Το μνημόνιο μπορεί να τελειώσει τον Αύγουστο, όχι όμως και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας που θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πολύ σφιχτό πλαίσιο δεσμεύσεων και ποινών, οι οποίες περιγράφουν τη μελλοντική σχέση της χώρας με τους Θεσμούς.
Το σχέδιο του κειμένου που αποκαλύπτει την Τετάρτη η «Καθημερινή» σε ρεπορτάζ της Ελένης Βαρβιτσιώτη είναι αυτό στο οποίο αναμένεται να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Πέμπτης.
Σε αυτό περιλαμβάνονται δεσμεύσεις της Ελλάδας σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων μέχρι και το 2022.
«Οι μεταρρυθμίσεις θα παρακολουθούνται σε τριμηνιαία βάση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον ΕΜΣ», αναφέρεται στο κείμενο.
Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι συχνές επισκέψεις εκπροσώπων των θεσμών, όχι για την εκταμίευση κάποιας δόσης αλλά για να διαπιστώνεται η τήρηση των συμφωνηθέντων.
Οι εκπρόσωποι θα συντάσσουν μια έκθεση που θα παρακολουθείται σίγουρα πολύ προσεκτικά από τις αγορές και θα κρίνει το οικονομικό μέλλον της χώρας. «Η θετική έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα αποτελεί τη βάση για το Eurogroup και το εκτελεστικό συμβούλιο του EFSF ώστε να προχωράει στην εφαρμογή των μέτρων για το χρέος που βασίζονται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις», λέει ειδικότερα το κείμενο.
Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα συνδέονται με την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα, θα είναι μόνο η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMP-ANFA) και η κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF. «Οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με ισόποσες ετήσιες δόσεις (περίπου 1,2 δισ.) τον Ιούνιο κάθε έτους ή θα μπορούσαν να κατανεμηθούν σε δύο εξαμηνιαίες υποδόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο», σύμφωνα με το έγγραφο.
Σε ποιες μεταρρυθμίσεις δεσμεύεται η Ελλάδα
Στο κείμενο υπάρχουν έξι βασικά σημεία στα οποία θα δεσμεύεται η χώρα μετά τις 21 Αυγούστου:
- Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση μεσοπρόθεσμα για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ακόμη, αναπροσαρμογή στις τιμές του φόρου ακίνητης περιουσίας για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς έως τα μέσα του 2020. Τέλος, «η Ελλάδα θα αποφύγει τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών».
- Κοινωνική πρόνοια με δέσμευση για εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020. Ανοιγμα τουλάχιστον 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 μέχρι τα μέσα του 2020 και όργανο που είναι υπεύθυνο για τις κεντρικές προμήθειες. Νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας.
- Χρηματοπιστωτική σταθερότητα με δεσμεύσεις για κόκκινα δάνεια.
- Αγορές εργασίας και προϊόντων όπου η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2012, αρχής γενομένης από το 2019. Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ως το 2021.
- Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και περιουσίας (HCAP) και ιδιωτικοποιήσεις με δεσμεύσεις για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Εγνατία και την πώληση των μετοχών της ΔΕΗ, του δικτύου ΔΕΠΑ, των περιφερειακών λιμένων Ηγουμενίτσας και Κερκύρας.
- Δημόσια διοίκηση όπου αναφέρεται ότι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης θα διατηρηθεί», αναφέρει το έγγραφο. Μέχρι το τέλος του 2018 η Ελλάδα «θα ολοκληρώσει τον διορισμό των γενικών γραμματέων και όλων των γενικών διευθυντών σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει έως το τέλος του 2019 το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (ψηφιακό οργανισμό για όλους τους δημόσιους φορείς και σύνδεση με την αρχή ενιαίας πληρωμής).