Το ότι η ιταλική κρίση έχει ανατρέψει τους όποιους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστό – αρκεί να δει κανείς πώς κυβερνητικά στελέχη ή ακόμα και δημοσιογράφοι-αναλυτές της ΕΡΤ ξεχνούν πιο εύκολα τα «μαξιλάρια» των δεκάδων δισ. ευρώ και αρχίζουν να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για την πιστοληπτική γραμμή μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου. Αλλά ακόμα και στα πιο μικρά, οι κραδασμοί από τη Ρώμη έχουν επιπτώσεις. Ετσι η αύξηση της διεθνούς οικονομικής ανησυχίας και η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού προκαλούν καθώς φαίνεται εμπόδια στη χαλάρωση των capital controls που είχε σχεδιαστεί να γίνει μέσα στον Ιούνιο.
Οπως ανέφεραν tanea.gr, το υπουργείο Οικονομικών έχει μεν έτοιμες τις αλλαγές στα όρια αναλήψεων και τη χαλάρωση βασικών περιορισμών που ισχύουν εδώ και τρία χρόνια, όμως την Τετάρτη έλαβε την απόφαση να καθυστερήσει τις ανακοινώσεις που θα έδιναν έναν τόνο αισιοδοξίας και θα έστελναν μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Κατά το ρεπορτάζ, στο οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν να περιμένουν τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες στα χρηματιστήρια και στην αγορά ομολόγων διεθνώς, ώστε να δώσει το «πράσινο φως» σε καταλληλότερο χρόνο. Χωρίς βεβαίως να μην μπορεί να γίνει και η έκπληξη, ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι η ελληνική αγορά δεν επηρεάζεται τόσο από τις διεθνείς εξελίξεις.
Την Τετάρτη, άλλωστε, υπήρξε ανοδική αντίδραση στα χρηματιστήρια και προσπάθεια να ισορροπήσουν τα επιτόκια ομολόγων, που ωστόσο παραμένουν υψηλά για την Ελλάδα, όσο και για τις υπόλοιπες χώρες του Νότου. Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι το καλοκαίρι θα είναι «θερμό» εν αναμονή των εκλογών στην Ιταλία, είτε αυτές γίνουν στο τέλος του Ιουλίου, είτε τον Σεπτέμβριο. Μια γενικευμένη αναταραχή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα είχε επιπτώσεις στις αγορές, με αποτέλεσμα να μην είναι ο χρόνος κατάλληλος για χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών.
Υπενθυμίζεται ότι θεαματικές αλλαγές στα capital controls είχε προαναγγείλει μέσω του «Βήματος της Κυριακής» πριν από λίγες ημέρες και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, προτού ξεσπάσει η ιταλική κρίση.
Στα μέτρα που προτείνονται, όταν ο χρόνος και οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι η αύξηση του μηνιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τα 2.300 ευρώ στα 3.000 ευρώ ή, ως εναλλακτικό σενάριο, στα 2.500 ευρώ.
Ωστόσο σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» μόλις την περασμένη εβδομάδα αναφερόταν ότι από το οικονομικό επιτελείο σκέφτονταν ακόμα και ένα όριο αναλήψεων 4.000 ή και 5.000 ευρώ μηνιαίως!
Παράλληλα, θα υπάρξει χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις επιχειρήσεις, ειδικά όσες συναλλάσσονται με το εξωτερικό.
Σχεδιάζεται πλήρης απελευθέρωση των εσόδων τους που προέρχονται από θυγατρικές στο εξωτερικό αλλά και διπλασιασμός των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες, χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης ιστορικότητας, από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ ανά πελάτη ανά ημέρα.