O Αλέξης Τσίπρας σκεπτικός στη Βουλή. Η οικονομία απειλείται. Αν όχι από τον ίδιο, σίγουρα από την πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ιταλία | SOOC
Επικαιρότητα

Προς kolotoumba για την πιστοληπτική γραμμή;

Μια φράση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ερμηνεύτηκε ότι πλέον θεωρεί ως βάση διαπραγμάτευσης την πιστοληπτική γραμμή. Μια αναδίπλωση και μια προετοιμασία καθώς τα ευρωπαϊκά ομόλογα παίρνουν την ανηφόρα λόγω Ιταλίας...
Protagon Team

Τι ήθελε να πει ο ποιητής; Αυτό είναι μια απορία μετά από μία αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση στη Βουλή. Διότι από εκεί όπου η διακήρυξη «καθαρή έξοδος, χωρίς πιστοληπτική γραμμή» ήταν το βασικό σύνθημα στα χείλη κάθε κυβερνητικού στελέχους και ιδίως του Πρωθυπουργού τώρα φάνηκε πως κάτι αλλάζει. Τι μεσολάβησε; Η απάντηση είναι σε αυτό που ο Χάρολντ ΜακΜίλαν, ο βρετανός συντηρητικός πρωθυπουργός στα 60s έλεγε πως φοβάται περισσότερο: «events my boy, events». Oπου «γεγονότα» αυτή τη φορά ήταν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία με τη λαϊκιστική κυβέρνηση της Λέγκας και των 5 Αστέρων.

Μόλις το περασμένο Σάββατο, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας ήταν ακόμα καυστικός για κάθε αναφορά στο ενδεχόμενο της πιστοληπτικής γραμμής.

«…Επανέρχομαι όμως στο βασικό μου συλλογισμό, ότι όλα αυτά τα λένε ποιοι;» τόνιζε προς τα κομματικά στελέχη ο κ. Τσίπρας και συνέχιζε: «Οτι δεν μπορούμε να βγούμε έξω από αυτή τη μέγγενη και χρειαζόμαστε πιστοληπτική γραμμή πάνω από το κεφάλι μας δηλαδή ουσιαστικά μνημονιακούς όρους;

»Τα λένε, αυτοί που επί των ημερών τους τα επιτόκια του δανεισμού έφτασαν σε διψήφια νούμερα, πάνω από 10%, ενώ σήμερα τα επιτόκια δανεισμού των δεκαετών ομολόγων είναι κοντά στο 4%. Και βεβαίως των πενταετών ή επταετών είναι κατά πολύ χαμηλότερα»…

Πέρασαν τέσσερα 24ωρα και στη Βουλή την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας είπε μια φράση που ερμηνεύεται ως ένα βήμα πιο πίσω. Κάποιος κακεντρεχής θα το έλεγε και ως προετοιμασία για τη διάσημη διεθνώς kolotoumba, αλλά ας το δούμε ως μια μικρή προσεκτική αναδίπλωση για να είμαστε καλυμένοι:

«Στο τέλος του 2014 είχε συσσωρευτεί απώλεια ΑΠΕ 25% και ανεργία 27%. Έκλεινε τότε η πέμπτη χρονιά μνημονίων με τα οικονομικά της χώρας εκτροχιασμένα. Ακόμα και το πρωτογενές πλεόνασμα του Σαμαρά φαίνεται από αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν ήταν πλεόνασμα. Παρά τις φαντασιοπληξίες εκείνης της εποχής περί success story και πιστοληπτική γραμμή, για εμάς τώρα είναι πάτωμα ενώ για εσάς ταβάνι», είπε απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση για το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» της κυβέρνησης και το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για εκλογές.

Ξαφνικά λοιπόν, η πιστοληπτική γραμμή εμφανίζεται ως βάση («πάτωμα» κατά τον ποιητή) της διαπραγμάτευσης και όχι κάτι ασύμβατο με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να ανησυχούν γνωρίζοντας ότι η αστάθεια στην Ιταλία μπορεί και να τινάξει τα πάντα στον αέρα –διόλου τυχαία η αξιολόγηση έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες σε τεχνικό επίπεδο μέσα στο Σαββατόβραδο.

Αν η ιταλική κυβέρνηση συνεχίσει να τρομάζει τις αγορές, οι πιέσεις στα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου θα αυξηθούν. Και με ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοιχτό, κάποιοι ήδη βλέπουν την πιστοληπτική γραμμή στον ορίζοντα. To βλέπει η JP Morgan που σε έκθεσή της το βράδυ της Τρίτης ανέφερε πως «το βασικό σενάριο των αναλυτών μας προβλέπει ότι η Ελλάδα θα κάνει μία βρώμικη έξοδο από το πρόγραμμα και θα υπάρξει μία προληπτική γραμμή στήριξης». Δεν θα το βλέπουν και στο Μαξίμου για να αρχίσουν να κρατούν μια πισινή;

Ευκαιρία λοιπόν για τον κ. Μητσοτάκη να βγει από τ’… αριστερά. «Ουδέποτε εμείς ως ΝΔ έχουμε ζητήσει προληπτική γραμμή. Είπαμε πως πρέπει να εξασφαλίσετε τη χώρα να δανείζεται με λογικά επιτόκια. Το διαφορετικό που είχαν Πορτογαλία και Κύπρος ήταν ότι δεν είχαν ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το ατύχημα συνέβη μόνο εδώ. Έχετε ψηφίσει μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καθαρή έξοδος»…