Μια ιστορία από τα παλιά, από το μακρινό πλέον 1969, αλλά που μοιάζει παράδοξα επίκαιρη στις ημέρες μας, τις ημέρες του #MeToo, έρχεται να αναστατώσει την οικογένεια Κένεντι.
Επίκεντρο της ταινίας «Chappaquiddick» που παίζεται στις ΗΠΑ είναι το δυστύχημα στο οποίο είχε εμπλακεί ο Τεντ Κένεντι στο νησί Τσαπάκιντικ της Μασαχουσέτης και στο οποίο έχασε τη ζωή της μια νεαρή γυναίκα, η Μέρι Τζο Κοπέκνι.
Το περιστατικό είχε από τότε εγείρει πολλά ερωτήματα που ξαναφέρνει στην επιφάνεια η ταινία. Κατάφερε η πανίσχυρη πολιτική οικογένεια να «κουκουλώσει» έναν θάνατο;
Όπως και αν είχαν τα πράγματα, η οικογένεια των Κένεντι προσπάθησε διαμέσου φιλικών της προσώπων, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, να πιέσει να μην κυκλοφορήσει η ταινία – χωρίς επιτυχία.
Ένα μυστηριώδες δυστύχημα
Το αυτοκίνητο του 37χρονου τότε Τεντ Κένεντι έπεσε από μια γέφυρα στο νησί που βρίσκεται στην πολιτεία-προπύργιο της οικογένειας. Ο Κένεντι έφυγε από το σημείο, εγκαταλείποντας την συνεπιβάτιδά του Κοπέκνι.
Νωρίτερα ο ίδιος ήταν σε ένα πάρτι με άλλους πέντε άνδρες (όλοι παντρεμένοι) οι οποίοι διασκέδαζαν με κοπέλες που είχαν εργαστεί την περασμένη χρονιά για την εκστρατεία του Μπόμπι Κένεντι, αδελφού του Τεντ.
Ο Τεντ ανέφερε το δυστύχημα στις Αρχές 10 ώρες αργότερα, ενώ ποτέ δεν εξήγησε καθαρά γιατί η 28χρονη Κοπέκνι ήταν μαζί του στο αυτοκίνητο.
Η ταινία αποφεύγει να υπονοήσει ότι είχαν ερωτική σχέση ενώ επικεντρώνεται στο πώς άνθρωποι γύρω από τον Κένεντι προσπάθησαν τότε να κλείσουν την υπόθεση για να διασωθεί η πολιτική καριέρα του γερουσιαστή – όπερ και εγένετο.
Την Κοπέκνι υποδύεται η Κέιτ Μάρα, που είχε έναν παρόμοιο ρόλο στο «House of Cards». Εκεί ο αδίστακτος πολιτικός Φρανκ Αντεργουντ (τον υποδυόταν ο Κέβιν Σπέισι) την πέταξε μπροστά σε ένα τρένο για να της κλείσει το στόμα.
Οπως σημειώνουν οι Times, o Κένεντι από την μία πλευρά εμφανίζεται σχεδόν συμπαθής. Η δολοφονία του αδελφού του Μπόμπι έναν χρόνο νωρίτερα τον είχε τσακίσει, ενώ είχε και την πίεση του πατέρα τους Τζόζεφ να κατέβει υποψήφιος το 1972. Αλλά, από την άλλη πλευρά, φαίνεται και σαν ένας ρηχός υπολογιστής που βάζει την καριέρα πάνω από τη ζωή μιας νέας γυναίκας.
«Τα δικά μας αμαρτήματα»
Αν σας θυμίζουν όλα αυτά τις ημέρες μας και το #MeToo που ξαναβάζει στο προσκήνιο την καταπίεση των γυναικών από ισχυρούς άνδρες, σωστά υποθέσατε.
Αυτό λέει εξάλλου και ο σκηνοθέτης της ταινίας Τζέιμς Κάραν που επικαλείται την περίπτωση του Τραμπ: «Αηδίασα με αυτό που συνέβαινε στη Δεξιά και την υποστήριξή τους για αυτόν τον τύπο που έβαζε για πρόεδρος» λέει για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ωστόσο δεν ξεχνά και την δική του πλευρά (ο ίδιος δηλώνει Δημοκρατικός): «Αναγνώρισα και τη δική μου υποκρισία, κλείνοντας πολύ βολικά τα μάτια για την ιστορία του Τεντ Κένεντι. Μου φάνηκε περίεργο που η ιστορία είναι μια “ιερή αγελάδα” για την οποία δεν πρέπει να μιλάμε».
Τελικά, αν και δεν ήταν ποτέ υποψήφιος για πρόεδρος, ο Τεντ Κένεντι είχε μια μακρά καριέρα στην πολιτική, ως τον θάνατό του το 2009.
Κάποια ερωτήματα όμως για το τι συνέβη εκείνη την ημέρα στη Μασαχουσέτη μένουν ακόμη ανοιχτά.