Μπορεί ο Γιάννης Μπουτάρης να ενώσει στο πρόσωπό του όλο το πολιτικό φάσμα —έστω, το λεγόμενο δημοκρατικό τόξο— και το 2019 να είναι διακομματικός υποψήφιος για μια τρίτη θητεία στον δήμο Θεσσαλονίκης; Αυτό είναι πλέον το ερώτημα, όχι μόνο μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή, αλλά και λόγω των φωνών και στη Νέα Δημοκρατία που εκφράζονται θετικά για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Νίκου Δένδια, ο οποίος μιλώντας το Σάββατο στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1», είπε ότι και η ΝΔ θα μπορούσε να συζητήσει τη στήριξη Μπουτάρη στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Βεβαίως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι κατά 99% το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει δικό του υποψήφιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές το φθινόπωρο του 2019, αλλά η δήλωσή του για τον κ. Μπουτάρη μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι. Εγινε εξάλλου λίγες ώρες μετά το δείπνο που είχε παραθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Παρασκευής στα Χανιά σε βουλευτές στο οποίο ο κ. Δένδιας ήταν παρών.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει μόνον ο κ. Τσίπρας τη δυνατότητα να ελίσσεται σε όλο το πολιτικό σκηνικό, αλλά μπορεί και η ΝΔ να επικοινωνεί με οποιονδήποτε έχει τα χαρακτηριστικά μιας Κεντροαριστεράς ανοικτής στην κοινωνία.
«Δεν υπάρχουν απόψεις που είναι μέσα στην Κεντροαριστερά και εμείς δεν μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους. Δεν γίνεται ο κ. Τσίπρας να έχει τη δυνατότητα να ελίσσεται σε όλο το πολιτικό σκηνικό και να κάνει γύρους δεξιά και αριστερά από τη Νέα Δημοκρατία και η Νέα Δημοκρατία, που είναι ένα κόμμα ευρύτερο από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην μπορεί να έχει ευρύτερους διαύλους επικοινωνίας.
Την συζήτηση που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάννη Μπουτάρη θα μπορούσαμε να την κάνουμε και εμείς. Και με οποιονδήποτε έχει χαρακτηριστικά μιας Κεντροαριστεράς ανοικτής στην κοινωνία μπορεί η Νέα Δημοκρατία να συζητήσει. Εάν δεν το επιλέξει είναι θέμα δικό της, όμως δεν είναι μόνο κ. Τσίπρας που μπορεί να συζητά».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι, κατά 99%, το κόμμα του θα στηρίξει δικό του υποψήφιο στον δήμο Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε όμως με νόημα ότι μπορεί να εξετάσει και την υποψηφιότητα Μπουτάρη. «Μπορούμε να σκεφτούμε και αυτό, είναι όλα ανοιχτά στη συζήτηση», είπε.
Στην Πειραιώς ξέρουν ότι ο πολιτικός χρόνος είναι ιδιαίτερα πυκνός και ότι η συζήτηση για τις υποψηφιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει πιθανότατα σε εντελώς άλλο πλαίσιο. Επομένως, το περιβάλλον ενδεχομένως να ευνοεί τότε μια συζήτηση με τον Γιάννη Μπουτάρη, ασχέτως αν οι θέσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης έχουν κατά καιρούς ξενίσει το πιο δεξιό κομμάτι της ΝΔ.
Εφόσον οι βουλευτικές εκλογές επισπευστούν και γίνουν είτε το προσεχές φθινόπωρο, είτε —το αργότερο— τον Μάιο του 2019, παράλληλα με τις ευρωεκλογές, το σκηνικό θα είναι εντελώς διαφορετικό: η Νέα Δημοκρατία έχει προεξοφληθεί ότι θα είναι νικήτρια και είναι διακηρυγμένη η θέση του προέδρου της για ευρύτερες συναινέσεις. Ο ούτως ή άλλως διακομματικός κ. Μπουτάρης θα ήταν ένας καλός συμβολισμός όλου αυτού του ανοίγματος του κ. Μητσοτάκη.
Από την άλλη, μια συζήτηση και με τη ΝΔ, ένα κομμάτι της έστω, το πιο κεντρώο, προσφέρει στον κ. Μπουτάρη και την απαραίτητη απόσταση από το ασφυκτικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο, από την περασμένη Παρασκευή και τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, προκαλεί αίσθηση και αντιδράσεις.
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής παρατήρησε πως ο κ. Μπουτάρης «ως δήμαρχος δεν έχει πετύχει» αφού η επιτυχία και η αποτυχία κρίνεται στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να ψάχνει γαλάζιο υποψήφιο για τη Θεσσαλονίκη.
Κατά τα άλλα και όσον αφορά την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και το γεγονός ότι έτσι βρέθηκε απέναντι στις απόψεις Στουρνάρα, Βενιζέλου και Σαμαρά, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αρχηγός κόμματος και όχι καθηγητής Οικονομίας ή θεωρητικός της Οικονομίας. Η πλήρης δήλωσή του:
«Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε όπως πάντα να μας ετεροπροσδιορίσει. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε απλά ότι εμείς δεν είμαστε θεωρητικοί της οικονομίας, υπέρ της μίας ή της άλλης γραμμής.
» Αυτό δεν είναι ένα πολιτικό θέμα, είναι ένα θέμα που αφορά την βέλτιστη γραμμή διαβεβαίωσης των αγορών για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να δανείζεται σε λογικά επιτόκια. Το πώς αυτό θα επιτευχθεί εξαρτάται από τη συγκυρία, από τη δυνατότητα, από παράγοντες ξένους με εμάς, όπως η Ιταλία.
» Η θέση Μητσοτάκη ήταν μια θέση ρεαλισμού. Ο Μητσοτάκης είναι αρχηγός κόμματος, δεν είναι καθηγητής Οικονομίας. Είναι άλλη η θέση του κ. Στουρνάρα και δεν θέλω να σχολιάσω τις απόψεις Βενιζέλου και Σαμαρά. Ο Μητσοτάκης είπε ότι είναι ανοικτός σε οτιδήποτε διασφαλίζει την οικονομία της χώρας και τη δυνατότητα να δανείζεται με λογικά επιτόκια και με την τοποθέτηση του συμφωνώ απολύτως».