Υπάρχουν 113 οικογένειες αραχνών και έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 45 χιλιάδες είδη αραχνών. Η πλειονότητα των αραχνών ζει 1-4 έτη ενώ έχουν εντοπιστεί κάποια είδη που ζουν περίπου 20 έτη. Οι θηλυκές ζουν περισσότερο από τις αρσενικές.
Η γηραιότερη αράχνη που γνωρίζαμε ήταν μια 28χρονη ταραντούλα που είχε εντοπιστεί στο Μεξικό. Το 1974 ξεκίνησε στη Δυτική Αυστραλία μια ερευνητική αποστολή για τη μελέτη ενός είδους αραχνών που είναι ευρύτερα γνωστές ως «αράχνες καταπακτής».
Οι αράχνες αυτές κατασκευάζουν φωλιές κάτω από το έδαφος και τοποθετούν πάνω από αυτές ένα κάλυμμα που θυμίζει καταπακτή. Στο πλαίσιο της αποστολής εντοπίστηκε μια θηλυκή αράχνη η οποία ονομάστηκε «Αριθμός 16» η οποία έκτοτε αποτέλεσε αντικείμενο παρακολούθησης.
Η αράχνη αυτή είχε φτάσει πλέον σε ηλικία 43 ετών και οι επιστήμονες είχαν επικεντρώσει όπως ήταν επόμενο την προσοχή τους σε αυτήν.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Guardian» ο Αριθμός 16 δεν ζει πλέον και μάλιστα δεν πέθανε από γηρατειά αλλά εξαιτίας ενός τσιμπήματος από σφήκα.
Eνα βίντεο για τον θάνατο της γηραιότερης αράχνης
«Είναι η γηραιότερη αράχνη που γνωρίζουμε και η μεγάλη σε διάρκεια αλλά και αξιοσημείωτη ζωή της μας επέτρεψε να μάθουμε πολλά για τη βιολογία, τη συμπεριφορά αλλά και τη δυναμική των πληθυσμών του συγκεκριμένου είδους αραχνών», δήλωσε η Λεάντα Μέισον, του Πανεπιστημίου Curtin στο Περθ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που παρακολουθούσε τον Αριθμό 16.
Μια από τις ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις που έγιναν είναι ότι τα θηλυκά αυτού του είδους ζουν κατά βάση είτε μέσα είτε πολύ κοντά στις φωλιές τους ενώ τα αρσενικά, όταν ενηλικιωθούν, εγκαταλείπουν τη φωλιά και φεύγουν προς αναζήτηση άλλων θηλυκών για να ζευγαρώσουν.