Γουέμπλεϊ, Λονδίνο, 30 Ιουλίου 1966. Ο Μπόμπι Μουρ υψώνει το τρόπαιο Ζυλ Ριμέ ως θριαμβευτής. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ήταν στα χέρια ενός γκάνγκστερ | Photo by Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Images
Επικαιρότητα

Λύθηκε ο ένας γρίφος για το τρόπαιο Ζυλ Ριμέ – o άλλος παραμένει

Υστερα από 52 χρόνια αποκαλύφθηκε ο δράστης μιας κλοπής που συγκλόνισε τη Βρετανία και πλήγωσε το γόητρό της λίγες εβδομάδες πριν από την πιο λαμπρή ποδοσφαιρική στιγμή του αγγλικού ποδοσφαίρου
Protagon Team

To Παγκόσμιο Κύπελλο υπήρξε καταραμένο πολύ προτού εξαφανιστεί από προσώπου γης. Ως γνωστόν, το ιερό δισκοπότηρο του ποδοσφαιρικού κόσμου δεν ήταν πάντα το σημερινό τρόπαιο με τη φιγούρα που υψώνει μια υδρόγειο. Από το 1930 έως και το 1970 ήταν το Κύπελλο Ζυλ Ριμέ (Jules Rimet), από το όνομα του προέδρου της FIFA και εμπνευστή του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εδώ και 35 χρόνια έχει εξαφανιστεί καθώς το 1983 εκλάπη από τα γραφεία της Βραζιλιανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στην οποία είχε περιέλθει η κυριότητά του από το 1970 όταν η Σελεσάο του Πελέ είχε κατακτήσει για τρίτη φορά τον παγκόσμιο τίτλο. Ομως αυτή η κλοπή δεν υπήρξε η πρώτη.

Ηταν τέτοιες ημέρες πριν από 52 χρόνια, όταν το Ζυλ Ριμέ είχε ήδη ταξιδέψει στο Λονδίνο εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αγγλίας που θα διεξαγόταν το καλοκαίρι του 1966. Ηταν τέτοιες ημέρες ,για την ακρίβεια 20 Μαΐου 1966, όταν το Κύπελλο είχε κλαπεί από το την κεντρική αίθουσα των Μεθοδιστών στο Γουέστμινστερ όπου εκτίθετο. Το σοκ και η ντροπή για τους Βρετανούς υπήρξαν τεράστια και η Σκότλαντ Γιαρντ είχε κινητοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες έρευνες της ιστορίας της. Τελικά, σε μια ακόμη παράξενη εξέλιξη, το Ζυλ Ριμέ βρέθηκε ύστερα από λίγες ημέρες από ένα σκυλάκι!

Τι είχε συμβεί; Ποιος ήταν ο θρασσύτατος κλέφτης που κόντεψε να ξεφτιλίσει ένα ολόκληρο έθνος στην πιο μεγάλη στιγμή της μεταπολεμικής ιστορίας του;

Αυτό αποκαλύφθηκε τώρα, 52 χρόνια μετά. Την κλοπή είχαν κάνει δύο αδέλφια, ένας εκ των οποίων ήταν ένας διαβόητος γκάνγκστερ στο Λονδίνο των 60s. O κλέφτης ήταν ο Σίντνεϊ Κουγκούλερ, όπως αποκάλυψε στην Daily Mirror ο ανιψιός του Γκάρι Κουγκούλερ.

Είπε ότι ο θείος του έκλεψε το τρόπαιο «για την πρόκληση» της κλοπής και όχι για να βγάλει χρήματα. Ο Σίντνεϊ Κουγκούλερ, ο οποίος πέθανε το 2005, ήταν 40 ετών τότε. Σύμφωνα με τη διήγηση του Γκάρι Κουγκούλερ, ο θείος του βγαίνοντας από το Γουέστμινστερ άνοιξε το παλτό του και έδειξε στον αδελφό του, τον Ρεγκ, το τρόπαιο. «“Εδώ είσαι Ρεγκ, κοίτα αυτό” του είπε ανοίγοντας το παλτό του. Και το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν εκεί» είπε ο γιος του Ρεγκ στη Mirror.

Αστυνομικός επιδεικνύει το τρόπαιο που βρέθηκε ύστερα από λίγες ημέρες διασώζοντας το γόητρο της Σκότλαντ Γιαρντ

Ο Σίντνεϊ Κουγκούλερ επέμεινε ότι ο πατέρας του είχε πει στον αδελφό του ότι πρέπει να το επιστρέψουν αφού δύσκολα θα το πουλούσαν. Ωστόσο τότε οι Αγγλοι είχαν αναφέρει ότι οι ληστές είχαν ζητήσει 15.000 λίρες ως λύτρα, αφού αν και άξιζε 3.000 λίρες, το τρόπαιο είχε ασφαλιστεί για 30.000 στελίνες εκείνη την εποχή –μάλιστα είχαν στείλει το καπάκι του ως αποδεικτικό της μαζί με το αίτημά τους.

Το τρόπαιο εντόπισε λίγες ημέρες αργότερα, σκάβοντας σε ένα δέντρο, ένα συμπαθέστατο σκυλάκι με το όνομα «Πικλς», με τον ιδιοκτήτη του να λαμβάνει αμοιβή 6.000 λιρών!

Το Ζυλ Ριμέ το σήκωσε ο αξέχαστος Μπόμπι Μουρ στον τελικό του Γουέμπλεϊ όπου η Αγγλία νίκησε τη Δυτ. Γερμανία στον δραματικό τελικό εκείνου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τέσσερα χρόνια έπειτα, το σήκωσε και o Κάρλος Αλμπέρτο στο Αζτέκα της Πόλης του Μεξικού και η Βραζιλία το πήρε σπίτι της. Για να κλαπεί το 1983…