Την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο Πειραιά, όταν γίνουν δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2019, γνωστοποίησε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.
«Αυτά που υποσχεθήκαμε, είτε τα υλοποιήσαμε είτε τα δρομολογήσαμε, ενώ έχουμε μειώσει έως τώρα δύο φορές τα δημοτικά τέλη και φιλοδοξία μας είναι να τα μειώσουμε και το 2019, ώστε να κλείσει η περίοδός μας με μια συνολική μείωση τελών μεγαλύτερη του 10%» ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα στο έτος θα υπάρξει ανάδοχος για την ανάπλαση του Μικρολίμανου και σημείωσε ότι θα προχωρήσουν τα έργα στον Αγιο Διονύσιο και τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο θα βγει στον «αέρα» ο διεθνής διαγωνισμός για την εξεύρεση επενδυτή στο κτίριο του Πύργου.
Ο κ. Μώραλης περιέγραψε επίσης το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν εταιρείες για την κατασκευή ξενοδοχείων στην πόλη, ενώ υπογραμμίζει ότι το ναυτιλιακό cluster που έχει δημιουργηθεί και οι επενδύσεις στον ΟΛΠ, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, θα συμπαρασύρουν αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες να επιστρέψουν στον Πειραιά.
Εξέφρασε δε τη διαφωνία του δήμου για την κατασκευή εμπορικού κέντρου μέσα στο λιμάνι, ενώ συμπλήρωσε ότι στην πρόθεση όλων, της κυβέρνησης, του δήμου, της περιφέρειας και του ΟΛΠ, είναι να γίνει η πόλη λιμάνι εκκίνησης αφετηρίας κρουαζιέρας.
Ο Πύργος του Πειραιά
Για το θέμα του περιβόητου Πύργου, ενός εμβληματικού κτιρίου-φαντάσματος στο λιμάνι, που τόσες δεκαετίες μένεις αναξιοποίητο, ο κ. Μώραλης είπε ότι «το έχουμε ερευνήσει και έχουμε κάνει στατικές μελέτες. Δεν υπάρχει σήμερα κτήριο που να έχει “έλλειμμα” και να μην μπορεί να επισκευαστεί με τις κατάλληλες ενισχύσεις και να αξιοποιηθεί. Ανεβαίνει βέβαια το κόστος της επένδυσης για τον όποιο ανάδοχο.
» Πιστεύουμε πως ο Πύργος του Πειραιά είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό βέβαια θα το ελέγξουν και οι υποψήφιοι επενδυτές, που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Όπως προανέφερα, είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε αίσιο αποτέλεσμα για την αξιοποίηση του Πύργου».
Δεν είναι βέβαια όλα ρόδινα στην πόλη του κ. Μώραλη. Για την καθυστέρηση των έργων στα μέσα σταθερής τροχιάς, ο ίδιος εξήγησε πως «για το τραμ ό,τι χροονοδιάγραμμα μάς έχουν θέσει έχει πέσει έξω. Το μόνιμο επιχείρημα και η μόνιμη αντιπαράθεση είναι μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και της αρχαιολογίας. Η μεν ανάδοχος λέει ότι μας καθυστερεί η αρχαιολογία, η οποία, από την πλευρά της, έχει μία διαφορετική τοποθέτηση και άποψη. Γι αυτό είπα ότι είμαστε μια χώρα που δεν ευνοούμε τις επενδύσεις».
Οσο για το έργο του Μετρό, ο κ. Μώραλης είπε: «Ηταν αρχικά να τελειώσει το 2017. Τώρα, μας έχουν πει για δεύτερο εξάμηνο του 2020 και προχωρούμε. Αυτό το έργο είχε προβλήματα στη μελέτη, στον σταθμό του λιμανιού που είναι ένα δύσκολος σταθμός και στον σταθμό στο Μανιάτικα που είναι βραχώδης περιοχή και είχε πρόβλημα στην εκτέλεσή… Ο μετροπόντικας έφθασε στον Πειραιά, τον υποδεχθήκαμε, αλλά έφθασε παρακάμπτοντας το λιμάνι. Εκεί υπάρχουν προβλήματα και δεν μπορούν να τεθούν σε λειτουργία οι σταθμοί Μανιάτικα Πειραιά, παρακάμπτοντας το λιμάνι. Θεωρώ ότι το 2021 θα είναι μια ημερομηνία που λογικά θα λειτουργήσει το μετρό στον Πειραιά. Από τη μικρή εμπειρία που έχω αποκτήσει τα 3,5 χρόνια ως δήμαρχος, βλέπω ότι δυστυχώς τα χρονοδιαγράμματα για πάρα πολλούς λόγους και όχι μόνο στον Πειραιά (ξέρουμε την ιστορία του μετρό στη Θεσσαλονίκη) καθυστερούν μονίμως».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι μετά το 2010 κάποιοι θεώρησαν τη βία ως αντίδοτο στα μνημόνια, ο δήμαρχος Πειραιάς σχολίασε: «Από όπου και αν προέρχεται η βία, είτε ξεκίνησε από αντίδραση στα μνημόνια, είτε από λόγους εθνικούς η εθνικιστικούς, είτε ποδοσφαιρικούς –σας μιλώ με την ιδιότητα μου και ως πρόεδρος του Ολυμπιακού– θεωρώ ότι δεν μπορεί να είναι μέσο επίλυσης προβλημάτων και διαφωνιών. Υπάρχει δημοκρατία στην Ελλάδα. Υπάρχουν εκλογές και θα έρθει εκείνη η ώρα, που είτε ο δήμαρχος Πειραιά, είτε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είτε ο πρωθυπουργός, είτε ο βουλευτής, θα κριθεί κατευθείαν από τον κόσμο για τις απόψεις και τις θέσεις του. Δεν μπορούμε να ζούμε σε μία «ζούγκλα» και επειδή εμένα δεν μου αρέσει αυτά που λέει ο άλλος να τον χτυπάω ή να με χτυπάει εκείνος. Επίσης, θα έπρεπε τα κόμματα πάντα να τοποθετούνται κάθετα με τον ίδιο τρόπο και όχι με πλάγιες τοποθετήσεις. Η βία πρέπει να είναι καταδικαστέα από όλους μας».