Δύο ημέρες μετά την ομιλία του με την οποία ξεδίπλωσε το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στους κινδύνους που την απειλούν, ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο Βερολίνο για κατ’ ιδίαν συνομιλίες με την Ανγκελα Μέρκελ.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε της συνάντησης του γάλλου πρόεδρου με τη γερμανίδα καγκελάριο την Πέμπτη, οι δύο ηγέτες επέλεξαν να μιλήσουν για τα πολλά που τους ενώνουν και όχι για όσα (επίσης πολλά και σημαντικά) τους χωρίζουν.
Αυτό εξάλλου επισήμανε και η Ανγκελα Μέρκελ: «Η ποικιλία των απόψεων πρέπει να μας εμπλουτίζει και όχι να μας ενοχλεί. Μέχρι τα μέσα του έτους θέλουμε από κοινού να καταθέσουμε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας» δήλωσε, αναφερόμενη στις προτάσεις για την Ευρωζώνη.
«Χρειαζόμαστε μια ανοιχτή συζήτηση και στο τέλος τη βούληση και τη δυνατότητα για συμβιβασμό, προκειμένου να δώσουμε κεντρικές απαντήσεις για τους πολίτες της Ευρώπης στις παγκόσμιες προκλήσεις» πρόσθεσε με το γνώριμο, μάλλον ξερό, ύφος της.
Από την πλευρά του, ο Μακρόν απέφυγε τις πολλές λεπτομέρειες: «Ζούμε σε μια μοναδική στιγμή της ευρωπαϊκής περιπέτειας» είπε και ζήτησε «μια σαφέστερη συγκατάθεση για τις μεταρρυθμίσεις, αντί να μπλέκουμε με τις λεπτομέρειες. Αυτή τη στιγμή το θέμα δεν είναι να συζητήσουμε για το ένα ή το άλλο εργαλείο, αλλά να είμαστε σίγουροι ποιον στόχο θέλουμε να πετύχουμε».
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου δεν έλειψε και η αναφορά στον πρόεδρο του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όπως είπε η καγκελάριος, ως υπουργός Οικονομικών είχε επεξεργαστεί σε βάθος προτάσεις για την εξέλιξη της Ευρωζώνης. Ο πιθανός εμπορικός πόλεμος ΕΕ-ΗΠΑ ήταν άλλο ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τις δύο πλευρές. Ο Μακρόν αποκάλυψε μάλιστα ότι, ενόψει των επικείμενων επισκέψεων και των δυο τους στην Ουάσιγκτον, θα επεξεργαστούν ένα κοινό μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ.
Προθυμία στα φανερά, αλλά στο παρασκήνιο;
Η διπλωματική αβρότητα ίσως εμπόδισε την έκφραση έντονων διαφωνιών. Το ευρηματικό σχόλιο των Financial Times για τη «μαντάμ Nein και τον κύριο Oui» περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά το πνεύμα με το οποίο προσήλθαν στις συνομιλίες οι δύο πλευρές.
Ο Μακρόν, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, απέσπασε (τουλάχιστον δημόσια) κάτι περισσότερο από μια προθυμία για συνομιλία.
Μεταξύ του «ευρώ που πρέπει να οχυρωθεί έναντι των κρίσεων» και της ικανότητας για συμβιβασμούς», ο γάλλος πρόεδρος δεν εισέπραξε από την καγκελάριο κάτι περισσότερο από ενθάρρυνση.
Τα σχέδια του Μακρόν για υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης και ευρωπαϊκό ΔΝΤ φαίνονται μάλλον εξωτικά για πολλούς γερμανούς πολιτικούς, που βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα την μετανάστευση.
Αλλά και η Μέρκελ δεν είναι η ίδια σιδηρά κυρία των τριών πρώτων θητειών. Η νίκη με αποδυνάμωση της επιρροής και οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση την αποδυνάμωσαν σημαντικά.
Είναι ο Μακρόν σε θέση να σηκώσει το βάρος των μεταρρυθμίσεων μόνος ή χρειάζεται την Μέρκελ σαν το άλλο άκρο του μεταρρυθμιστικού άξονα;