Δεν χρειάστηκε καν τις επίσημες ανακοινώσεις της εκλογικής επιτροπής ο Ταγίπ Ερντογάν για να πανηγυρίσει την εύκολη, όπως προβλεπόταν και αποδείχτηκε , νίκη του από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.
Πανηγυρίζει και την επικράτηση στην Εθνοσυνέλευση μαζί με τους συμμάχους του, τους σκληρούς εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Πάντως το AKP του προέδρου δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο σώμα των 600 βουλευτών. Η είσοδος του φιλοκουρδικού HDP του φυλακισμένου Σελαχεντίν Ντεμιρτάς του ψαλίδισε αυτόν τον στόχο.
Εστω και με αυτή τη μικρή αλλαγή σχεδίων, ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει. Βάζει τη χώρα σε μια νέα πολιτειακή εποχή, χωρίς πρωθυπουργό, με έναν πρόεδρο που έχει ευρείες εξουσίες στα χέρια του και με ισχυρό λαϊκό έρεισμα.
Η εποχή Ερντογάν δεν άρχισε φυσικά χθες, άρχισε πάντως μιαν νέα φάση. Καθώς η θητεία διαρκεί πέντε χρόνια, θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει μία ακόμη στο άκρως συμβολικό έτος 2023, στα 100 χρόνια από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Με καταμετρημένο σχεδόν τον σύνολο των ψήφων για την προεδρία και για την Εθνοσυνέλευση, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής.
Ο Ταγίπ Ερντογάν εκλέγεται πρόεδρος με 52,55% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακολουθεί με 30,67%. Ο Σελαχεντίν Ντεμιρτάς κατάφερε να προσπεράσει την Μεράλ Ακσενέρ και να αναδειχτεί τρίτος με 8,36% έναντι του 7,33% της υποψήφιας του Καλού Κόμματος.
Στις πρώτες δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν δεν περιορίστηκε στα τυπικά και αναμενόμενα ότι θα αρχίσει να εργάζεται για να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του. Τόνισε ακόμη ότι θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας», οι σύροι πρόσφυγες, να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια. διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Λάβαμε το μήνυμα που μας έστειλαν οι κάλπες», είπε ακόμη στη σύντομη ομιλία του. Δεν παρέλειψε να δώσει και ένα τόνο ανθρώπινου ενδιαφέροντος όπως συνηθίζει στις ομιλίες του: ένα παιδάκι τραυματίστηκε εκεί όπου μιλούσε νωρίτερα και έπρεπε να μιλήσει με την οικογένεια.
Αργά μετά τα μεσάνυχτα παραδέχτηκε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTürk, και ο Ιντζέ ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την αναμέτρηση.
Νωρίτερα, και αφού είχαν κλείσει οι κάλπες, είχαν γίνει από την παράταξή του προτροπές για επαγρύπνηση για προσπάθειες νοθείας στην καταμέτρηση. Καταγγελίες και βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα είχαν γίνει αρκετές, αλλά το αν και κατά πόσο επηρέασαν το αποτέλεσμα δεν ήταν εξαρχής σαφές.
Στην Εθνοσυνέλευση η συμμαχία του AKP του Ερντογάν με τους εθνκιστές του Μπαχτσελί αποσπά το 53,62% (42,49% και το AKP και 11,13% για το MHP). Το κόμμα του προέδρου αν και αρχικά έδειχνε να ξεπερνά το όριο των 300 βουλευτών τελικά έμεινε στους 293.
Η ευρεία συμμαχία της αντιπολίτευσης είναι στο 34,04% με Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Κιλιντσάρογλου και το Καλό Κόμμα της Ακσενέρ να συνεισφέρουν 22,6% και 10% στο τελικό αποτέλεσμα.
Εύκολα πέρασε το όριο του 10% για να μπει στην Εθνοσυνέλευση το φιλοκουρδικό HDP που απέσπασε το 11,62%.
Οι χάρτες των αποτελεσμάτων δείχνουν καθαρά την εκλογική γεωγραφία των τελευταίων ετών. Ο Ερντογάν κυριαρχεί στην επαρχία, η αντιπολίτευση στην Ανατολική Θράκη (χάνουν όμως την Κωνσταντινούπολη) και τα παράλια του Αιγαίου και οι φιλοκουρδικοί υποψήφιοι στην νοτιοανατολική Τουρκία.
Σε κάποιες περιφέρειες η κυριαρχία του Ερντογάν είναι απόλυτη, σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 70% ακόμη και το 80%. Ακόμη και στις περιφέρειες που έχασε, η διαφορά δεν είναι πολύ μεγάλη υπέρ της αντιπολίτευσης.
Υπέρ του Ερντογάν ψήφισαν και οι Τούρκοι του εξωτερικού. Χαρακτηριστικά το 65,8% του 1,4 εκατομμυρίου τουρκικής καταγωγής πολιτών της Γερμανίας έδωσε την ψήφο του στον πρόεδρο ενώ υπέρ του Ιντζέ ψήφισε μόλις το 21,5%.