Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή. Το «ολιστικό σχέδιο» περιλαμβάνει και τις περικοπές των συντάξεων | REUTERS/Costas Baltas
Επικαιρότητα

Ποια καθαρή έξοδος; Δημοσιεύτηκε το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου

Αυστηρή εποπτεία, «ψαλίδι» σε συντάξεις και αφορολόγητο, πλεονάσματα 3,5% έως το 2022: Αυτά περιγράφονται στο νέο κείμενο που αναρτήθηκε από την Κομισιόν, αποδομώντας το αφήγημα του Μαξίμου
Protagon Team

Για όσους, λίγους, είχαν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ να πιπιλίζουν την καραμέλα της διαπραγμάτευσης για να σωθούν οι συντάξεις –τις περικοπές των οποίων ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ– ήρθε η δημοσίευση του κειμένου του επικαιροποιημένου μνημονίου το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Πρόκειται για ένα κείμενο 40 σελίδων που έχει ως ημερομηνία δημοσίευσης την 23η Μαΐου και στο οποίο περιγράφονται οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε τομείς όπως η δημοσιονομική πολιτική, η φορολογία, η φοροδιαφυγή, αλλά και η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών τα επόμενα χρόνια, μετά δηλαδή την περιλάλητη «καθαρή έξοδο». Στο κείμενο επιβεβαιώνεται η χαριστική βολή που δίνεται σε συντάξεις το 2019 και αφορολόγητο το 2020 και βεβαίως η δέσμευση της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως και το 2022.

Ετσι από το πρωί της Πέμπτης στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να βγαίνουν στα κανάλια και να λένε για τις συντάξεις, «καθίστε να βγούμε από το Μνημόνιο και βλέπουμε»… Μια πρόβα για εκλογές το φθινόπωρο, προτού περικοπούν οι συντάξεις; Ισως…

Οι πολιτικές που προβλέπονται στο μνημόνιο στηρίζονται σε τέσσερις πυλώνες, οι οποίοι είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, η ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις, και ένα σύγχρονο κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα καλείται να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022, ενώ δεσμεύεται για διαρκή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια με τη συνδρομή της τεχνικής βοήθειας από τους θεσμούς. Επίσης, διατηρείται η ρήτρα που δίνει στο ΔΝΤ το δικαίωμα να φέρει έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2019, τη μείωση του αφορολόγητου ως ένα μέτρο φιλικό για την ανάπτυξη.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2019, σε κάτι περισσότερο από έξι μήνες δηλαδή. «Η περικοπή θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ ετησίως) το 2019-2022» γράφει το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Ακόμη, η Αθήνα δεσμεύεται για πρόσθετες προσπάθειες ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, για σειρά μεταρρυθμίσεων στις αγορές, για την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και για την εφαρμογή παρεμβάσεων ώστε να αυξηθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και για να ενισχυθεί η ανεξαρτησία των αρχών.

Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται και αλλαγές στη φορολογική αντιμετώπιση της ναυτιλιακής βιομηχανίας, στη νομοθεσία περί ΦΠΑ και στον ΕΝΦΙΑ ενώ αναφέρεται ότι θα πρέπει έως το τέλος Ιουνίου να έχει καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά…

Η προειδοποίηση

Στο κείμενο υπάρχει μια σαφής προειδοποίηση προς το πολιτικό δυναμικό της χώρας –και επειδή είμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο αφορά και τους ψηφοφόρους: «Η επιτυχία της ανάκαμψης απαιτεί τη συνεχή εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια, κάτι το οποίο καθιστά αναγκαία την πολιτική δέσμευση, αλλά και την διασφάλιση της τεχνικής επάρκειας του ελληνικού δημοσίου, ώστε να παρέχει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Και προς το σκοπό αυτό οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να κάνουν πλήρη χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας».

Η Ελλάδα δεσμεύεται επίσης «να συζητά και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ΕΚΤ αλλά και με το ΔΝΤ για όλες τις δράσεις που σχετίζονται με τους στόχους του μνημονίου πριν από την ολοκλήρωσή τους και υιοθέτησή τους». Επισημαίνεται εξάλλου «η ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη και ανάμεσα στις γενιές». Το έγγραφο κάνει λόγο για δύσκολες αποφάσεις που είναι αναγκαίες ούτως ώστε το βάρος να διαχυθεί σε όλα τα μέρη της κοινωνίας που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.