Επικαιρότητα

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη Β’ Αθηνών – Υποψήφιοι σε τρεις περιφέρειες οι πολιτικοί αρχηγοί

Εξαιρετικά αβέβαιο αν τελικά θα τεθεί η ρύθμιση σε άμεση εφαρμογή, δηλ. από τις επόμενες εκλογές. Δεν συμπεριλήφθηκε η ψήφος των αποδήμων
Protagon Team

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Περιφέρειας Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής. Όσο για το θέμα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων ο υπουργός Εσωτερικών παραπέμπει το θέμα στο μέλλον και σε επιτροπή που θα κληθεί να το επεξεργαστεί εντός τετραμήνου.

Με την ίδια τροπολογία δίνεται επίσης η δυνατότητα στους αρχηγούς των κομμάτων να είναι υποψήφιοι σε τρειςεκλογικές περιφέρειες, αντί δύο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Παράλληλα επανακαθορίζονται οι δήμοι που αποτελούν την Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

Προκειμένου να τεθεί η ρύθμιση σε άμεση εφαρμογή, δηλαδή από τις ερχόμενες εθνικές εκλογές, απαιτείται η ψήφιση της τροπολογίας από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Σε διαφορετική περίπτωση η Β’ Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής θα «σπάσουν» στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ηδη πάντως η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για εκλογικό «μαγείρεμα» με την προτεινόμενη ρύθμιση αφού όπως καταγγέλλει, η τροπολογία εξυπηρετεί προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ειδικά για τη στάση της ΝΔ, άγνωστο παραμένει αν η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός για τη ψήφο των ομογενών, ικανοποιεί την αξιωματική αντιπολίτευση σε βαθμό που να της επιτρέψει να ψηφίσει τη ρύθμιση για τη Β’ Αθηνών.

Η τροπολογία για την ψήφο των ομογενών

Με τη σχετική τροπολογία προβλέπεται η σύσταση 12μελούς επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών για την κατάρτιση πρότασης σχετικά με την ψήφο των εκτός Επικράτειας εκλογέων και και έργο αυτής θα είναι η καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, αναφορικά με τον αριθμό των ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό, τις θεσμικές, οικονομικές και πολιτικές παραμέτρους, τις λύσεις που προκρίνονται για κάθε κατηγορία εκλογέων.

Όπως αναφέρεται στην επιτροπή θα μετέχουν, ως πρόεδρος ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Ειδικός Γραμματέα Ιθαγένειας, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης γης Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ένας εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εσωτερικών και έξι ειδικούς επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες σε συναφή με το έργο της Επιτροπής θέματα.

Αναλυτικά η προωθούμενη κατάτμηση

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η Β’ Αθηνών χωρίζεται σε τρεις τομείς: τον βόρειο τομέα (Β1) με 14 δήμους και 15 έδρες, τον δυτικό τομέα (Β2) με 7 δήμους και 11 έδρες. και τον νότιο τομέα (Β3) με 13 δήμους με  18 έδρες.

• Στον Β1 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Παπάγου, Πεντέλη, Λυκόβρυση – Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη – Ψυχικό όπως και Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα και Γαλάτσι που «μεταφέρονται» εκλογικώς.

• Στον Β2 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Περιστέρι, Ιλιον, Αιγάλεω, Αγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα.

• Στον Β3 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Αγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Αλιμος, Μοσχάτο – Ταύρος και μεταφέρονται από τον κεντρικό τομέα Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη – Υμηττός και Καισαριανή. Πηγή «Καθημερινή»

Το υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες: Ανατολική Αττική που περιλαμβάνει 13 δήμους (Αχαρνές, Παλλήνη, Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Σπάτα – Αρτέμιδα, Ωρωπός, Μαραθώνας, Κορωπί, Σαρωνικός, Παιανία, Λαυρεωτική, Ραφήνα – Πικέρμι και Μαρκόπουλο) και από την οποία θα εκλέγονται 10 βουλευτές και Δυτική Αττική που περιλαμβάνει 5 δήμους (Φυλή, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα) από την οποία θα εκλέγονται 4 βουλευτές.

Στη Δυτική Αττική στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση εκλέγονταν 5 βουλευτές, ωστόσο με τη νέα κατανομή, μία έδρα χάνεται και θα μεταφερθεί στην Αχαΐα όπου από 8 θα εκλέγονται πλέον 9 βουλευτές.

Από την πρώτη ματιά στον τρόπο κατάτμησης της εκλογικής περιφέρειας είναι φανερή η προεκλογική στόχευση της κυβέρνησης που επιδιώκει να ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ομαδοποιώντας δήμους στους οποίους το κυβερνών κόμμα είχε υψηλά ποσοστά στις εκλογές του 2015 με άλλους όπου η Νέα Δημοκρατία είχε αναδειχθεί με άνεση πρώτη δύναμη.

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο Σκουρλέτη εντάσσει δύο δήμους «προπύργια» του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, τον δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και τον δήμο Γαλατσίου,  στον τομέα των βορείων προαστίων, όπου η ΝΔ είχε σαφές προβάδισμα, με την προσδοκία και επιδίωξη να εκλέξει μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών.

Αντίστοιχα με την τροπολογία χωρίζεται στα δύο το Υπόλοιπο Αττικής και στον τομέα με τους δήμους των νοτίων προαστίων, οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές ανέδειξαν στην πλειοψηφία τους πρώτο κόμμα την ΝΔ, εντάσσονται οι δήμοι Ηλιούπολης, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Βύρωνα και Καισαριανής, όπου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 είχε επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ .