Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Κοτζιάς: «Δεν δώσαμε το όνομα “Μακεδονία”, το πήραμε πίσω»

Σε συνέντευξη εφ'όλης της ύλης, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε εξηγήσεις για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, τονίζοντας ότι έκλεισε ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Protagon Team

Εφ’όλης της ύλης συνέντευξη, την πρώτη μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος τόνισε μεταξύ πολλών άλλων ότι «τέλειωσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της εξωτερικής μας πολιτικής», ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η Ελλάδα έδωσε πολλά αλλά πήρε λίγα ανταλλάγματα.

«Η πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι εμείς δε φτιάξαμε πρόβλημα, λύσαμε πρόβλημα», είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1,

Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το όνομα (Βόρεια Μακεδονία) και για επί μέρους ζητήματα που αφορούν τη συμφωνία, είπε πως «κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια». Επικαλέστηκε μάλιστα μια γλαφυρή παρομοίωση για την κατάσταση λέγοντας ότι οι αλλαγές θυμίζουν νιόπαντρο ζευγάρι που τσακώνεται για το όνομα του παιδιού του.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι «για πρώτη φορά αναγνωρίζουν και υπογράφουν ότι η δικιά τους ιστορία δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνισμό» και συμπλήρωσε ότι «άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους». Για το ενδεχόμενο να αλλάξει ξανά το όνομα του αεροδρομίου από μελλοντική κυβέρνηση, απάντησε ότι «υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες, διεθνή μέτρα».

«Για εμάς το αγκάθι ήταν το όνομα και οι αλυτρωτικές διαθέσεις έφυγαν», είπε επαναλαμβάνοντας ότι, «το αεροδρόμιο άλλαξε όνομα και ήταν στην κορυφή των απαιτήσεών μας πάντα στις διαπραγματεύσεις. Άλλαξαν το όνομα του δρόμου που συνδέει προκλητικά τη χώρα με τα σύνορά μας» και συμπλήρωσε ότι, «έχουν μια σειρά αγάλματα που συνδέονται με την ελληνική ιστορία. Ορισμένα θα τα κατεβάσουν, άλλα θέλουν να μας τα χαρίσουν και σε άλλα θα βάλουν ταμπελάκι ότι συνδέονται με την Ελλάδα».

Σχετικά με τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές, αλλά και για το ότι κάποιοι από τους διαφωνούντες χαρακτηρίστηκαν εθνικιστές, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μικρή μερίδα διαμαρτυρόμενων στις Πρέσπες, ενώ αποδέχθηκε ότι «υπάρχει κόσμος που εκφράζει την ανησυχία του, που δε θέλει να συμφωνήσει».

«Υπάρχει», όμως «ακροδεξιός κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα», συμπλήρωσε παραπέμποντας στις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής για τα επεισόδια του προηγούμενου Σαββάτου.

«Δε δώσαμε το όνομα, το πήραμε πίσω», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς και παρέπεμψε σε χάρτες που δημοσίευσαν το BBC και το CNN», επισημαίνοντας ότι «πριν δεν υπήρχε Μακεδονία για το διεθνή παράγοντα. Ήταν σκέτη Μακεδονία. Τώρα η Μακεδονία είναι μέρος της Ελλάδας».

Οι «Μακεδόνες» του Ζάεφ

Ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε ακόμη και όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ στην ομιλία του στις Πρέσπες που έκανε λόγο για «Μακεδόνες και Έλληνες».

«Εχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας με τη γεωγραφία», είπε ο υπουργός και εξήγησε ότι «υπήρχε ευρύτερη περιοχή υπό το όνομα ‘Μακεδονία’, περιοχή που διασπάστηκε με τη συνθήκη. Το 1913 με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου φτιάξαμε τη Μακεδονία μας» ενώ διερωτήθηκε:  «Τη δεχόμαστε; Αν ναι, τότε να δεχτούμε ότι η Μακεδονία έχει χωριστεί στα τέσσερα».

Η ΠΓΔΜ, είπε ακόμη ο υπουργός, «ομολογούν και αποδέχονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», και υπογράμμισε ότι «αυτήν την κατάκτηση θα έπρεπε να μας την αναγνωρίσουν, αφού είναι δεσμευμένοι να τα αλλάξουν».

«Το δικό μας όπλο είναι το Διεθνές Δίκαιο», είπε για να συμπληρώσει ότι «το Βουκουρέστι του 1913 έσπασε την αρχαία Μακεδονία τη γεωγραφική στα τέσσερα, όποιος αμφισβητεί αυτήν τη συνθήκη, αμφισβητεί και τη δική μας Μακεδονία».

Σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πρόκειται για «δέσμευση από την ώρα δημιουργίας του θέματος». Σε ερώτημα γιατί δεν γίνεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα, απάντησε ότι «εμείς τέτοιο θέμα δεν είχαμε», εξηγώντας ότι «κάνουν δημοψήφισμα γιατί πρέπει να διευκολυνθούν για τις συνταγματικές τους αλλαγές. Εμείς δεν αλλάζουμε. Αυτοί αλλάζουν το όνομα της χώρας και το σύνταγμά τους».

«Ο κόσμος αλλάζει»

Σε άλλο σημείο ο υπουργός εξήγησε ότι «έχουμε υποτιμήσει ότι αυτή η χώρα αλλάζει το όνομά της. Κάποιοι συμπεριφέρονται ότι είναι εχθρός μας αυτή η περιοχή». Επικαλέστηκε μάλιστα αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις, στις οποίες «ήταν αρχικά μπροστά αυτοί που είχαν αμφιβολίες, όμως τώρα έχουν αυξηθεί αυτοί που συμφωνούν».

«Ο κόσμος αλλάζει, έχουμε γύρω μας αστάθειες και πρέπει να έχουμε σταθερότητες. Αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας, θα βρεθούμε με δαγκάνες γύρω μας», επισήμανε υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε φίλους στην περιοχή» και τόνισε ότι «σήμερα η ελίτ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκονται υπό την εκπαίδευση της Τουρκίας».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της μη αλλαγής της ιθαγένειας των γειτόνων, η οποία θα παραμείνει «μακεδονική» και όχι «βορειομακεδονική», ο Νίκος Κοτζιάς είπε πως «αν κερδίσαμε έναν πόλεμο που τους τα παίρνει όλα, ας μου το πει κάποιος» και απαριθμώντας τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση, είπε πως «θέλαμε να πάρουμε το όνομα και erga omnes απέναντι σε κάθε οργανισμό»,

«Δεν είναι απλώς ότι αλλάζουν το όνομά τους στο εσωτερικό. Αυτό θα οδηγήσει σε συνταγματική αλλαγή. Κόβεται επίσημα ο αλυτρωτισμός. Αυτοί δε θα έπαιρναν κάτι από τη διαπραγμάτευση;».

«Η διατήρηση του αυτοπροσδιορισμού τους», είπε σε άλλο σημείο, «ήταν η κύρια επιδίωξή τους. Αν το αρνιόμασταν δε θα είχαμε συμφωνία». Σε περίπτωση άρνησης από μέρους της Ελλάδας στο παραπάνω αίτημα «θα έκαναν αίτηση στο ΝΑΤΟ, θα ασκούσαμε βέτο και θα πηγαίναμε στη Χάγη, όπου έχουμε μία καταδίκη ήδη. Από εκεί θα πηγαίναμε στον ΟΗΕ και θα πέρναγαν με το όνομα που έχουν σήμερα».