Ο Εμανουέλ Μακρόν πήρε ένα σημαντικό βραβείο και ζήτησε από την Ανγκελα Μέρκελ να δώσει τέλος στον γερμανικό «φετιχισμό» | REUTERS/Thilo Schmuelgen
Επικαιρότητα

Ο Μακρόν πήρε το «Καρλομάγνος» και ζήτησε από τη Μέρκελ να μην έχει φετίχ με τα πλεονάσματα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τη γερμανίδα καγκελάριο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για την Ευρώπη, επικρίνοντας τον γερμανικό «φετιχισμό» των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Ολα αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της τελετής στην οποία τιμήθηκε με το βραβείο του Καρλομάγνου
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Ανγκελα Μέρκελ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για την Ευρώπη και επέκρινε τον γερμανικό «φετιχισμό» των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, Αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της τελετής στην οποία τιμήθηκε με το βραβείο του Καρλομάγνου.

Με μια δυναμική ομιλία σφράγισε τη βράβευσή του ο Εμανουέλ Μακρόν (REUTERS/Wolfgang Rattay)

«Στη Γερμανία δεν μπορεί να υπάρχει ένας διαρκής φετιχισμός για τα δημοσιονομικά και τα εμπορικά πλεονάσματα», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας επαναλαμβάνοντας με επιμονή την πρότασή του για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρετά ευτυχής μετά τη βράβευσή του, δίπλα στον Μάρτιν Σουλτς (REUTERS/Thilo Schmuelgen)

Το βραβείο «Charlemagne» ( Καρλομάγνου) απονέμεται στο όνομα του Καρόλου του Μέγα της Αυτοκρατορίας των Καρολιδών που θεωρείται «Πατέρας της Ευρώπης».

Η απονομή έγινε στο Ααχεν.  Το βραβείο Καρλομάγνου θεωρείται πολύ σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση.

Ο γάλλος πρόεδρος υπογράφει μετά τη βράβευσή του (REUTERS/Wolfgang Rattay)

Ο πρόεδρος Μακρόν τιμάται για «τη δυναμική που δόθηκε στην Ευρώπη κατά την προεκλογική του εκστρατεία» και για τη θέλησή του «να εγκαταστήσει εκ νέου την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ιδέα στην καρδιά των κοινωνιών, με την έναρξη των διαβουλεύσεων με τους πολίτες».

Στη δράση του υπογραμμίζεται και η πρωτοβουλία του για το κλίμα με τον περίφημο αντίλογο προς τον πρόεδρο Τραμπ : «Make our planet great again».

Ο γάλλος πρόεδρος προστέθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους που έχουν τιμηθεί με το συγκεκριμένο βραβείο. Σημειώνουμε μεταξύ άλλων τους : Ζαν Μονέ, Ουίνστον Τσώρτσιλ, Κόνραντ Αντενάουερ, αλλά και πιο πρόσφατα τους : Ζακ Ντελόρ, Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν, Φρανσουά Μιτεράν, Ανγκελα Μέρκελ και Σιμόν Βέιλ.

Γίνεται πλέον συνειδητό, ότι η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη «να πάρει στα χέρια της το πεπρωμένο της», πράγμα που υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος με δηλώσεις του στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. « Βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικές στιγμές για την Ευρώπη, η οποία αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη για τη διασφάλιση της πολυμερούς τάξης, που δημιουργήσαμε μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, και που σήμερα συχνά διαταράσσεται» υπογράμμισε.

Θα σταθεί η Ανγκελα Μέρκελ στο ύψος των ευρωπαϊκών περιστάσεων αποβάλλοντας τον γερμανικό «φετιχισμό» όπως της ζήτησε ο Μακρόν; (REUTERS/Wolfgang Rattay)