29 Ιουνίου, Βρυξέλλες: η καγκελάριος Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς Σάντσεθ και Τσίπρα | Bundesregierung / Guido Bergmann / Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Μεταναστευτικό: Eλληνοϊσπανική χείρα βοηθείας στη Μέρκελ

Τριμερές «πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας» προέκυψε από διαβουλεύσεις στο περιθώριο της Συνόδου για το Μεταναστευτικό - Οι Τσίπρας και Σάντσεθ προθυμοποιήθηκαν να «επαναδέχονται» τους μετανάστες που θα ζητούν άσυλο στη Γερμανία
Protagon Team

Το ειδικό βάρος της Συνόδου για το Μεταναστευτικό, όπως έχει ήδη γραφεί, ήταν η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη Γερμανία. Οι εκκρεμότητες που δημιούργησε το «γενικό πλαίσιο» το οποίο συνομολόγησαν οι 28 τα ξημερώματα της Παρασκευής 29 Ιουνίου (εδώ), έπρεπε να διευθετηθούν το ταχύτερο δυνατόν και με τρόπο ειδικό, στη βάση διμερών ή πολυμερών συμφωνιών (Γερμανία + κάποιος άλλος ή κάποιοι άλλοι). Κάποιος ή κάποιοι πρόθυμοι να στηρίξουν την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ δηλαδή, και, συνεπώς, την κυβερνητική συνοχή στο Βερολίνο.

(Τα ουμανιστικά προσχήματα δεν είναι δύσκολο να βρεθούν σε τέτοιες περιπτώσεις «αλληλεγγύης», ιδίως όταν στο φόντο μαίνεται η ανθρωπιστική κρίση-μετανάστευση και παφλάζει η «αδικία του ΦΠΑ» στους βράχους και στις αμμουδιές του ανατολικού Αιγαίου.)

Η προοπτική των επιμέρους συμφωνιών για τις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις μεταναστών διαφαινόταν ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης 28 Ιουνίου στις τοποθετήσεις ηγετών που είχαν προσέλθει στη Σύνοδο με πρόθεση όντως να βοηθήσουν την κυρία Μέρκελ (λ.χ. στις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν).

Το απόγευμα της Παρασκευής όμως απέδειξαν ότι μεγάλοι φίλοι της καγκελαρίου είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ.

«Πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας»

Διότι οι δύο άνδρες και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, και κατέληξαν σε ένα «πλαίσιο συμφωνίας» για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

Στο κείμενο αυτής της τριμερούς συμφωνίας αναγράφεται ότι «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές Αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί στις προαναφερόμενες χώρες». Από πλευράς της «η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών μεταναστών προερχομένων από την Ελλάδα και την Ισπανία».

Η Ιταλία δεν δέχεται «επιστροφές»

Στον αντίποδα των Τσίπρα – Σάντσεθ κινήθηκε ένας άλλος νότιος, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Αφού δήλωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν προβλέπει την επανεισδοχή στην Ιταλία μεταναστών που έχουν φύγει για τη Γερμανία, τοποθετήθηκε ως εξής: «Η συμφωνία δεν προβλέπει να πάρει η Ιταλία μετανάστες από τη Γερμανία». Και διευκρίνισε: «Εγώ δεν υπέγραψα καμία συμφωνία με τη Μέρκελ για επανεισδοχή μεταναστών».

Το κείμενο της τριμερούς συμφωνίας

Το πλήρες κείμενο της «πολιτικής συμφωνίας» στην οποία κατέληξαν σήμερα η Γερμανία, η Ισπανία και η  Ελλάδα είναι το εξής:

«Η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ισπανία υπογραμμίζουν τη στήριξή τους για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου το 2018, με σκοπό την επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ μιας δίκαιης κατανομής των ευθυνών και της αλληλεγγύης.

»Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, τα προσωρινά μέτρα που έχουν επιβληθεί από εκείνες τις χώρες-μέλη που είναι πρόθυμες να προχωρήσουν προς τα εμπρός συλλογικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε.

»Στη βάση αυτή, σε απάντηση σε πιθανές κρίσεις, στηρίζουμε την υιοθέτηση πρόσθετων, άμεσων επιχειρησιακών πρωτοβουλιών της ΕΕ, βασισμένων στην αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανόμενου του διαμερισμού του βάρους.

»Υπογραμμίζουμε ότι οι χώρες-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα χρειάζονται περισσότερη στήριξη, από οικονομικής άποψης αλλά και όσον αφορά τους αξιωματικούς της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασύλου. Θα γίνουν γρήγορα θετικές ενέργειες για τη στήριξη των πέντε νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα και για τη στήριξη της Ισπανίας.

»Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac στις προαναφερόμενες χώρες. Η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών.

»Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες των ανωτέρω αναφερομένων ενεργειών θα συμφωνηθούν εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων και θα επανεξετάζονται τακτικά. Η συνεργασία θα ξεκίνησει αμέσως μόλις επιτευχθεί αυτή η συμφωνία».