Δώρο της Κίνας το άγαλμα που στήθηκε στη γενέτειρα του Μαρξ | REUTERS/Wolfgang Rattay
Επικαιρότητα

Γιούνκερ: «Δεν φταίει ο Μαρξ για τις θηριωδίες των κληρονόμων του»

Εναν κάπως αναπάντεχο υποστηρικτή στο πρόσωπο ενός ιδεολογικού αντιπάλου, του προέδρου της Κομισιόν, βρήκε ο φιλόσοφος, τη 200η επέτειο από τη γέννηση του οποίου γιόρτασε δεόντως η γενέτειρά του στη Γερμανία
Protagon Team

Περισσότερο ίσως γιορτάζουν οι ιδεολογικοί αντίπαλοι παρά οι ομοϊδέατες τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ.

Αυτό κάτι λέει για το έργο και την επιρροή του συγγραφέα του «Κεφαλαίου» και θεμελιωτή του κομμουνισμού. Δεν είναι και πολλοί εξάλλου οι στοχαστές που απασχολούν τόσο έντονα σχεδόν δύο αιώνες από την εμφάνισή τους στο προσκήνιο.

Τουλάχιστον 300 εκδηλώσεις –εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια– είχαν προγραμματιστεί για την ημέρα της επετείου στην Τριρ, την πόλη όπου γεννήθηκε ο Μαρξ στις 5 Μαΐου 1818.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλά για τον Μαρξ (REUTERS/Wolfgang Rattay)

Τις εκδηλώσεις στην πόλη όπου ο Μαρξ έζησε τα πρώτα 17 χρόνια του ταραχώδους βίου του άνοιξε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στη σύντομη παρέμβασή του μίλησε με θερμά λόγια για το έργο του Μαρξ –προκαλώντας ίσως έκπληξη.

«Ηταν ένας φιλόσοφος που σήμερα ταυτίζεται με πράγματα για τα οποία δεν είναι υπεύθυνος και δεν προκάλεσε, γιατί πολλά από όσα έγραψε ξαναγράφτηκαν αντίθετα», είπε.

Και πρόσθεσε ότι ο Κάρολος Μαρξ «δεν είναι υπεύθυνος για όλες τις θηριωδίες για τις οποίες οι θεωρούμενοι ως κληρονόμοι του πρέπει να δώσουν απαντήσεις».

Η Τριρ γιορτάζει (και διαμαρτύρεται)

Το αποκορύφωμα των εορτασμών ήταν τα αποκαλυπτήρια του γιγαντιαίου ορειχάλκινου αγάλματος του Μαρξ, ύψους 5,5 μέτρων, που πρόσφερε στην πόλη η Κίνα.

Αλλά από την άλλη πλευρά, πολλές διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί από οργανώσεις και κόμματα που διαμαρτύρονται για τις τιμές που αποδίδονται στον Καρλ Μαρξ, τον οποίο θεωρούν πατέρα των κομμουνιστικών δικτατοριών.

«Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε θορυβωδώς για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος και να ακουστεί η φωνή μας κατά της εξύμνησης του μαρξισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντίτερ Ντομπρόφσκι, πρόεδρος της Ένωσης Οργανώσεων Θυμάτων της Κομμουνιστικής Τυραννίας. Ο Μαρξ «έθεσε τα θεμέλια στα οποία βασίστηκαν όλες οι κομμουνιστικές δικτατορίες μέχρι και σήμερα», πρόσθεσε.

«Να μην ξεχνάμε τα θύματα του κομμουνισμού – Να ξεμπροστιάσουμε τον Μαρξ» είναι το σύνθημα που προβάλλει από την πλευρά του το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, χρωστά την άνοδό του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στις ψήφους που έλαβε από περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Φόρος τιμής στον Μαρξ από την ηγεσία του ΚΚ Κίνας, στο Πεκίνο (Reuters)

Απέναντι στην AfD και την σιωπηλή διαμαρτυρία της στους δρόμους της Τριρ, προβλέπεται να γίνει και αντιδιαδήλωση ενάντια στην AfD και τις αντιμεταναστευτικές θέσεις της, αλλά και κατά του αγάλματος που οι ακτιβιστές το χαρακτηρίζουν δώρο μιας «αυταρχικής δικτατορίας».

Περισσότερο ψύχραιμος είναι ο δήμαρχος της Τριρ, σοσιαλδημοκράτης Βόλφραμ Λάιμπε, που απορρίπτει τις επικρίσεις εκείνων που τον κατηγορούν ότι δέχτηκε το άγαλμα για να προσελκύσει τουρίστες και κινέζους επενδυτές. Πρόκειται απλώς για «μια φιλική χειρονομία» εκ μέρους του Πεκίνου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Γνωρίζει επίσης ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος βανδαλισμού του αγάλματος, κάτι όμως που δεν φαίνεται να τον ανησυχεί: «Σε μια μεγάλη πόλη, αυτά συμβαίνουν. Δεν θα χάσω τον ύπνο μου», σχολίασε.