Γιλντιρίμ και Τσίπρας τον καλοκαίρι του 2017 στο Μαξίμου | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Τι σημαίνει το τηλεφώνημα Γιλντιρίμ – Τσίπρα: Ο νεκρός πιλότος, οι δύο έλληνες στρατιωτικοί και οι Οκτώ

Υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας την «εξάρθρωση» του δικτύου Γκιουλέν; Η σπουδή του τούρκου πρωθυπουργού να επικοινωνήσει με το Μαξίμου για τον θάνατο του σμηναγού Μπαλταδώρου κρύβει πολλά
Protagon Team

Η αφορμή ήταν, δυστυχώς, ο θάνατος του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ πήρε τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα για να του εκφράσει τα συλλυπητήρια της τουρκικής ηγεσίας για την απώλεια του έλληνα πιλότου. Ηταν μια καλή επικοινωνιακή κίνηση της Αγκυρας, καθώς είχε καταστήσει σαφές ότι η πτώση του Μιράζ 2000-5 στη Σύρο δεν οφειλόταν σε αερομαχία ή εμπλοκή και ότι δεν υπήρχε τουρκικό αεροπλάνο στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, ο Γιλντιρίμ μετέφερε τα συλλυπητήρια και του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για τον θάνατο του πιλότου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά την ανακοίνωση, Τσίπρας και Γιλντιρίμ «συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν τον διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον».

Ωστόσο φαίνεται ότι αυτός ο θάνατος μπορεί να προκαλέσει μια αποσυμπίεση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Εχει σημασία ότι σύμφωνα με το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και 40 ημέρες στην Αδριανούπολη. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, που προφανώς έχει προνομιακή πληροφόρηση από το Μαξίμου, μετέδωσε ότι ο Γιλντιρίμ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για τους δύο αξιωματικούς και δεσμεύθηκε ότι θα τον κρατά ενήμερο.

Αλλά και πάλι η είδηση είναι αλλού: σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν…

Ολα αυτά ενώ: α) ο Ερντογάν θεωρεί πραξικοπηματίες και «ανθρώπους του Γκιουλέν» τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, β) η Αγκυρα έχει γνωστοποιήσει ότι ψάχνει, απαιτεί την έκδοση και συχνά απάγει συνεργούς του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα, γ) ο Ερντογάν έχει επισήμως συνδέσει την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών με τους Οκτώ, και δ) στην Ελλάδα εκτιμάται ότι την τελευταία διετία έχουν καταφύγει πολλοί οπαδοί του Γκιουλέν, ή απλώς πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος Ερντογάν.

Πώς θα «συνεργαστούν» Τσίπρας και Γιλντιρίμ για την «εξάρθρωση» του δικτύου Γκιουλέν; Αυτή η ανακοίνωση έχει ιδιαίτερη σημασία ενώ εκατοντάδες τούρκοι πολίτες, πέρα από τους Οκτώ, έχουν σπεύσει να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 το οποίο εδραίωσε τελικά την ηγεμονία του «Σουλτάνου» Ερντογάν. Πολλοί ευκατάστατοι Τούρκοι, όχι απαραίτητα οπαδοί του Γκιουλέν, έκαναν χρήση της «χρυσής βίζας», της ειδικής ρύθμισης που εξασφαλίζει άδεια παραμονής σε όποιον προβεί σε αγορά ακινήτου άνω των 250.000 ευρώ στη χώρα μας. Πολύ συχνά δε, το φως της δημοσιότητας βλέπουν ειδήσεις για δημόσιους λειτουργούς και άλλους που για να γλιτώσουν τις επαπειλούμενες διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν διασχίζουν τα σύνορα και βρίσκονται στη χώρα μας.

Είναι αυτοί «γκιουλενιστές»; Οχι απαραίτητα. Αλλά για το καθεστώς Ερντογάν όποιος δεν είναι με τον «Σουλτάνο» είναι με τον εχθρό, δηλαδή με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως θεωρεί τρομοκράτες τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, κάτι που δεν δέχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οταν όμως ο έλληνας πρωθυπουργός συμφωνεί στην «εξάρθρωση» του δικτύου Γκιουλέν, μοιάζει να υιοθετεί τη γραμμή της Αγκυρας και να αποστασιοποιείται από τη θέση των άλλων Ευρωπαίων. Ολα αυτά, σύμφωνα πάντα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιπλέον, πάντως, υπάρχουν και οι εννέα Τούρκοι που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο λίγο πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Εντάλματα σύλληψης για 70 «γκιουλενιστές» αξιωματικούς

Στο μεταξύ τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 70 εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού για πιθανές διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, όπως υποστήριξε στο φύλλο της, την Παρασκευή, η εφημερίδα Milliyet.

Η αστυνομία πραγματοποίησε ταυτόχρονα επιχειρήσεις σε 34 επαρχίες της Τουρκίας στο πλαίσιο έρευνας με επικεφαλής τις εισαγγελικές αρχές στο Ικόνιο, την επαρχία αυτή της κεντρικής Τουρκίας, ανέφερε η Milliyet.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ύποπτοι μπήκαν στο στόχαστρο των Αρχών με βάση καταθέσεις στρατιωτικών οι οποίοι στο παρελθόν είχαν συλληφθεί για διασυνδέσεις με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τα σχολεία που διαχειρίζεται το κίνημα του Γκιουλέν.

Το Γραφείο του Υπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει 160.000 ανθρώπους και έχουν απολύσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, για το οποίο η Αγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν, αλλά ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Μεταξύ των συλληφθέντων, έχουν επισήμως απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος τουλάχιστον 50.000, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας καταγγέλλουν τις επιχειρήσεις καταστολής και οι επικριτές του προέδρου Ερντογάν τον κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε το πραξικόπημα ως αφορμή για να πατάξει τους διαφωνούντες. Από την πλευρά της η Αγκυρα υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα εξαιτίας των απειλών για την εθνική της ασφάλεια.