H Τασία Χριστοδουλοπούλου το ξέρει καλά το Προσφυγικό. Ηταν αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στο πρώτο εξάμηνο της περήφανης διαπραγμάτευσης, όταν έλεγε ότι οι μετανάστες «λιάζονται» και μετά «εξαφανίζονται». Εχει λοιπόν ξεχωριστή σημασία το τι λέει για το νομοσχέδιο του τωρινού υπουργού Δημήτρη Βίτσα· τρόπον τινά μας θυμίζει κάτι από εκείνες τις αλησμόνητες πρώτες ημέρες της Πρώτης Φορέας Αριστερά που αφήναμε τους μετανάστες να περνούν προς την Ευρώπη ώσπου μας έκλεισαν τα σύνορα και μπλέξαμε.
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου μίλησε στη Βουλή την Παρασκευή για το νομοσχέδιο του κομματικού της συντρόφου και είπε ότι δεν είναι η καλύτερη εκδοχή στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών.
«Δεν πιστεύω ότι το νομοσχέδιο είναι η καλύτερη δυνατή εκδοχή σε επίπεδο δικαιωμάτων προσφύγων μεταναστών και διεθνούς προστασίας και η καλύτερη δυνατή επιλογή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Είναι δικαίωμα του κάθε πρόσφυγα να έχει γρήγορη διαδικασία ασύλου», είπε η πρώην αν. υπουργός.
Μάλιστα η κυρία Χριστοδουλοπούλου τα έβαλε με τους ευρωπαίους εταίρους. Ζήτησε να υπάρξει και plan B τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη για το θέμα του Προσφυγικού και αναφέρθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν και στην Τερέζα Μέι και τις πρόσφατες επιχειρήσεις στη Συρία.
«Ο κ. Μακρόν πήγε εκεί με την κυρία Μέι από την Αγγλία και συμμετείχαν στον πόλεμο με τον Τραμπ. Ενδιαφέρεται για τις πιθανές συνέπειες αυτού του πολέμου στην είσοδο στην Ελλάδα και στα νησιά; Δεν ενδιαφέρεται. Δεν πρέπει να του ζητηθεί ο λόγος; Δεν πρέπει να χτυπήσουμε και εμείς το χέρι μας σε ένα τραπέζι και να πούμε ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, με αυτήν τη φτώχεια που βιώνει, τη λιτότητα και τα μνημόνια, να έχει να αντιμετωπίσει και αυτό το σοβαρό ζήτημα, ούτε είναι θέμα χρημάτων και πόσο μπορεί να τα απορροφήσει η Ελλάδα», σχολίασε με το χαρακτηριστικό της ύφος η αντιπρόεδρος της Βουλής, για να συμπληρώσει: «Να χτυπήσουμε κι εμείς ένα χέρι στο τραπέζι , έχουμε τη φτώχεια μας, να έχουμε και το Μεταναστευτικό;»
Η ίδια ζήτησε τη δημιουργία μπλοκ του Νότου σε απάντηση των χωρών του Βίζεγκραντ.
«Υπουργέ, να πάρτε αποφάσεις εμείς και η Μάλτα, η Ιταλία, η Ισπανία να απαιτήσουμε εμείς από την Ευρώπη και όχι Ευρώπη από μας. Οπως ενώθηκε το Βίζενγκραντ και έκλεισε τα σύνορα να ενωθεί και ο Νότος και να απαιτήσει από την ΕΕ. Οσο δεν μοιράζονται οι πρόσφυγες στην Ευρώπη το θεμα δεν θα λυθεί, ή θα πνίγουμε ανθρώπους ή θα γίνουμε Ιορδανία. Θέλετε να διαλέξουμε τι θα κάνουμε; Περί αυτού πρόκειται», είπε, για να προσθέσει:
«Πρέπει να συζητήσουμε εάν έχουμε plan B όχι σαν Ελλάδα αλλά σαν Ευρώπη. Η Ευρώπη βλέπουμε δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα . Στην Μεσόγειο μπήκανε το τετράμηνο 23.000 πρόσφυγες/μετανάστες, 6.355 στην Ισπανία, 9.000 στην Ιταλία, 8.500 στην Ελλάδα, ενώ είχαμε και 597 νεκρούς», συμπλήρωσε.
Η κυρία Χριστοδουλόπουλου επέκρινε παράλληλα και τη Νέα Δημοκρατία ότι ενισχύει τις κινητοποιήσεις τα νησιά αλλά την ίδια ώρα συμφωνεί και με τη διάταξη του νομοσχεδίου υπέρ του γεωγραφικό προσδιορισμό όσον αφορά την κίνηση των προσφύγων και των μεταναστών.
«Είναι υποκρισία, από τη μια να στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις στα νησιά από την άλλη να είμαστε υπέρ του γεωγραφικού περιορισμού. Δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους Μυτιληνιούς και να κλείνεις το μάτι στις κινητοποιήσεις που δεν είχαν καμία αποτελεσματικότητα. Δεν γίνεται να κλείνουν τα μαγαζιά και να ενώνεται το θέμα του ΦΠΑ με το Προσφυγικό».