Επικαιρότητα

Χαστούκι Κομισιόν για «φωτογραφικές» προκηρύξεις γενικών γραμματέων

Εκθετη η κυβέρνηση για τις ρουσφετολογικές της πρακτικές, ώστε να μπουν τα «δικά της παιδιά» στα υπουργεία. Επαναπροκήρυξη για 22 από τις 69 θέσεις απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ΝΔ: Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας, να ακυρωθεί τώρα όλη η διαδικασία
Protagon Team

Το κείμενο της συμφωνίας Αθήνας – δανειστών για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι σαφές όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση:  «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης θα διατηρηθεί» και μέχρι το τέλος του 2018 η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τον διορισμό των γενικών γραμματέων και όλων των γενικών διευθυντών σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οφείλει να έχει ολοκληρώσει το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (ψηφιακό οργανισμό για όλους τους δημόσιους φορείς και σύνδεση με την αρχή ενιαίας πληρωμής).

Η Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ωστόσο (δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουνίου), αποτελεί κόλαφο για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην προκήρυξη των θέσεων διοικητικών και τομεακών γραμματέων στα υπουργεία.

Συγκεκριμένα στην Έκθεση της Κομισιόν, η διαδικασία ανάδειξης των νέων γενικών γραμματέων χαρακτηρίζεται ευγενικά «προβληματική» και ζητείται η επαναπροκήρυξη 22 από τις συνολικά 69 θέσεις, λόγω «φωτογραφικών» και ανομοιογενών περιγραφών των απαιτούμενων προσόντων έτσι ώστε να προσαρμόζονται σε αυτά των υποψηφίων «δικών μας παιδιών».

Στο πλαίσιο αυτό (και μετά το ηχηρό χαστούκι των θεσμών στην κυβέρνηση) ζητείται η επαναπροκήρυξη των θέσεων μέσα στον Ιούλιο του 2018, προκειμένου όπως προαναφέρθηκε, οι τοποθετήσεις όλων των γενικών γραμματέων να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.

ΝΔ: Επιβεβαιώνονται πανηγυρικά οι καταγγελίες μας

Εντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας για τις πρακτικές της κυβένησης στο θέμα, με τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος,  Γιώργο Γεωργαντά, να υπογραμμίζει ότι η Έκθεση της Επιτροπής  επιβεβαιώνει τις καταγγελίες περί φωτογραφικών προκηρύξεων για τις θέσεις των διοικητικών και τομεακών γραμματέων στα υπουργεία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης δεν υπήρξε ένα “ελάχιστο επίπεδο κριτηρίων επιλεξιμότητας” και δεν εξασφαλίστηκε ότι όλοι οι διορισμοί θα γίνονται “με ομοιόμορφο και αντικειμενικό τρόπο”.
Η Έκθεση απαιτεί την επανέκδοση μίας στις τρεις προκηρύξεις (για 22 από τις 69 θέσεις), ενώ ζητεί τη δημιουργία ενός αντικειμενικού πλαισίου βαθμολόγησης, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις προκηρύξεις, διευκρινίζει στη δήλωσή του ο κ. Γεωργαντάς, καταγγέλλοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις τα στοιχεία από τους φακέλους των υποψηφίων έχουν σταλεί σε υπουργικά γραφεία πριν από οποιαδήποτε αξιολόγηση, με στόχο την εξυπηρέτηση προφανών σκοπιμοτήτων.

Η Έκθεση κατέδειξε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο την αδιαφάνεια και την προσπάθεια χειραγώγησης η οποία επιχειρήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης σε σχέση με τις συγκεκριμένες προκηρύξεις,  τονίζει ο βουλευτής Κιλκίς, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη ακύρωσης όλης της διαδικασίας.