Μείωση των δημοσίων επενδύσεων, «όχι» στην Κομισιόν για μεγαλύτερη γερμανική συμμετοχή στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και νέα μείωση του χρέους. Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς –ο οποίος ως σοσιαλδημοκράτης θεωρητικά θα ήταν πιο φιλοευρωπαίος και αλληλέγγυος– παρουσίασε την Τετάρτη στο Βερολίνο τα βασικά στοιχεία του σχεδίου προϋπολογισμού 2018 και τις προβλέψεις των προϋπολογισμών ως το 2022. Και οι περισσότεροι αναρωτιούνται αν ο πρώην δήμαρχος του Αμβούργου και νυν αντικαγκελάριος είναι τελικά πιο αυστηρός από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Με βάση τη θρησκειολογική αντίληψη της πολιτικής και της οικονομίας που είχε κυριαρχήσει ιδίως στη μνημονιακή Ελλάδα, ο Σόιμπλε επέβαλε «προτεσταντική» πειθαρχία στην Ευρωπαϊκή Ενωση επειδή είναι ένας ηλικιωμένος χριστιανοδημοκράτης, ένας «κακός» δεξιός, όπως τον περιέγραφε κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ομως ο 59χρονος σοσιαλδημοκράτης διάδοχός του, ένας κεντροαριστερός πολιτικός, είναι αυτός που παρουσίασε ένα πλάνο πενταετίας με μείωση των δημοσίων επενδύσεων, μολονότι η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται και τα φορολογικά έσοδα είναι υψηλότερα από ποτέ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι ετήσιες επενδύσεις του γερμανικού δημοσίου θα μειωθούν σταδιακά από 37,9 δισ. ευρώ το 2019 στα 33,5 δισ. ευρώ το 2022.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, οι μειώσεις έρχονται σε αντίθεση με τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης τον Μάρτιο για επενδύσεις στον τομέα της παιδείας, της έρευνας, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ψηφιοποίησης. Στην πραγματικότητα ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που προβλέπονταν για επενδύσεις δεν θα έχουν καν το χαρακτήρα επενδύσεων, αλλά θα διατεθούν από το κεντρικό κράτους στους δήμους και τα κρατίδια, για παιδικούς σταθμούς ή ακόμη και για τα κενά που θα προκύψουν από την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, από τις φοροαπαλλαγές ή και τις αυξήσεις των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων.
Ολοι συμφωνούν πως ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών ενεργεί με γνώμονα την επίτευξη του στόχου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τον οποίο είχε θέσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο στόχος αυτός έχει καταγραφεί και στο κυβερνητικό πρόγραμμα που έχουν υπογράψει Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες. Θύματα της «προκρούστειας κλίνης» του υπουργείου Οικονομικών είναι τα υπουργεία Αμυνας και Ανάπτυξης και Συνεργασίας. Γραπτώς οι αρμόδιοι υπουργοί διατύπωσαν ενστάσεις για το προβλεπόμενο ύψος των κονδυλίων, το οποίο δεν θεωρούν επαρκές.
Η αυστηρή γερμανική δημοσιονομική πολιτική θα αφορά και την ΕΕ. Με δήλωσή του στο Βερολίνο ο Σολτς απέρριψε το αίτημα της Κομισιόν για αύξηση της ετήσιας γερμανικής εισφοράς προς την ΕΕ κατά 11 με 12 δισ. ευρώ. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνη για την ενίσχυση της ΕΕ», δήλωσε ο Σολτς, «στο πλαίσιο αυτό όμως πρέπει να υπάρχει μια έντιμη κατανομή των βαρών σε όλα τα κράτη μέλη». Στο επίκεντρο μελλοντικών ευρωπαϊκών προϋπολογισμών θα πρέπει να βρίσκονται οι δαπάνες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και την ενδυνάμωση της κοινής αμυντικής πολιτικής.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συνέκρινε τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Είναι πλέον φως-φανάρι: Ο “σοσιαλδημοκράτης” Γερμανός ΥπΟικ Όλαφ Σολτς είναι συντηρητικότερος, μακροοικονομικά προβληματικότερος και πιο αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την Ευρωζώνη ακόμα κι από τον Σόιμπλε. Π.χ. Μόλις μείωσε τις δημόσιες επενδύσεις από €37 σε €33.5 δισ.!» έγραψε ο κ. Βαρουφάκης.