Πρόταση μομφής εσείς; Συζήτηση-εξπρές εμείς. Σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων σχετικά με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες επιδόθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία με προφανή στόχευση από την πλευρά της κυβέρνησης να μην διαταραχθούν οι προγραμματισμοί για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ (βλέπε φιέστες στις Πρέσπες κλπ), αλλά και να αποφευχθεί μια συζήτηση ενώ έξω από τη Βουλή θα γίνεται συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.
Οπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατάθεσε η Νέα Δημοκρατία και ξεκίνησε άρον άρον νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, λίγο αφού υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο, θα ολοκληρωθεί έως τις 2 μ.μ. του Σαββάτου!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων αναφέρει «ως τις 14:00» και όχι «στις 14:00» γεγονός που αφήνει το περιθώριο σε περίπτωση που ο κατάλογος των ομιλητών εξαντληθεί η συζήτηση να ολοκληρωθεί και νωρίτερα κάτι που επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το «ως τις 2.00 μ.μ. έχει τη σημασία του».
Πολλοί είναι πλέον αυτοί που εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία, σε μια εξέλιξη πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά, μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και την Παρασκευή το βράδυ, να διαρκέσει δηλαδή μόλις 36 ώρες!
Η ΝΔ κατήγγειλε μεθόδευση και εξαπάτηση. Η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι η συζήτηση θα κλείσει το βράδυ του Σαββάτου. Παρότι και πάλι κάτι τέτοιο ήταν ασυνήθιστο –καθώς ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τριήμερη συζήτηση στις προτάσεις δυσπιστίας– η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε και κατέθεσε την πρόταση μομφής την Πέμπτη, προκειμένου να κρατήσει τουλάχιστον δυόμιση ημέρες.
Ωστόσο, η απόφαση να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία το μεσημέρι του Σαββάτου ή και Παρασκευή βράδυ, όπως εκτιμούν από τη ΝΔ καταδεικνύει πως πρόκειται για μεθόδευση, προκειμένου να προλάβει η κυβέρνηση το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου…
Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Διάσκεψη των Προέδρων προκάλεσε ένταση με την έναρξη της συνεδρίασης.
Από τη ΝΔ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης συνέδεσε την απόφαση αυτή με τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί έξω από τη Βουλή.
«Εχουμε ένσταση κυρίως σε σχέση με την λήξη της συζήτησης. Ότι θα λήξει οπωσδήποτε στις 2.00 το μεσημέρι. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση διαρκεί τριήμερο και λήγει τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας. Δεν είναι μόνο η φαλκίδευση του δικαιώματος της αντιπολίτευσης. Τι φοβάται η κυβέρνηση, φοβάται τη Βουλή ή μήπως φοβάται τον λαό καθώς έχουν εξαγγελθεί συλλαλητήρια για εκείνη την φοβική τακτική και αλαζονική ταυτόχρονα. Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Υποχρέωση απέναντι στη Βουλή και τον Λαό σύμφωνα με τις παραδόσεις της Βουλής των Ελλήνων» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος:
«Είναι υποχρέωσή σας να δώσετε χώρο σε κάθε άποψη που θέλει να εκφραστεί. Να αλλάξετε την πρότασή σας. Εμείς δεν συμφωνήσαμε στην Διάσκεψη των Προέδρων. Να μην έχουμε διαδικαστικές διαφωνίες. Αυτό θα αποβεί προς όφελος της συζήτησης. Ο πρόεδρος της Βουλής σήκωσε το γάντι και ανέφερε ότι η διάρκεια της συζήτησης δεν έχει να κάνει καθόλου με τι όποιες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται έξω από τη Βουλή. Δεν θα οριστούν οι ώρες που συζητάει Βουλή από το πως κάθε κόμμα έχει τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις ή οτιδήποτε άλλο. Μπορούμε να πάμε όσο χρειάζεται να εξαντληθούν όλοι οι ομιλητές, σε ωράρια στα οποία η Βουλή δια της πλειοψηφίας θα αποφασίσει. Δεν θα αποκλειστεί κάνεις. Ήσασταν προετοιμασμένοι για να σηκωθεί το θέμα και αφού είναι έτσι θα το σηκώσω και εγώ. Πολλοί συνάδελφοι από όλα τα κόμματα μου ζήτησαν αν γίνεται το Σάββατο απόγευμα να πάνε στις περιφέρειες τους. Το τελευταίο που φοβάται αυτή η έδρα είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις. Έχουμε συμμετάσχει επί πολλά χρόνια και δεν τις έχουμε δει ούτε πίσω από τζάμια ούτε απέξω. Οι αιτιάσεις που αφορούν σε μαζικές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν αύριο με ομιλητή τον κ. Πατούλη δεν μας αφορούν . Δεν γνώριζα καν αν θα συνεχιστούν και το Σάββατο οι κινητοποιήσεις η πρόταση μου δεν έχει καμία σχέση με διαδηλώσεις. Κάποιες πλευρές θέλουν να στηθεί μία τέτοια επικοινωνιακή αντιπαράθεση».
Ο Κωστής Χατζηδάκης επέμεινε ότι θα πρέπει και για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να ισχύει ότι ίσχυε όταν κατέθεσε αντίστοιχη πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να μην σέβεται την αντιπολίτευση και τη Βουλή οι βουλευτές πρέπει να έχουν όλοι την άνεση χρόνου να τοποθετηθούν. Πάντα μετά την μεταπολίτευση η συζήτηση σε πρόταση δυσπιστίας κρατούσε τρεις μέρες και ολοκληρωνόταν με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας. Ζητάμε να εφαρμοστεί και για την δική μας πρόταση ακριβώς αυτό που εφαρμόστηκε για την δική σας. Είναι υπερβολικό; Είναι άδικο; Είναι ακραίο; Ελπίζω να τηρηθεί για τη Νέα Δημοκρατία αυτό που τηρήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία όταν είχε την πλειοψηφία στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι πειράζει η συζήτηση να τελειώσει το Σάββατο το βράδυ, όπως γινόταν πάντα;» διερωτήθηκε.
Υπό το βάρος των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος της Βουλής έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα υπάρχει άνεση να μιλήσουν όλοι όσοι γραφτούν κι αν χρειαστεί η συζήτηση θα πάει μέχρι το Σάββατο το βράδυ. Ωστόσο, προειδοποίησε τους βουλευτές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει διάλειμμα και ότι η συζήτηση θα ξεκινάει από νωρίς το πρωί και θα τελειώνει μέχρι αργά το βράδυ.