Μπορεί η περιπέτεια των πάνω από 650 μεταναστών και προσφύγων του Aquarius να τελείωσε με την άφιξή τους στην Ισπανία, μια άλλη μεγαλύτερη, αλλά αυτή τη φορά πολιτική, αρχίζει στην Ευρώπη.
Η περίπτωση του πλοίου της ΜΚΟ που για λίγες ημέρες έγινε μπαλάκι ανάμεσα σε Ιταλία και Μάλτα, οι οποίες έριζαν για το ποια δεν πρέπει να το δεχτεί, είναι η πρώτη υπό τη νέα σκληρή γραμμή της ιταλικής κυβέρνησης.
«Κανένα πλοίο στα λιμάνια μας, ας αναλάβουν και άλλες χώρες το βάρος», είναι η νέα τακτική της Ρώμης και ειδικότερα της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά.
Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών, την κατέστησε για άλλη μια φορά σαφή σε δηλώσεις του την Κυριακή.
«Ελπίζω η Ισπανία να δεχθεί άλλες 66.000 μετανάστες και το ίδιο να κάνουν η Πορτογαλία, η Μάλτα και άλλες χώρες», τόνισε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών αναφορικά με τους μετανάστες του Aquarius και όσους έχει δεχτεί ως τώρα η χώρα του.
«Κάνουμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, προστατεύουμε τα εθνικά μας σύνορα. Το κάνουμε με χαμηλούς τόνους και καλή αγωγή, αλλά οι καλοί καιροί, για όσους νόμιζαν ότι η Ιταλία ήταν ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων, έχουν τελειώσει», πρόσθεσε.
Εστειλε το μήνυμά του και σε άλλες πρωτεύουσες: «Επιτέλους, οι Γάλλοι, οι Βέλγοι, οι Ολλανδοί και Γερμανοί μας ακούνε. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είμαστε πρωταγωνιστές σε ό,τι αφορά τις επιλογές για το μέλλον, υπερασπιζόμενοι το εθνικό μας συμφέρον».
Η Ισπανία –και η νέα της κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ- έσωσε τα προσχήματα και πρόσφερε βοήθεια στους 629 επιβαίνοντες κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική.
Με την άφιξη νωρίς την Κυριακή του πλοίου στο λιμάνι της Βαλένθια στην Ισπανία η Οδύσσεια αυτών των προσφύγων και μεταναστών τελείωσε. Πολλοί άρχισαν να ζητωκραυγάζουν και να τραγουδούν κατά την άφιξή τους στο ισπανικό λιμάνι.
Κανένας από τους μετανάστες δεν είχε συμπτώματα κάποιας σοβαρής ασθένειας, αλλά πολλοί βρίσκονταν σε κακή κατάσταση λόγω των άθλιων συνθηκών που επικρατούσαν στο πλοίο και των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών.
Στην αποβάθρα της Βαλένθια, 1.000 εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού είχαν επιστρατευτεί για να υποδεχτούν τους μετανάστες. Συνολικά όμως, 2.320 άνθρωποι, από εθελοντές ως διερμηνείς και αξιωματούχοι του τομέα υγείας, περίμεναν τους μετανάστες.
Οι μετανάστες προέρχονται από 26 χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι –από 150– είναι από το Σουδάν και τη Νιγηρία και δεκάδες άλλοι απο την Ερυθραία, το Νότιο Σουδάν και την Αλγερία. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους προέρχονται από άλλες αφρικανικές χώρες αλλά υπάρχουν και μερικοί από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.
Στους διασωθέντες μετανάστες περιλαμβάνονται 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά κάτω των 13 και επτά έγκυες.