Εχοντας εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της ιταλικής Γερουσίας την Τρίτη και βέβαιος για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ιταλική Βουλή, καθότι ήταν δεδομένη η άνετη πλειονοψηφία, την Τετάρτη ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αντιμετώπισε μεν τις κοινοβουλευτικές διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, ωστόσο είχε τη σκέψη του του μάλλον στραμμένη στη Σύνοδο των G7 που θα γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο στον Καναδά.
Επειδή εκεί η νέα Ιταλία της συγκυβέρνησης λαϊκιστών και ακροδεξιών πρέπει «να δώσει τα διαπιστευτήριά της» και να κερδίσει την αποδοχή σε διεθνές επίπεδο. Δεν θα στηθούν κάλπες, αλλά το άγχος στην ιταλική κυβέρνηση υπάρχει, και η σχετική δήλωση Κόντε στη Βουλή είναι επ’ αυτού αποκαλυπτική: «Στον Καναδά το πρώτο μας μέλημα θα είναι να συστηθούμε και το δεύτερο να κερδίσουμε τον σεβασμό»…
Αν και τη Σύνοδο είναι σίγουρο ότι θα την απασχολήσουν κορυφαία θέματα, όπως λόγου χάρη οι με αμερικανική υπαιτιότητα διαταραγμένες εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία ώστε να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ιδίως με τον κ. Κόντε και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Κατά τα λοιπά, στο Σώμα της Βουλής ο κ. Κόντε απευθύνθηκε όπως αναμενόταν, επικεντρώνοντας στα μείζονα: στην «επαναχάραξη της αναπτυξιακής και επενδυτικής πολιτικής» βάσει του προγράμματος της συγκυβέρνησης Πέντε Αστεριών και Λέγκας και στη σταδιακή μείωση του χρέους «με διαπραγμάτευση», δηλαδή με χειρισμό του ζητήματος ως πολιτικού. Οσον αφορά την αντιμετώπιση των διαμαρτυριών –κυρίως από πλευράς Δημοκρατικού Κόμματος-, ο Κόντε μίλησε για «συγκρούσεις συμφερόντων».
Για την Ιστορία, το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της Τετάρτης έχει ως ακολούθως: η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 350 ψήφους υπέρ, ενώ 236 βουλευτές την καταψήφισαν και υπήρξαν και 35 αποχές.