Ενα – ένα τα επεισόδια εκφοβισμού σε βάρος του 15χρονου αυτόχειρα της Αργυρούπολης βγαίνουν σιγά – σιγά στο φως, συνθέτοντας το παζλ της καθημερινότητάς του εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος.
Όπως αποκάλυψε το protothema.gr επικαλούμενο δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, ο 15χρονος είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από άλλο συμμαθητή του δύο μόλις εβδομάδες πριν οδηγηθεί στο απονενοημένο διάβημα.
Ηταν Δεύτερα 25 Ιουνίου, περίπου στις 9 το βράδυ, στην πλατεία της Αγίας Τριάδας στην Αργυρούπολη. Ο νεαρός κάθονται σε ένα παγκάκι μαζί με φίλες του και ακριβώς απέναντι μία άλλη παρέα αγοριών. Ενα εξ αυτών τον πλησιάζει με απειλητικό ύφος και τον ρωτά: «Γιατί με κοιτάς;».
«Το παιδί αδιαφόρησε και σηκώθηκε να φύγει. Και τότε ο άλλος του έριξε μια κλωτσιά και μια μπουνιά. Μάλιστα κρατούσε και κάτι κλειδιά, με αποτέλεσμα το παιδί που δέχθηκε την επίθεση, να ματώσει και να του αφήσει μια γρατζουνιά στο πρόσωπο. Αυτός που του επιτέθηκε είναι μαθητής στο ίδιο σχολείο. Δεν ξέρω όμως αν ήταν από αυτούς που του έκαναν bullying», υποστηρίζει ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες.
«Τα άλλα παιδιά κάθονταν ακριβώς απέναντι και αναγκαστικά ο Νίκος κοίταγε προς τα εκεί. Πού να κοιτάξει; Και ο άλλος “τα πήρε”, του πούλησε μαγκιά και τον χτύπησε», λέει μία από τις φίλες του.
Οι φίλοι του κάνουν λόγο για ένα κλειστό παιδί, το οποίο δεν είχε δείξει ποτέ τι περνάει. Λόγω ακριβώς του κλειστού χαρακτήρα του ήταν και «εύκολος στόχος».
Σύμφωνα με άλλη αποκάλυψη για την υπόθεση ο 15 χρονος μπορεί να μη μιλούσε σε κανέναν για όσα ζούσε στα χέρια των συμμαθητών του, κρατούσε όμως ημερολόγιο, στο οποίο κατέγραφε τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. «…Πέρασα ωραία… αλλά η κοινωνία δεν είναι ωραία», φέρεται να έχει γράψει στο ημερολόγιο, μία φράση που μοιάζει πολύ με το περιεχόμενο της τελευταίας του ανάρτησης στο Facebook:
«Ορισμένες φορές το να δίνεις σε κάποιον μια δεύτερη ευκαιρία, είναι σαν να του δίνεις μια επιπλέον σφαίρα για το όπλο του γιατί αστόχησε την πρώτη φορά».
Οι έρευνες των αρχών έχουν επικεντρωθεί στο πάρτι στο οποίο είχε πάει ο 15χρονος το βράδυ της αυτοκτονίας του. Όπως δήλωσε φίλη του, στο πάρτι είχαν περάσει όλοι όμορφα και εκείνος δεν είχε δώσει κανένα σημάδι ότι ήταν στεναχωρημένος, λυπημένος ή φοβισμένος και ότι σκεφτόταν να κάνει κακό στον εαυτό του.
Σε μία άλλη πληροφορία που εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή από τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει την υπόθεση, ο έφηβος φέρεται να δέχθηκε τηλεφώνημα από απόκρυψη την ώρα που έφευγε από το πάρτι γύρω στις 00:20 τα μεσάνυχτα. Αυτός που ήταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής φέρεται να τον έβρισε και να τον απείλησε.
Ηδη έχει διαταχθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ώστε να διαπιστωθεί με ποιον ή ποιους επικοινώνησε το παιδί τις κρίσιμες ώρες πριν από την αυτοκτονία του. Οι διαδικασίες αναμένεται να επιταχυνθούν ύστερα από την κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα που διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος. Η έρευνα θα διενεργηθεί από την εισαγγελία ανηλίκων, η οποία θα αρχίσει άμεσα την εξέταση μαρτύρων σε αναζήτηση ευθυνών για τον άδικο χαμό του 15χρονου.
Σήμερα η κηδεία του
Το τελευταίο «αντίο» στον 15χρονο θα δοθεί από την οικογένεια και τους φίλους του στις 18:00 το απόγευμα στον ναό του Κοιμητηρίου Αργυρούπολης. Μέχρι τότε μένει ως γροθιά στα δόντια το συγκλονιστικό κείμενο των φίλων του με αποδέκτες εκείνους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία:
«Είσαι περήφανος; Είσαι περήφανος που κατάφερες να αναγκάσεις ένα παιδί να νιώσει ότι η μόνη λύση είναι η αυτοκτονία; Είσαι περήφανος που εξαιτίας του κόμπλεξ σου χάθηκε μια ζωή; Είσαι περήφανος που στέρησες ένα μέλος μιας οικογένειας, έναν αδελφό και έναν φίλο;
Είσαι περήφανος που σκότωσες έναν 15χρονο με όνειρα και στόχους, όπως όλοι μας; Είσαι περήφανος που του στέρησες το μέλλον και στέρησες ένα κομμάτι της ζωής όλων μας; Ορίστε, τώρα πια πάει.. Πώς νιώθεις… Για πες… Έφυγε το κόμπλεξ σου ή ακόμα;
Για πες τώρα μεγάλε αν έχει την μπέσα και τα α.. που τον κορόιδευες, είσαι ευχαριστημένος; Τον κατέστρεψες και μας κατέστρεψες. Του στέρησες την ζωή, τους στόχους, το μέλλον και πολλά άλλα. Και εμάς μας στέρησες έναν φίλο που ήταν πάντα εκεί για εμάς και νοιαζόταν για τους φίλους του και την οικογένειά του.
Κατάφερες λοιπόν να τον κάνεις να νομίζει ότι η μόνη λύση και ο μόνος τρόπος είναι η αυτοκτονία. Γιατί να το κάνετε αυτό; Δώστε μου έναν γ… λόγο. Άξιζε εξαιτίας του κόμπλεξ και της ανωριμότητάς σου να πεθάνει; Όμως σωστά τώρα ξαφνικά θυμήθηκες ότι αυτό το άτομο έχει καρδιά.
Ξέχασες ακόμα ότι εκτός από ψυχή, έχει και γ… αισθήματα. Και πονούσε. Πονούσε πολύ… Όμως εσύ ως μ… και ως μ… τον έγραψες και τον άφησες να καταστραφεί. Έπρεπε να τον οδηγήσεις σε αυτό το σημείο πια για να καταλάβεις ότι ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΝΑΝΕ».