Μετά από τόσον καιρό που το ζήτημα τίθεται παρασκηνιακά, ήλθε και η ώρα να ακουστεί και από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του προέδρου της Τουρκίας, η πρόταση για ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτών με τους οκτώ τούρκους.
Το Σάββατο σε μεγάλη διακαναλική συνέντευξη ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τα χαρτιά του ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.
Πέρασε περίπου μία ώρα συζήτησης προτού θέσουν οι δημοσιογράφοι τα θέματα με την Ελλάδα, προτού ο Ερντογάν επιφυλάξει ένα σκοτσέζικο ντους σε ό,τι αφορά τις προθέσεις και τις προτάσεις του για την Ελλάδα.
Συνέδεσε ευθέως τις δύο περιπτώσεις, ζητώντας την ανταλλαγή των μεν με τους δε – ή μάλλον, πρώτα την παράδοση των οκτώ τούρκων πριν τεθεί και το ζήτημα της επιστροφής των δύο Ελλήνων.
Αλλά από την άλλη πλευρά έτεινε χείρα φιλίας λέγοντας ότι η χώρα του θέλει την ειρήνη με την Ελλάδα, γιατί οι καλές σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας δεν είναι το ίδιο με καμιά άλλη περίπτωση.
Για το θέρμα των αξιωματικών και της ανταλλαγής ο Ερντογάν ήταν σαφής και επικαλέστηκε παράδειγμα από το παρελθόν όπου ένας τούρκος στρατιώτης που παραβίασε τα ελληνικά σύνορα φυλακίστηκε για μερικούς μήνες.
«Οσον αφορά τους έλληνες στρατιωτικούς, μας ζήτησαν να τους δώσουμε. Και εμείς τους είπαμε: “Αν ζητάτε κάτι τέτοιο από εμάς, πρώτα υπάρχουν οι γκιουλενιστές που έκαναν πραξικόπημα εναντίον του κράτους μας”. Και αυτοί στρατιωτικοί είναι. Και εμάς πρέπει να μας τους δώσουν.
»Αν μας τους δώσουν, τότε και εμείς θα τους βάλουμε (τους δύο Ελληνες) στο τραπέζι. Γιατί αυτοί παραβίασαν τα σύνορα. Και στους δικούς μας στρατιώτες που είχαν παραβιάσει τα σύνορα στο παρελθόν, από όσο γνωρίζω, για παράδειγμα μία φορά σε έναν στρατιώτη μας, που παραβίασε τα σύνορα, τον καταδίκασαν σε 6 μήνες φυλακή».
Ο Ερντογάν αποκάλυψε ακόμη ότι έθεσε ζήτημα ανταλλαγής στη συνάντηση που είχε στη Βάρνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου. Σε αυτή τη συνάντηση η ευρωπαϊκή πλευρά είχε ζητήσει την απελευθέρωση των δύο ως το ορθόδοξο Πάσχα (8 Απριλίου) – κάτι που δεν συνέβη.
«Εδώ έγινε μία παραβίαση συνόρων, επομένως για να ‘σβήσουμε’ αυτή την παραβίαση και να τη φέρουμε στο τραπέζι, επιστρέψτε μας εσείς αυτά τα άτομα που προέβησαν σε πραξικόπημα εναντίον της χώρας μας κι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τη δικαιοσύνη’, είπαμε. Κι έτσι το κλείσαμε αυτό το θέμα στη Βάρνα».
Η απάντηση της Αθήνας
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εστίασαν στις δηλώσεις του τούρκου προέδρου σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή, αν και καλωσόρισαν τις αναφορές για τη μείωση της έντασης.
Το Μαξίμου απέρριψε τις αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού των δύο υποθέσεων.
«Από τις χθεσινές δηλώσεις του τούρκου προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος. Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια. Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο.
»Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα.
»Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις».
Μερικές ώρες νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε κατ’ αρχάς ότι «δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο ελλήνων στρατιωτικών», μιλώντας πάντως για «ευπρόσδεκτες δηλώσεις» περί ειρηνικής συνύπαρξης.
«Τα όσα δε υπονοούν κάποιοι και δυστυχώς ο τούρκος πρόεδρος, εάν έχουν αποδοθεί σωστά αυτά τα οποία είπε, ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής, διαμηνύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Οπως επίσης είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση, ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται όπως είπα αυθαιρέτως, και τούρκους πολίτες, οι οποίοι έχουν πάρει πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
»Μία τέτοια σύγχυση σημαίνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, η οποία είναι απαράδεκτη» είπε.