Σε κείμενο του ισραηλινού ιστορικού Γιουβάλ Νώε Χαράρι κλήθηκαν να εξεταστούν οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Το σημείωμα με τίτλο «Το ζώο που έγινε Θεός» αποτελεί επίλογο του βιβλίου του 42χρονου συγγραφέα «Sapiens: μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου» (εκδ. Αλεξάνδρεια).
Διαβάστε τα θέματα των Νέων Ελληνικών
Οι υποψήφιοι από τα Εσπερινά εξετάστηκαν σε κείμενο του Κωστή Παπαγιώργη για τα απορρίμματα.
Από αύριο, Παρασκευή, στον «χορό» των Πανελλαδικών μπαίνουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, που θα εξεταστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα. Υπενθυμίζεται ότι φέτος, συνολικά, θα είναι 104.040 οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τις 74.692 θέσεις στα ΑΕΙ στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2018.
Ο Χαράρι θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς της γενιάς του. Το βιβλίο του «Sapiens» συχνά το αναφέρουν σε ομιλίες τους ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο Μπιλ Γκέιτς.
Πέρυσι τον Μάιο είχε δώσει συνέντευξη στον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά για το «Βήμα της Κυριακής». Ιδού μερικές από τις σκέψεις του:
Ο κομμουνισμός: «Στις μικρές κοινωνίες, ο κομμουνισμός μπορεί να λειτουργήσει απίστευτα καλά. Διακόσιοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μαζί με κοινή περιουσία και χωρίς αφεντικά, με θαυμάσιο τρόπο. Αν όμως αυτό το μοντέλο μετακινηθεί σε 200 εκατομμύρια άτομα, απλώς δεν λειτουργεί».
…και ο καπιταλισμός: «Στον 20ό αιώνα τα χειρότερα εγκλήματα έγιναν από κομμουνιστές και φασίστες. Ωστόσο, αν ο καπιταλισμός προκαλέσει οικολογική κατάρρευση, θα είναι πλέον το χειρότερο σύστημα».
Ο νόμος που διατρέχει την Ιστορία: «…Είναι ότι όσο η Ιστορία ξεδιπλώνεται, η ανθρωπότητα γίνεται ολοένα και πιο ενωμένη. Αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει μακροπρόθεσμα και δεν εξαρτάται από τυχαία γεγονότα. Βέβαια, για μικρές περιόδους, η ανθρωπότητα μπορεί να είναι λιγότερο ενωμένη, αλλά μακροχρόνια η κατεύθυνση είναι ίδια. Το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται προς τη μεγαλύτερη ενότητα».
Η απρόβλεπτη Ιστορία: «Ολη η ανθρώπινη ιστορία είναι απρόβλεπτη. Σκεφθείτε τη “μεγάλη θρησκεία”, τον χριστιανισμό. Αν ζούσες στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον 1o αιώνα και σου έλεγαν ότι ο χριστιανισμός θα γινόταν η πιο σπουδαία θρησκεία στον κόσμο, θα ακουγόταν σαν ανέκδοτο. Ο χριστιανισμός ήταν μια μικρή ιουδαϊκή σέκτα, στην οποία πίστευαν μερικοί “τρελοί” Παλαιστίνιοι. Παρομοίως με το Ισλάμ. Στο τέλος του 7ου αιώνα κανένας δεν φανταζόταν ότι λίγοι Βεδουίνοι της aραβικής ερήμου θα δημιουργούσαν τη δεύτερη πιο διαδεδομένη θρησκεία. Πρόσφατα, έναν αιώνα πριν, έγινε η Επανάσταση στη Ρωσία, παρότι ο Μαρξ είχε πει πως η Ρωσία θα ήταν το τελευταίο μέρος στο οποίο θα γίνει κομμουνιστική επανάσταση, επειδή δεν είναι έτοιμη. Και αν δεν συνέβαιναν μερικές απρόοπτες καταστάσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Επανάσταση δεν θα είχε συμβεί ποτέ».
Τι θα έλεγε σε ένα παιδί: «Οι ενήλικοι δεν καταλαβαίνουν τον κόσμο, μην τους εμπιστεύεστε απόλυτα. Σε κάνουν να πιστεύεις μόνο σε πράγματα όπως διαφορετικά έθνη, εταιρείες και λεφτά».
Εχει δηλώσει δημοσίως την ομοφυλοφιλία του και παντρεύτηκε στο Τορόντο τον σύντροφό του Ιτζίκ Γιαχά. Δεν έχει smartphone.