Ο Ορμπαν σε προεκλογική συγκέντρωση | REUTERS/Bernadett Szabo
Επικαιρότητα

Τρίτη θητεία διεκδικεί -σχεδόν χωρίς αντίπαλο- ο εθνικιστής Ορμπαν

Με μόνο άγχος το εύρος της νίκης, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κυριαρχεί με μια όλο και οξεία ρητορική κατά αυτών που, όπως λέει, «θέλουν να μας διώξουν από τη χώρα μας»
Protagon Team

Ενας από τους μακροβιότερους εν ενεργεία ηγέτες στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός  της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ετοιμάζεται να αρχίσει τρίτη συνεχόμενη θητεία μετά τις εκλογές που διεξάγονται σήμερα Κυριακή στη χώρα του.

Περίπου 7,9 εκατομμύρια Ούγγροι καλούνται να ψηφίσουν από τις 06:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) ως τις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας). Δεν θα υπάρξουν exit polls και έτσι οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα γίνουν γνωστές αργά το βράδυ.

Σύμφωνα ωστόσο με τις δημοσκοπήσεις, το εθνικιστικό, συντηρητικό κόμμα Fidesz του Ορμπαν εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 20 με 30 μονάδες, ενισχυμένο και από το εκλογικό σύστημα.

Αγνωστες παράμετροι στις εκλογές θα είναι το ποσοστό συμμετοχής και το εύρος της νίκης. Ο Ορμπαν είχε καταφέρει το 2010 και το 2014 να αποκτήσει υπερπλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, όμως αυτή τη φορά ίσως να μην έχει τόσο ευρεία διαφορά υπέρ του.

Η Αριστερά και το ακροδεξιό κόμμα Jobbik, που μετρίασε τις θέσεις και τον λόγο του, ελπίζουν να εκμεταλλευθούν την κόπωση μέρους των ψηφοφόρων από τους πύρινους λόγους του 54χρονου Ορμπαν κατά της «απειλής» που αποτελούν οι μετανάστες και κατά του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζορτζ Σόρος, δύο θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική του εκστρατεία.

Η αντιπολίτευση, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας καταφέρθηκε εναντίον του πελατειακού κράτους, της διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών και της ανεπαρκούς αγοραστικής δύναμης των Ούγγρων, παρά το γεγονός ότι η ανεργία έχει μειωθεί στο 3,8%, στοιχεία τα οποία ωθούν πολλούς πολίτες να μεταναστεύσουν.

Ένα εκλογικό πλήγμα που έχει την αξία του

Το Fidesz υπέστη τον Φεβρουάριο ένα ισχυρό πλήγμα: ο υποψήφιος που κατέβασαν από κοινού τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατάφερε προς έκπληξη όλων να κερδίσει στις δημοτικές εκλογές σε ένα μέχρι τότε αδιαφιλονίκητο προπύργιο του κόμματος του Ορμπαν, το Χοντμεζοβασαρχέλι.

Έκτοτε ο Ορμπαν δεν σταμάτησε να επισείει την απειλή μιας ενδεχόμενης ήττας του Fidesz, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα σημαίνει μεταναστευτικό χάος και νίκη «των εχθρών» που «επιθυμούν να διώξουν» τους  Ούγγρους «από τη χώρα τους».

«Δεν αρκεί να εμφανιζόμαστε πρώτοι στις δημοσκοπήσεις: πρέπει να είμαστε πρώτοι την ημέρα των εκλογών», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την προεκλογική του εκστρατεία.

Αντίθετα με αυτό που συνέβη στο Χοντμεζοβασαρχέλι η διασπασμένη Αριστερά και το Jobbik δεν έχουν καταλήξει πουθενά αλλού σε κάποια συμμαχία, γεγονός που επιτρέπει στο Fidesz, σύμφωνα με τους αναλυτές, να διατηρεί όλες τις πιθανότητες νίκης.

Η Ουγγαρία στην εποχή Ορμπαν

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ο Ορμπαν έχει υιοθετήσει ένα στυλ διακυβέρνησης που περιορίζει κάποιες ελευθερίες στο όνομα «του εθνικού συμφέροντος», θέτοντας υπό κρατικό έλεγχο την οικονομία, τα μέσα ενημέρωσης και τη Δικαιοσύνη.

Η αντιπολίτευση και πολλοί διεθνείς παρατηρητές καταγγέλλουν ότι οι μεταρρυθμίσεις του Ορμπαν πλήττουν το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες στη χώρα.

Ο ίδιος βρίσκεται συχνά σε αντιπαράθεση και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως αναφορικά με τη μεταναστευτική του πολιτική. Οι Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει διαδικασίες κατά της Βουδαπέστης για παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών, κυρίως εξαιτίας νόμων που ενισχύουν τον κρατικό έλεγχο σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Πάντως, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, δεν έχει πάψει ποτέ να στηρίζει τον Ορμπαν. Εξάλλου, παρά την αντίθεσή του στην περαιτέρω ολοκλήρωση της ΕΕ, ο Όρμπαν δεν έχει απειλήσει ποτέ να εγκαταλείψει την Ενωση.