Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον κάτοικο της Ιμβρου λίγο πριν ακούσει τη μαντινάδα του | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Η μαντινάδα στην Ιμβρο για τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό [εικόνες&βίντεο]

«Γλυκοχαράζει η αυγή και πλησιάζει η ώρα, που κρητικός πρωθυπουργός θα κυβερνά τη χώρα», άκουσε να του τραγουδούν ο πρόεδρος της ΝΔ
Protagon Team

Mε το πάτησε το πόδι του στην Ιμβρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτυχε θερμότατης υποδοχής. Ενας όμως από τους κατοίκους του νησιού που έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι, είχε ετοιμάσει ειδικά για την περίσταση μία μαντινάδα για τον πρόεδρο της ΝΔ και την ημέρα που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας.

«Πρόεδρε καλώς ορίσατε και κάνατε και κόπο
Γιατί ήρθατε να στηρίξετε ετούτον δω τον τόπο
Γλυκοχαράζει η αυγή και πλησιάζει η ώρα
Που Κρητικός πρωθυπουργός θα κυβερνά τη χώρα»

«Ο πατέρας σας ήταν προσωπικός φίλος του πατέρα μου», του είπε ο κάτοικος της Ιμβρου, με καταγωγή απο τα Τεμένια, που επέλεξε τους παραπάνω στίχους για το καλωσόρισμα του αρχηγού της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τις πρώτες ώρες της επίσκεψής του στην Ιμβρο το βράδυ της Δευτέρας / ΙΝΤΙΜΕnews

Το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε, μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Αγ. Θεοδώρων, όπου οι μαθητές και μαθήτριες τους υποδέχθηκαν με παιδικά τραγούδια. Ο πρόεδρος της ΝΔ συνομίλησε με τους έλληνες εκπαιδευτικούς, τους οποίους ευχαρίστησε για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν.

Ακολούθως είχε την ευκαιρία να περπατήσει μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στους πλακόστρωτους δρόμους του χωριού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξενάγησε τον κ. Μητσοτάκη το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, όπως και σε ένα μικρό μουσείο που έχουν αφιερώσει οι κάτοικοι του χωριού στη ζωή και το έργο του.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χάρη στις προσπάθειες του οποίου οι Έλληνες της Ίμβρου επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια στο νησί τους. Είναι ενδεικτικό ότι από 168 εναπομείναντες Έλληνες το 2000, σήμερα στο νησί κατοικούν μόνιμα περισσότεροι από 550 Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους και 39 μαθητές, όπως και 13 βρέφη που γεννήθηκαν στην Ίμβρο.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ αναχώρησε για την πρωτεύουσα της Ίμβρου (Παναγιά), όπου συναντήθηκε με το μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, τον έπαρχο Μουχιτίν Γκιουρέλ (Muhittin Gurel) και τον δήμαρχο του νησιού Ουνάλ Τσετίν (Unal Cetin), ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ειρηνική συμβίωση με την τοπική ελληνική κοινότητα της Ίμβρου και ζήτησε να γίνουν προσπάθειες για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Ίμβρου με τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Ευχαριστώντας τον δήμαρχο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στην Ίμβρο, «ένα ταξίδι που ήθελα εγώ και η σύζυγός μου να κάνουμε εδώ και πολύ καιρό, καθώς έχουμε πολλούς φίλους Ίμβριους, οι οποίοι μας έχουν μιλήσει για τις ομορφιές του νησιού».

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε την έδρα του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου (ιδρύθηκε το 2014), ο οποίος έχει τη διαχειριστική ευθύνη για τα ελληνικά σχολεία, ενώ μετά περπάτησε στους δρόμους της Παναγιάς και συνομίλησε με κατοίκους. Μάλιστα όταν τον ρώτησε ένας συνταξιούχος «τι θα απογίνει με τις μειώσεις στις συντάξεις», εκείνος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτές τις μειώσεις».

Το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εγκαταλελειμμένο χωριό Σχοινούδι στο οποίο μέχρι τη δεκαετία του 1960 κατοικούσαν περισσότεροι από 3.000 Έλληνες και σήμερα κατοικούν λιγότεροι από 100. Ο πρόεδρος της ΝΔ περπάτησε στα σοκάκια του χωριού και συνεχάρη τους προέδρους των δύο Σωματείων Ιμβρίων κ. Στυλιανό Πούλαδο και Παύλο Σταματίδη για τις προσπάθειές τους να κρατήσουν άσβηστη τη φλόγα για επιστροφή των Ελλήνων στο νησί.

Αφού έδωσε το παρών στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του και τη συνοδεία τους επέστρεψαν στην Αλεξανδρούπολη.