Μια καταστροφή πρωτοφανών διαστάσεων βιώνει η Ιαπωνία, η οποία θρηνεί πάνω από 100 νεκρούς από τις καταρρακτώδεις βροχές που την έπληξαν τις τελευταίες ημέρες.
Η πιθανότητα να ανέβει και άλλο ο απολογισμός των θυμάτων είναι υπαρκτή, καθώς τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν πάνω από 50 αγνοουμένους στις πόλεις που έχουν καταπλακωθεί από τόνους λάσπης και στα συντρίμμια σπιτιών στο δυτικό τμήμα της χώρας το οποίο έχει πληγεί ιδιαίτερα.
Τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην επαρχία της Χιροσίμα.
Από την Παρασκευή ως την Κυριακή, η βροχόπτωση έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ σε 93 σημεία παρατήρησης σε 14 επαρχίες. Σε κάποιες περιοχές έπεσε μέσα σε τρεις ημέρες τριπλάσια βροχή από αυτή που αναμένεται όλο τον Ιούλιο!
Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω των πλημμυρισμένων ποταμιών στην περιοχή τους, αναφέρει το BBC.
Στην πόλη Κουμάνο, τεράστιες κατολισθήσεις παρέσυραν ιδίως ξύλινα σπίτια από τα οποία δεν απέμειναν παρά μόνο σωροί από συντρίμμια, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Σύμμαχος των σωστικών συνεργείων είναι η ηλιοφάνεια που άρχισε να στεγνώνει τη λάσπη. Με εκσκαφείς, φτυάρια και αλυσοπρίονα στα χέρια, τα σωστικά συνεργεία αναζητούσαν τα ίχνη τουλάχιστον δέκα κατοίκων που αγνοούνται.
Τα συντρίμμια θα απομακρυνθούν με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων «όπου μπορούμε», και αυτό συμπεριλαμβάνει «κατεστραμμένα σπίτια» καθώς είναι απίθανο «να υπάρχουν επιζώντες παγιδευμένοι» κάτω από αυτά, εξήγησε ένας στρατιωτικός.
Επιστρέφοντας στα σπίτια τους μετά το τέλος των ακραίων καιρικών φαινομένων, οι κάτοικοι άρχιζαν να συνειδητοποιούν το εύρος της καταστροφής: συνοικίες ολόκληρες έχουν πλημμυρίσει, τμήματα δρόμων και γέφυρες έχουν καταρρεύσει ενώ έχουν σημειωθεί τεράστιες κατολισθήσεις.
Πρόκειται για μια από τις χειρότερες καταστροφές του είδους τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία.
Ο αριθμός των θυμάτων έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τον απολογισμό των κατολισθήσεων στη Χιροσίμα το 2014, όπου καταγράφηκαν 74 νεκροί. Περίπου 100 νεκρούς είχαν αφήσει δύο τυφώνες, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2011.
Η κατάσταση μέγιστου συναγερμού τερματίστηκε την Κυριακή σχεδόν παντού, αλλά αυτό απλά σημαίνει ότι οι Αρχές απλώς κατέβασαν το επίπεδο επαγρύπνησης.
Περίπου 54.000 πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στο πεδίο και «κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν ζωές», τόνισε ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε.