O Αλέξης Τσίπρας, δίπλα στον συγγραφέα και πρώην υπουργό Παιδείας, σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της εκδήλωσης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

O Τσίπρας θυμήθηκε τον κομμουνισμό

Την ώρα που υπάρχει ένα σχέδιο «σοσιαλδημοκρατικοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός και το μισό Υπουργικό θυμήθηκαν τις κομμουνιστικές τους ρίζες στην παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά με τίτλο «Ονόματα του Κομμουνισμού»
Protagon Team

Μια διαφορετική μάζωξη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε νωρίς το βράδυ της Τρίτης στο φιλόξενο Μέγαρο Μουσικής όπου ο πρώην υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο «Ονόματα του Κομμουνισμού». Διότι καλή η σοσιαλδημοκρατία και η πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μην ξεχνάμε και τον «κομμουνισμό» μας…

Δεν ήταν μόνο ότι την εκδήλωση «τίμησε», όπως λέγεται, με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά ότι τελικά στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» ήταν το μισό Υπουργικό: Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Θεανώ Φωτίου, Εφη Αχτσιόγλου, Γιάννης Μπαλάφας, Κώστας Φωτάκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου και πολλοί άλλοι –βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργοί– έδωσαν το παρών, σε μια εκδήλωση αριστερής αυτοαναφορικότητας και επιστροφής στις κομμουνιστικές ρίζες της ΑΚΟΑ (μολονότι μιλάμε για ανθρώπους που εφαρμόζουν τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές).

Ο κ. Δραγασάκης, για παράδειγμα, στο μήνυμά του μίλησε για τον αδογμάτιστο τρόπο σκέψης, την ευρυγώνια ματιά του και την ακηδεμόνευτη σκέψη του του κ. Μπαλτά. Μιλάμε για τον ίδιο κ. Μπαλτά που είχε πει το αμίμητο ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά».

Σε κάθε περίπτωση για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο κ. Μπαλτάς είναι ένας αριστερός διανοούμενος. Και πιάνοντας το νήμα από εκεί όπου το άφησε ο κ. Δραγασάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «μια ολόκληρη γενιά αριστερών γαλουχήθηκε από τα κείμενα του Αριστείδη Μπαλτά» και αναφέρθηκε στους στοχασμούς των θεωρητικών της Αριστεράς καθώς και το ρόλο των κινημάτων χειραφέτησης.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα κείμενα που συγκεντρώνονται στο βιβλίο επιδιώκουν να είναι κείμενα θεωρητικά και ταυτόχρονα πολιτικά και όπως αναφέρεται στο βιβλίο συστήνουν μια στόχευση η οποία επιδιώκει να αναδείξει και να υπογραμμίσει τη σταθερότητα της κομμουνιστικής προοπτικής, τα στοιχεία της που αντέχουν στον χρόνο και την καθιστούν πολιτικά μαχητή ακόμη και σε συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς, όπως αυτές που ζούμε σήμερα. Ζητούμενο, όπως τονίζεται, η εδραίωση μιας εννοιολογικής πειθαρχίας, που να μπορεί να υπερβαίνει συγκυρίες και να αφομοιώνει διευρύνσεις, τροποποιήσεις ή εννοιολογικές αλλαγές, χωρίς να χάνει τη σταθερότητά της.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν και οι πρώην υπουργοί Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Παρασκευόπουλος, Δημήτρης Μάρδας, Νίκος Φίλης και Σία Αναγνωστοπούλου καθώς και οι βουλευτές Χρήστος Μαντάς και Κώστας Δουζίνας.