Σε χαμηλά έτους βρίσκεται πλέον η αγορά η οποία δεν μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς στις τραπεζικές μετοχές και τις εξελίξεις που τελικά οδήγησαν εκτός ταμπλό τη μετοχή της Folli Follie.
H αγορά, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ αποτιμά επίσης αρνητικά τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα που εντείνονται λόγω των πολιτικών διεργασιών στην γειτονική Ιταλία και την πολιτική που ακολουθήσει η νέα Ιταλική κυβέρνηση. Οι φόβοι που απλώνονται πάνω από τη ζώνη του ευρώ πλήττουν ήδη τα ελληνικά ομόλογα ενώ στο εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί πάνω από το Ελληνικό χρηματιστήριο ήρθαν να προστεθούν και τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup από το οποίο δεν βγήκε λευκός καπνός για τη ρύθμιση του χρέους αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.
Αν και στο άνοιγμα, το ΧΑ προσπάθησε να αντιδράσει από τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, δεν κατάφερε ωστόσο να κρατηθεί στα θετικά. Οι νέες εξελίξεις σχετικά με την Folli Follie οι οποίες οδήγησαν στην αναστολή της διαπραγμάτευσής της μέχρι νεοτέρας επηρέασαν αρνητικά το κλίμα στο Χρηματιστήριο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Quintessential Capital Management, το fund που ξεκίνησε την επίθεση στην εισηγμένη χαρακτήρισε τη Folli Follie ένα «χαλασμένο μήλο από το καλάθι» και χαρακτήρισε ορθή την απόφαση να τεθεί η μετοχή εκτός διαπραγμάτευσης.
Εκτός ταμπλό η μετοχή
Οπως είναι γνωστό, έπειτα από αίτημα της διοίκησης της εταιρείας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας Folli Follie.
Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Folli Follie, μετά την εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία, ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, στην διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία.
Η μετοχή της Folli Folli έκλεισε την Πέμπτη στα 4,80 ευρώ με μεγάλη πτώση 24,88%. Η μετοχή έχει καταγράψει απώλειες 68,71% από τα 15,34 ευρώ που ήταν πριν ξεκινήσει η πτωτική πορεία μετά την έκθεση του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management (QCM) με επίκεντρο τις οικονομικές επιδόσεις της Folli Follie.
Μεγάλη πτώση στις τράπεζες
Η συνεδρίαση της Πέμπτης εξελίχθηκε σε μία ακόμη «μαύρη σελίδα» για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε 7,69% στα 2,4 ευρώ. Απώλειες 7,66% για τον τίτλο της Eurobank στα 0,82 ευρώ. Στο -4,76% η μετοχή της Alpha Bank που έκλεισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής στα 1,8 ευρώ. Μικρότερες απώλειες, 2,79%, για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,265 ευρώ. Πτώση 7,97% και για την Attica Bank στα 0,277 ευρώ.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 3,47% ενώ ισχυρή ήταν η πτώση στον δείκτη των τραπεζών η οποία άγγιξε το 9,25%. Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, από τις αρχές του Μαΐου, οπότε και ξέσπασε η κρίση αξιοπιστίας στο ΧΑ λόγω της υπόθεσης της Folli Follie, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αγγίζει το -21,8%.