Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεξελέγη με 76% | Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS
Επικαιρότητα

Τέταρτη φορά πρόεδρος ορκίζεται ο Πούτιν, «τσάρος» ως το 2024

Μετά την θριαμβευτική του νίκη με 76%, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας θα αναλάβει και επίσημα τα ηνία της χώρας του για άλλα έξι χρόνια, ενδεχομένως προετοιμάζοντας τη διάδοχη κατάσταση
Protagon Team

Με όλη τη μεγαλοπρέπεια από το τσαρικό παρελθόν αλλά και την επίδειξη ισχύος της σοβιετικής εποχής, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίζεται σήμερα Δευτέρα πρόεδρος της Ρωσίας για μια τέταρτη θητεία ως το 2024.

Κυβερνά τη Ρωσία εδώ και 18 χρόνια είτε από τη θέση του προέδρου είτε από αυτή του πρωθυπουργού. Απέχει όμως αρκετά από τα 30 χρόνια του Ιωσήφ Στάλιν, που βέβαια δεν διεξήγε εκλογές.

Ο Πούτιν επανεξελέγη τον Μάρτιο με το 76,7% των ψήφων, το πιο υψηλό ποσοστό από τότε που ανήλθε στην εξουσία.

Με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους του και με ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερο από αυτό των προεδρικών εκλογών του 2012, ο Πούτιν ευχαρίστησε το βράδυ της επανεκλογής του τους Ρώσους και δήλωσε ότι σε αυτή τη μεγάλη νίκη βλέπει «την εμπιστοσύνη και την ελπίδα του λαού μας».

Η αντιπολίτευση και ρωσικές MKO έχουν καταγγείλει πολλές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία· η κυβέρνηση όμως αδιαφορεί για τις καταγγελίες.

Μετά την ορκωμοσία του σήμερα στο Μεγάλο Ανάκτορο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν θα παραμείνει στην προεδρία της Ρωσίας ως το 2024, οπότε θα είναι 71 ετών.

Όταν είχε ερωτηθεί αν προτίθεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα μετά το 2024, ο Ρώσος πρόεδρος είχε απαντήσει: «Θα κάνετε πλάκα! Τι να κάνω; Να μείνω εδώ ως τα 100; Όχι».

Εξάλλου για να θέσει ξανά υποψηφιότητα ο Πούτιν θα πρέπει να υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση, καθώς το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε κάποιον θα διεκδικεί περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να εκμεταλλευθεί τα επόμενα έξι χρόνια για να προετοιμάσει τη διαδοχή του. Όμως προς το παρόν δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για το ποιον σκέφτεται.

Διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης

Τα προεόρτια, κατά κάποιο τρόπο, της ορκωμοσίας έγιναν το Σάββατο.

Η αντιπολίτευση έπειτα από έκκληση του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι είχε κατέβει σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση απάντησε με περισσότερες από 1.500 συλλήψεις μεταξύ των οποίων και του Ναβάλνι που αφέθηκε ελεύθερος μερικές ώρες αργότερα.

Πέντε χρόνια νωρίτερα, κατά την προηγούμενη τελετή ορκωμοσίας του Πούτιν στις 6 Μαΐου 2012, μια αντικυβερνητική διαδήλωση στην πλατεία Μπολοτνάια στη Μόσχα είχε καταλήξει σε συγκρούσεις με την αστυνομία, με πολλούς συλληφθέντες να καταδικάζονται αργότερα σε ποινές φυλάκισης.