνα υπέρ συνταξιούχων άρχισε να εκδηλώνεται με σύστημα και μέθοδο. Απλώς, προς το παρόν, η μέριμνα αφορά συνταξιούχους, κυρίως δικαστικούς, που συμμετέχουν στη διοίκηση Ανεξάρτητων Αρχών, όπως το ΕΣΡ και το ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, προβλέπεται αναστολή στην καταβολή σύνταξης σε συνταξιούχους που αναλαμβάνουν θέσεις σε φορείς της γενικής κυβέρνησης (αιρετά όργανα ΟΤΑ, διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι, αντιπρόεδροι και τα μέλη συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ). Προϋπόθεση είναι ο διορισμός στις ανωτέρω θέσεις να γίνει μετά την 13.5.2016 και να προκύπτει υποχρέωση ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ. Εάν όμως τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει αυτές τις θέσεις έχουν παραιτηθεί από την αμοιβή τους, τότε δεν ισχύουν οι περικοπές στις συντάξεις τους.
Κοινώς, αν η κυβέρνηση σε τιμήσει με την εμπιστοσύνη της και σου προσφέρει μία θέση, καλείσαι να επιλέξεις ανάμεσα στη σύνταξη και στο μισθό. Τις περισσότερες φορές συμφέρει ο μισθός. Αν όμως συμμετέχεις στη διοίκηση Ανεξάρτητης Αρχής, στο εξής θα μπορείς να εισπράττεις τον μισθό, αλλά και το 40% της σύνταξής σου.
Στις 6 Ιουλίου 2018 το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία για την απασχόληση συνταξιούχων που συμμετέχουν στη διοίκηση Ανεξαρτήτων Αρχών. Η τροπολογία υπογράφεται από την υπουργό Εφη Αχτσιόγλου,τον υφυπουργό Αναστάσιο Πετρόπουλο, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με την τροπολογία, κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση κινήτρων σε πρόσωπα που απολαμβάνουν γενικής αποδοχής προκειμένου να αναλαμβάνουν θέσεις «συνταγματικής περιωπής». Για τον λόγο αυτό, προβλέπεται ότι στην περίπτωση που τέτοιες θέσεις αναληφθούν από συνταξιούχους, η περικοπή της σύνταξης τους θα είναι 60% και όχι στο σύνολο της, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. (Δείτε εδώ την τροπολογία)
Εντάξει, λοιπόν, ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν εκεί έξω συνταξιούχοι υψηλού κύρους (δηλαδή δικαστές) που δέχονται προτάσεις για θέσεις συνταγματικής περιωπής και απορρίπτουν μισθούς των 4.000 ευρώ, προτιμώντας να εισπράττουν τους κόπους μίας ζωής υπό τη μορφή της σύνταξης τους. Να δεχθούμε ότι χρειάζεται ένα επιπλέον κίνητρο. Όμως για ποιο λόγο το μέτρο πρέπει να έχει και αναδρομική ισχύ; Βλέπετε, οι συνταξιούχοι που υπηρετούν τώρα σε Ανεξάρτητες Αρχές, θα εισπράξουν αναδρομικά το 40% της σύνταξης τους από τον Μάιο του 2016. Μιλάμε για ενδιαφέροντα ποσά που, σε ορισμένους, θα υπερβούν τις 50.000 ευρώ. Εντάξει, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, αλλά εδώ παρατηρείται τεράστια άνεση, δεν συμφωνείτε;
Η τροπολογία πέρασε απαρατήρητη. Όμως είναι τόσο φωτογραφική που είναι να απορείς γιατί οι κυβερνώντες δεν την κατέθεσαν μέσα σε κάδρο.