Την σφραγίδα του και στο κοινωνικό κράτος θέλει να βάλει ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος ανακοίνωσε σειρά αλλαγών και τον περιορισμό των δαπανών.
Στην ομιλία του, στην οποία εξήγγειλε και τα σχέδια του για συνταγματική αναθεώρηση, ο Μακρόν προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι είναι ο «πρόεδρος των πλουσίων».
Η υπόσχεση του γάλλου προέδρου είναι ότι θα χτίσει το κοινωνικό κράτος του 21ου αιώνα. Τι σημαίνει όμως αυτό;
Ο Guardian σημειώνει ότι στην πράξη περιλαμβάνει την μετακίνηση από το αναδιανεμητικό μοντέλο προς το σκανδιναβικό μοντέλο της flexi-security με λιγότερο αυστηρούς νόμους εργασίας και διευκόλυνση της κινητικότητας από τη μία εργασία στην άλλη.
Στο στόχαστρο των αλλαγών είναι τα επιδόματα ανεργίας, οι συντάξεις και το σύστημα υγείας. Η αναμόρφωση θα σημαίνει ότι «περισσότεροι θα βγουν από τη φτώχεια» όχι όμως με τη διανομή επιδομάτων.
Χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις δεν θα υπάρχει «πίτα» προς διανομή, είπε ακόμη και πρόσθεσε: «Είναι σφάλμα να νομίζουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους χωρίς να υπερασπιστούμε τις εταιρείες».
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εξειδικευτούν τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης, αλλά και να διαφανεί πώς θα εκδηλωθεί η αντίσταση σε αυτά.
Πάντως τα ποσοστά δημοφιλίας του Μακρόν μεταξύ των ψηφοφόρων που τοποθετούνται στην Αριστερά και στους εργαζόμενους είναι μάλλον χαμηλό. Βλέπουν ακόμη τις πολιτικές του προέδρου Μακρόν για χαλάρωση των νόμων για την εργασία και τον περιορισμό των φόρων των επιχειρήσεων ως αντίθετους με τα συμφέροντά τους.
Σε δημοσκόπηση της Odoxa την περασμένη εβδομάδα μόνο το 29% θεωρεί ότι οι πολιτικές που εισηγείται ο πρόεδρος είναι δίκαιες, αναφέρει ο Guaridan.